Hoe kan het toch dat ik spruitjes nu zo lekker vind. Vroeger moest ik er niet aan denken en liep ik als kind al weg bij de gedachte eraan. Misschien komt het door de manier van bereiden … (sorry ma) haha.

Spruitjes kan je op zo veel verschillende manieren bereiden, dat bewijst dit heerlijke recept weer eens. Spruitjes sufkoken in een pan met water. Of spruitjes marineren met balsamicoazijn en roosteren in de oven met verse rozemarijn. Doe mij de laatste optie maar ;-)

Lekkere recepten met spruitjes zijn belangrijk, en ik weet zeker dat er voor elke doorgewinterde spruitjeshater iets te vinden is. Spruiten zijn in de winterperiode een echte oer Hollandse groente die werkelijk ontploffen van de belangrijke voedingsstoffen en daarom is het zo belangrijk om ze te eten. Als je de hoeveelheid spruitjes eet uit dit recept, eet je per persoon ongeveer 200 gram. 200 gram spruiten levert 120 mg vitamine C. Dat is ruim twee en een halve keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Is dat niet slecht voor je? Nee hoor, een teveel aan vitamine C plas je gewoon weer uit. De 200 gram spruiten bevat ook 250 microgram vitamine K. Dit is ruim twee maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de stolling van ons bloed en bij de vorming van botweefsel. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de vorming van osteoporose (botontkalking) en een vitamine K tekort. De vitamine K die voorkomt in spruiten (en in andere groene groente) is vitamine K1 of fylochinon genoemd. Vitamine K2 of menachinon komt veel voor in dierlijke producten zoals melk, kaas en kip.

Geroosterde spruitjes met rozemarijn

Lekker spruitjes met rozemarijn
30 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Spruiten
  • 2 takjes Rozemarijn - vers
  • 2 el Balsamicoazijn
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd de kontjes van de spruiten verwijder de blaadjes die loskomen of niet mooi zijn
  • Snijd de spruitjes doormidden en doe ze in een ruime kom
  • Strip de naaldjes van de rozemarijn en doe ze bij de spuitjes
  • Voeg ook het balsamicoazijn toe en eventueel wat peper en zout
  • Hussel alles door elkaar
  • Verdeel de spruitjes over een bakplaat en plaats in de oven voor 20 minuten
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier