Zomerse zoete aardappel soep. Het recept alleen allitereert al lekker. Kun je nagaan hoe het smaakt. De soep is super romig, licht pittig en fris. Met de krokant gebakken croutons van volkorenbrood met rozemarijn maak je het helemaal af. Dit recept is een zomer knaller om je vingers bij af te likken.

Naast de zoete aardappel gaan er twee hele preien in, knoflook, rode peper en een scheutje azijn. Veel vitamines en mineralen en bovendien een hele berg vezels.

Wist je dat zoete aardappel geen zetmeel bevat maar inuline? Inuline is net als zetmeel uit aardappelen een koolhydraat maar wordt in tegenstelling tot zetmeel niet afgebroken in de darmen. De koolhydraat inuline is zo complex van aard dat onze darmen er geen raad mee weten. We noemen het daarom een vezel. De vezels stimuleren wel de darmfunctie en houden vocht vast waardoor alles goed en soepel door de darmen kan bewegen. Daarnaast stimuleert het de groei van goede darmbacteriën en draagt zo bij een een goede darmflora. Inuline wordt ook wel probiotica genoemd.

Waar zit nog meer inuline in? Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in een koud gematigd klimaat. Naast zoete aardappel vind je de stof in aardpeer, cichorei, dahlia en schorseneer. Zoete aardappel is veruit het meest voor de hand liggende ingrediënt.

Soep met volkoren croutons

Eigenlijk zijn dit twee recepten bij elkaar. De volkoren croutons kun je bij elke soep serveren. Ze geven een lekkere bite en een heerlijke smaak. Omdat we gebruik maken van volkoren brood en een een flinke scheut extra vergine olijfolie dragen de volkoren croutons bij aan de vezelinname en onverzadigde vetten.

Wil je volkoren croutons maken voor door de salade? Het recept vind je hier.

Zoete aardappel soep met volkoren croutons

Fris, pittig en romige soep
5 min
20 min
25 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 kg zoete aardappel
  • 2 hele preiennormaal formaat
  • 1,5 liter bouillongroente
  • 1 rode pepervers
  • 2 tenen knoflookvers
  • 20 gr boter
  • scheutje olijfolieextra vergine
  • 2 tl kerriepoedergedroogd
  • 1 tl kurkumagedroogd
  • ½ tl komijngedroogd
  • 1 el azijn

Zo maak je het

  • Snijd het overtollige loof van de preien, snijd de preien in de lengte doormidden en snijd vervolgens in halve ringen. Was de prei grondig en laat uitlekken
  • Smelt de boter in een ruime soeppan doe hier de prei in. Bak op matig vuur totdat de prei mooi zacht en gaar is
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd het vruchtvlees fijn. Snipper ook de knoflook, voeg beide toe aan de prei en bak kort mee
  • Schil de zoete aardappel en snijd in blokken
  • Voeg de bouillon toe en de zoete aardappel en breng aan de kook
  • Kook totdat de zoete aardappel zacht is
  • Voeg de kerrie, kurkuma, komijn en de azijn toe en mix met een staafmixer tot een gladde soep
  • Voeg eventueel wat zout naar smaak toe
  • Serveer de soep met een scheutje extra vergine olijfolie
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, lunch, Soep
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Croutons, Prei, Zoete aardppel
Porties: 4
Door: Sven

Volkoren croutons voor bij de soep

lekker knapperig bijgerechtje
5 min
20 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 4 plakken volkorenbroodoud brood of uit de vriezer
  • 5 el olijfolieextra vergine
  • 1 el rozemarijngedroogd
  • ½ tl knoflookpoedergedroogd
  • 1 tl uienpoedergedroogd
  • 1 tl grof zeezoutuit de molen

Zo maak je het

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden
  • Snijd het brood in de lengte in lange repen (ongeveer 4 per boterham)
  • Doe in een ruime kom en voeg de kruiden toe
  • Schenk de olijfolie er over en hussel alles direct door elkaar
  • Leg de stukken brood, los van elkaar, op een bakplaat met bakpapier en plaats in de heteluchtoven voor 20 min. Bak totdat ze goudbruin en krokant zijn
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: brood, Croutons, Volkoren
Porties: 4
Door: Sven
test