Met deze vegetarische groene kool rolletjes krijg je in een klap 400 gram groente per persoon binnen. De rolletjes vullen we met een mengsel van broccoligehakt wat we eenvoudig zelf maken. Door het kruiden met gehaktkruiden heb je bijna niet door dat je vegetarisch zit te eten.

Bekijk eens dit heerlijke lasagne recept waar we ook gebruik maken van broccoligehakt

De hoofdingrediënten van deze groene kool rolletjes zijn broccoli, groene kool en tomaat. Drie buitengewoon gezonde groenten die allemaal afzonderlijk hun eigen speciale voedingsstof met zich meebrengen. Bij elkaar vormen ze een zeer compleet pakket aan vitaminen en mineralen.

Broccoli is rijk aan indolen

Indolen is een verzamelnaam voor stoffen met een heterocyclische aromatische verbinding. Ze zorgen voor de geur die vrijkomt bij het vermalen van rauwe broccoli. Indolen worden in onze maag afgebroken en omgezet in DIM. Deze stof heeft een remmend effect op de vorming van kanker volgens onderzoekers van de universiteit van Californië. Daarnaast zorgt DIM ervoor dat ons lichaam extra eiwitten gaat aanmaken die eventueel aanwezige kankercellen doodt. Daarbij remt het de aanmaak van eiwitten die een positief effect hebben op de groei van kankercellen. (bron)

De studie heeft aangetoond dat mensen die 400 gram broccoli per week eten, minder risico lopen op de vorming van prostaatkanker dan de controlegroep die 400 gram groene erwten at. Dat wil niet zeggen dat groene erwten ongezond zijn, daar zitten stoffen in die op andere vlakken weer positief zijn voor onze gezondheid.

De manier van bereiden, bepaalt de hoeveelheid DIM die uiteindelijk voor het lichaam beschikbaar is. Het beste is om de broccoli te bereiden in de magnetron, te stomen of kort te wokken. Invriezen en/of koken van broccoli zorgt ervoor dat driekwart van de werkbare stoffen verloren gaan. Met onze bereiding in de oven zal een groot deel van de stoffen behouden blijven.

Tot slot, indolen uit broccoli versterken het immuunsysteem.

Groene kool rolletjes maken

Het maken van de rolletjes is eenvoudig en kost niet veel tijd maar vergt wel wat handelingen (zie de foto’s onder het recept). De broccoli moet vermalen worden in de keukenmachine en van de groene kool moet het hart verwijderd worden. Het meeste van de tijd staan de groene kool rolletjes in de oven. Dit gerecht kun je trouwens erg goed ’s ochtends voorbereiden. Dan hoef je het ’s avonds alleen in de oven te schuiven en heb er verder geen omkijken naar.

Groene kool rolletjes | Vegetarisch recept

Smullen van de groene kool rolletjes met home made broccoligehakt
15 min
40 min
55 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr broccoli
  • 1 groene kool - savooiekool
  • 1 ei
  • 500 gr passata
  • 150 gr geraspte belegen kaas
  • 10 gr gehaktkruiden

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de roosjes van de broccoli en vermaal ze in de keukenmachine
  • Doe de vermalen broccoli in een kom en voeg het ei, de gehaktkruiden en twee eetlepels passata toe
  • Schep door elkaar en zet aan de kant
  • Pel de bladeren van de groene kool. Je hebt ongeveer 12 bladen nodig
  • Leg ze op de snijplank en snijd in een wigvorm de harde steel uit het blad
  • Pak een koolblad en leg bovenin een flinke eetlepel van het broccoligehakt
  • Rol het koolblad op en vouw de zijkanten halverwege het rollen naar binnen
  • Leg de rolletjes zo in de ovenschaal dat ze niet open gaan
  • Herhaal dit totdat het broccoligehakt en de koolbladen op zijn
  • Schenk de rest van de passata over de koolrolletjes
  • Schud een beetje met de ovenschaal zodat de passata zich goed verdeeld
  • Verdeel tot slot de geraspte kaas er over en plaats in de oven voor 40 minuten
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven

 

Vermaal de broccoli in de keukenmachine

Snijd de harten uit de koolbladen

Vul de rolletjes en plaats ze in een ovenschaal

Schenk de passata er over

Verdeel de kaas over de rolletjes en plaats in de oven