Belangrijke vetten, eiwitten en vitamines en mineralen maar vooral heel veel vezels. Veel mensen krijgen er helaas niet voldoende van binnen. Ongeveer drie keer per week ontbijten wij met een inmiddels klassieke combinatie van yoghurt(Jen), Biogarde(Sven) met noten, vers fruit en zaden. Onze zaden mix voegt veel vezels toe.

Wat zijn vezels

Vezels zijn de, voor een mens, onverteerbare delen van een plant. Deze delen geven de plant zijn stevigheid. Vezels komen alleen voor in plantaardige producten. Dierlijke producten bevatten geen vezels. Vezels worden ook wel prebiotica of onverteerbare koolhydraten genoemd.

Vezels kunnen we verdelen in twee types:

  1. In water oplosbare vezels
  2. Niet in water oplosbare vezels

Beide type vezels hebben hun eigen belangrijke eigenschappen.

In water oplosbare vezels
Dit type vezel kom je vooral tegen in groente, fruit en peulvruchten. Een veelvoorkomende vezel is inuline. In water oplosbare vezels spelen een rol bij het verlagen van het LDL-cholesetrol- en de bloedglucose spiegel.

Niet in water oplosbare vezels
Deze vezels houden veel vocht vast waardoor het volume van de ontlasting toeneemt en soepel blijft. Niet in water oplosbare vezels komen veel voor in graanproducten.

Het is belangrijk om beide type vezels dagelijks binnen te krijgen. Je bereikt dit door veel groente, fruit en volkoren producten te eten. Helaas hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking dagelijks voldoende vezels binnenkrijgt. Het overgrote deel krijgt te weinig vezels binnen.

Alle beetjes helpen

Onze zaden- en vezelmix zorgt er direct voor dat je de dag begint met een mooi portie vezels. Ik heb hieronder de verschillende ingrediënten van onze mix op een rijtje gezet om de balans tussen de verschillende soorten vezels te laten zien. De vezels die je binnenkrijgt met twee eetlepels van deze mix zijn nog niet voldoende. Het is belangrijk dat je tussendoor ook aan je vezelinname werkt. Knabbel eens op een wortel als tussendoortje, eet een plakje roggenbrood en zorg er uiteraard voor dat je ‘s avond een grote berg met groente op je bord hebt liggen.

  • Gebroken lijnzaad – Oplosbare vezel
  • Tarwe zemelen – Niet oplosbare vezel
  • Haver zemelen – Oplosbare vezel
  • Psyllium – Niet oplosbare vezel
  • Inuline – Oplosbare vezel
  • Hennepzaad – Oplosbare vezels
  • Sesamzaad – Oplosbare vezel

Twee eetlepels van onze mix zorgt voor ongeveer 15 gram vezels. Er wordt geadviseerd om dagelijks tussen de 30 en 40 gram vezels te nuttigen. Als je deze mix toevoegt aan je ontbijt met yoghurt, wat noten en een stuk fruit, bijvoorbeeld een appel, dan mag je daar nog 5 gram vezels bijrekenen. Je start de dag direct met 20 gram vezels. Dat is een goed begin en de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Onze favoriete zaden en vezel mix voor door de yoghurt

Heerlijke vezelmix voor een soepele stoelgang
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 40 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr Gebroken lijnzaad
  • 250 gr Tarwezemelen
  • 100 gr Haverzemelen
  • 200 gr Psyllium / Inuline - verkrijgbaar bij reform winkel
  • 150 gr Hennepzaad
  • 100 gr Sesamzaad

Zo maak je het

  • Voeg alles bij elkaar in een ruime bewaartrommel en schep door elkaar
  • Bewaar op een donkere koele plek
  • Voeg twee eetlepels toe aan je ontbijt

Tip

Deze mix is lekker door de yoghurt, havermoutpap, smoothie, pannenkoekenbeslag, of ander baksel.
Print dit recept
Recept: Vezelmix
Keuken: Hollands
Porties: 40
Door: Sven