Soep van meloen? Ja natuurlijk! En lekker dat het is :-) De combinatie is weinig verrassend als je denkt aan meloen met ham, maar dan krijg je de meloen geserveerd in stukken en niet als soep. De soep lepel je zo weg en vormt een perfect voorgerecht voor op een zomerse dag.

Augustus is dé maand waarin meloenen op hun lekkerst zijn. Door de vele zonuren zijn de meloenen zoet en sappig. Omdat veel meloenen in de zomermaanden uit het gebied rond de Middellandse zee komen en de afstand naar Nederland relatief klein is, kunnen ze geplukt worden als ze bijna rijp zijn. In de wintermaanden zijn in Nederland ook meloenen te verkrijgen maar die worden veelal geïmporteerd uit landen rond de evenaar. Omdat de reis een stuk langer is moeten ze ver voordat ze rijp zijn al geplukt worden. De meeste meloenen rijpen na, nadat ze geplukt zijn maar worden na het plukken niet veel zoeter. Hoe langer de meloen aan de plant heeft kunnen rijpen hoe zoeter hij smaakt als hij rijp is.

Galiameloen

De galiameloen is ontwikkeld door de Israëlische kweker Zvi Karchi en is een kruising tussen een suikermeloen en een cantaloupe meloen. Hij bevat van alle meloenen het meeste vruchtvlees ten opzichte van zijn grootte. Gemiddeld weegt een galiameloen ongeveer een kilo. Je kunt een rijpe galiameloen herkennen aan zijn geur. Het indrukken van de schil wordt ook wel eens aangedragen, maar als in de supermarkt tien man voor je op de meloen hebben staan drukken dan gaat hij vanzelf zacht aanvoelen. Werkt niet dus. Gewoon ruiken. Ruikt hij zoet dan is hij rijp.

Koude meloensoep met Parmaham en basilicum

Verfrissende soep van galiameloen en basilicum geserveerd met Parmaham
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 galiameloen - ongeveer 1 kilo
  • 5 blaadjes basilicum
  • 2 el olijfolie
  • 2 plakken Parmaham
  • 100 ml water
  • zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Snijd de meloen doormidden en verwijder de zaden met een lepel
  • Snijd de meloen in parten en snijd het vruchtvlees uit de schil
  • Stop het vruchtvlees in de blender en voeg de basilicum en het water toe
  • Mix tot een gladde soep en breng op smaak met wat zout
  • Doe als laatste de olijfolie er bij en mix nog een paar seconden
  • Plaats de soep in de koelkast voor 1 uur
  • Schenk in twee soepkommen en serveer met de Parmaham
Print dit recept
Recept: Voorgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven