Toen ik laast in een restaurant soep bestelde werd hij geserveerd met heerlijk gekruide croutons van witbrood. Ik dacht ‘die kan ik ook maken, maar dan van vokorenbrood’ Lekker dat ze zijn! En toch weer wat verantwoorder.

Oke, ik moet toegeven de paar croutons op je soep zullen het verschil niet maken. Aan de andere kant, alle beetjes helpen. Volkorenbrood bevat toch aanzienlijk meer vezels en vitaminen dan witbrood. De smaak is exact hetzelfde, daar hoef je het niet voor te laten. En als je doordeweeks ook volkorenbrood eet, dan heb je vast wel eens een restje over. Heb je geen oud brood liggen? Met vers brood zijn ze net zo lekker.

Het maken van de croutons is ontzettend eenvoudig en als ze eenmaal bereid zijn, kun je ze best een paar dagen in een afgesloten trommel buiten de koelkast bewaren. Super handig voor als je een van onze snelle soepen maakt en ze wil aanvullen met een paar knapperige croutons. Of wat dacht je van een heerlijke salade met zelf gemaakte kruidige croutons?

Tijdens het uitwerken van dit recept staat het schaaltje met croutons naast mijn laptop. Ik moet zeggen, als snack zijn ze eigenlijk ook goed te doen ;-) Wist je trouwens dat een crouton ook wel een soldaatje wordt genoemd? Geen idee waarom :-)

EDIT 05-02-2018: Deze noemt men soldaatjes omdat ze vroeger in lange repen werden gesneden, men zette deze dan rechtop in de spinazie. Als wachters in het gras.

Volkoren croutons maken
Door: 
Recept: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 4
 
Knapperige croutons van volkorenbrood zelf maken
Dit heb je nodig
  • Volkorenbrood - 4 sneetjes (1 sneetje per persoon)
  • Rozemarijn - 2 takjes
  • Knoflookpoeder - ½ theelepel
  • Uienpoeder - ½ theelepel
  • Olijfolie - 4 eetlepels
  • Peper - ½ theelepel
  • Zout - ½ theelepel
Zo maak je het
  1. Snijd de kortsen van het brood en snijd de boterhammen vervolgens in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm
  2. Doe ze in een ruime kom
  3. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak ze zo fijn mogelijk met een keukenmes
  4. Doe de gehakte rozemarijn samen met de knoflook- en uienpoeder in de kom
  5. Voeg de peper en zout toe en de olijfolie
  6. Schep door elkaar zodat de kruiden en olie goed verdeeld zijn
  7. Plaats een koekenpan op matig vuur en bak hierin de croutons goudbruin in ongeveer 10 minuten
  8. Schep of hussel ze regelmatig door elkaar

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen