Ik houd van uitgebreid koken én ik houd van gezellig met vrienden en familie aan tafel zitten. Kletsen, grappen maken en mensen zien genieten van het eten dat ik bereid heb. Vooral in het voorjaar en de zomer heerlijk in de tuin zitten en in de avondzon de nacht tegemoet zien komen onder het genot van mijn (semi)culinaire creaties. Meestal stopt het daar niet en steken we de vuurkorf aan om nog langer van de avond te genieten.

Klinkt goed toch? Er is alleen een ‘maar’. Uitgebreid koken en zelf aan tafel zitten, gaan niet altijd samen. Deze twee onderdelen, waar ik beide zo van geniet, zitten elkaar wel eens in de weg. Bedenk maar eens hoe vaak je van tafel af moet lopen omdat je even de cuisson van het vlees wilt checken. Staat het vuur van de pan met soep niet te hoog? Is mijn pudding in de koelkast al genoeg opgestijfd, is het deeg voldoende gerezen? Zo kan ik nog wel even doorgaan. De thuischef van de avond kan maar moeilijk een goed gesprek aangaan en mist regelmatig een grap aan tafel. Herken je dit? Het zou toch te gek zijn om lekker je gang te kunnen gaan in de keuken én aan tafel te blijven zitten bij je gasten.

De oplossing: voorbereiding

Goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze weleens. Nou, in dit geval is goede voorbereiding het hele werk. En wat kan ik genieten van het voorbereiden. Heerlijk op je gemak een gerecht bereiden zonder afgeleid te worden. Een en al focus voor de mooie producten die je ingekocht hebt en waarmee je aan de slag gaat. Je favoriete muziek op de achtergrond, misschien al een glaasje wijn erbij? Wat ik ook heel erg prettig vind aan een goede voorbereiding is dat alles schoon en opgeruimd is als de gasten binnenkomen. Het werk is al gedaan. De vaatwasser draait en in de koelkast liggen jouw gerechten te wachten totdat ze op tafel mogen.

Deze voorbereiding is hét moment waarmee je kunt zorgen dat jij als chef tijdens het eten lekker aan tafel kunt blijven zitten. Als je voorbereiding compleet is kun je samen met je gasten aan tafel genieten van alles wat je gemaakt hebt. Het enige dat je hoeft te doen is het gerecht serveren. Tijdens het eten kun je uiteraard vertellen hoe je dit lekkers gemaakt hebt. Of houd je dat geheim? Als in, het geheim van de chef …

Afijn, je moet dan natuurlijk wel kiezen voor gerechten die zich (bijna) volledig laten voorbereiden. Maar daar ga ik je bij helpen. Ik heb voor jou het ultieme “ik hoef als chef niet van tafel weg te lopen recept”. Namelijk: Spaanse Gazpacho. Een heerlijk verfrissende koude soep die je serveert als voorgerecht. Lekker!

Spaanse Gazpacho

Specifieker, Andalusische Gazpacho. Deze koude soep vindt zijn oorsprong in deze prachtige bergachtige Zuid-Spaanse provincie welke zich kenmerkt door het ongerepte natuurschoon en de lange hete zomers. Een koude soep in een warm klimaat is geen slecht idee. Een koude soep op een warme Nederlandse zomeravond evenmin. Van origine wordt deze koude soep gemaakt in een vijzel. Door de verschillende groentes met brood, knoflook en azijn fijn de prakken krijg je een soep. Naast de soep kreeg je er, door het intensieve werk, ook spierballen van en bovendien duurde het maken van de soep erg lang. Tegenwoordig kan het veel makkelijker en gebruiken we voor het bereiden van onze Spaanse Gazpacho een blender. (En voor die spierballen ga ik wel naar de sportschool :-).

Gazpacho uit de blender. Klaar in 10 minuten.

Voor het maken van de gazpacho gebruik ik de compacte blender van WMF uit de KITCHENminis® serie. Deze krachtpatser van een blender maakt in luttele seconde een heerlijke gazpacho. Met de zes vlijmscherpe messen zijn ook hardere groenten geen enkel probleem. De blender is uitgevoerd in robuust roestvast staal en komt met een stevige glazen kan welke lang mooi blijft en direct de vaatwasser in kan. Ander groot pluspunt; door zijn compacte formaat past hij perfect in een keukenkastje.

Het bereiden van de gazpacho kost je 10 minuten. De blenderkan plaats je voor een paar uur in de koelkast om hem tevoorschijn te toveren als je gasten aan tafel zitten. De glazen blenderkan heeft door zijn thermische capaciteit nog een bijkomend voordeel. Hij houdt de gazpacho buiten de koelkast extra lang koud.

Spaans gazpacho recept

Maak deze gazpacho 's middags helemaal klaar plaats hem in de koelkast en serveer hem 's avonds
10 min
10 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

 • 350 gram trostomaten
 • 1 paprika - rood
 • ½ komkommer
 • 1 teen knoflook
 • ½ zoete ui
 • 40 ml olijfolie - extra vergine
 • zout - naar smaak
 • 3 eetlepels wittewijnazijn

Zo maak je het

 • Snijd de tomaaten en de komkommer in grove stukken
 • Pel de ui en snijd in stukken
 • Pel de knoflook
 • Snijd de paprika in stukken en verwijder de zaadlijsten
 • Doe alles in de blender en maal tot een egale soep
 • Voeg de olijfolie toe en blend nogmaals tot een fluweel zachte textuur ontstaat
 • Voeg de azijn toe en breng op smaak met een beetje zout
 • Plaats de blenderkan in de koelkast en laat minimaal 3 uur afkoelen
Print dit recept
Recept: Voorgerecht
Keuken: Spaans
Trefwoord: koude soep, Olijfolie, recept, Spaans, Tomaat
Porties: 4
Door: Sven

Voor dit artikel krijgen wij betaald.