Koolrolletjes met zoete aardappel
Chinese koolrolletjes gevuld met gepofte zoete aardappel, linzen, tomatenpuree, knoflook, munt en peterselie. Een bizar lekkere combinatie!
Zoete aardappels over?
Toen we Ella’s en mijn verjaardag vierden, had ik als back up voor de BBQ een stapel zoete aardappels gekocht. Super lekker om te poffen en altijd in trek. Maar ik had zoveel ingeslagen, dat de zoete aardappels bleven liggen. Gelukkig kun je nog heel veel meer met zoete aardappel! Op een regenachtige lentedag heb ik ze gegaard in de oven en er vervolgens een heerlijke vulling van gemaakt. Een zoete aardappelvulling voor deze Chinese koolrolletjes.
In ons boek Gezond leven doe je zo! staat een heerlijk recept voor rolletjes van Chinese kool, gevuld met gehakt, paprika en crème fraîche. En ook Sven heeft wel eens een vegetarisch recept bedacht met groene koolrolletjes, gevuld met broccoli en passata.
Koolrolletjes maken
Chinese kool kun je dus heel goed vullen. Zeker als je de koolbladeren in zijn geheel gaarkookt (dit duurt zo’n 8 minuten) en ze even laat uitlekken en afkoelen. Want dan kun je ze supergoed oprollen. Als de vulling nog warm is, kun je de rolletjes direct serveren. Maar je kunt de Chinese koolrolletjes ook prima nog even opwarmen in de oven. Of gratineren met een beetje geraspte Parmezaanse kaas.
Vulling voor Chinese koolrolletjes maken
Dit recept voor koolrolletjes is niet supersnel. Maar wel voedzaam! Het poffen van de zoete aardappels duurt een uurtje, maar je hebt er geen werk aan hoor. Dat doet de oven voor je! De vulling is ook zo gemaakt. Je prakt het vruchtvlees simpelweg en mengt dit met linzen (van die voorgegaarde uit zak), een gepureerd teentje knoflook, een blikje tomatenpuree en wat fijn gesneden/gehakte munt, peterselie en pecannoten.
Koolrolletjes met zoete aardappel
Dit heb je nodig
- 3 zoete aardappels - kleine
- 1 Chinese kool
- 200 gr linzen - uitlekgewicht
- 1 teen knoflook
- 7 gr munt - vers
- 7 gr peterselie
- 140 gr tomatenpuree - blikje
- 50 gr pecannoten
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 200℃, was de zoete aardappels, droog ze af en leg ze op een bakpapiertje op een rooster in de oven
- pof de aardappels in 50-60 minuten gaar, totdat je ze in kunt drukken en ze zacht aanvoelen
- snijd een stukje van de onderkant van de Chinese kool en haal de bladeren los. Bewaar de kern, deze blaadjes zijn te klein voor koolrolletjes, maar je kun je in reepjes snijden en een andere dag wokken of roerbakken
- breng een flinke hoeveelheid water aan de kook in een hoge pan en kook daarin de koolbladeren in 7-9 minuten gaar, laat ze uitlekken
- spoel intussen de linzen af, snijd de munt en peterselie fijn en hak de pecannoten fijn
- snijd de gepofte zoete aardappels voorzichtig open en lepel het vruchtvlees eruit
- prak de zoete aardappel en meng met de tomatenpuree, de linzen, een teentje knoflook (haal door de knoflookpers), 3/4 van de gesneden munt en peterselie en 40 gram van de gehakte pecannoot
- leg een koolblad op een snijplank, leg er een eetlepel van het zoete aardappelmengsel op, vouw de zijkanten naar binnen en rol op tot een gevuld koolrolletje. Herhaal totdat de alle koolrolletjes gevuld zijn
- Verdeel de resterende kruiden en noten over de rolletjes
Tja…. en wat doe ik dan met de overige kwartjes kruiden en noten..??
Vermoedelijk op t eind…vlak voor t serveren?
Tot zover idd niet snel maar t resultaat qua smaak…..is super!!!
Hoi Ria, Ja dat klopt. Vlak voor het serveren de rest van de nootjes en kruiden er over. Ik heb het aangepast in het recept.