Kolven op het werk: hoe gaat dat? Als moeder van dochtertje Ella, bijna 8 maanden oud, geef ik borstvoeding en kolf ik heel wat af. Op kantoor, onderweg in de auto, in achterafkamertjes en in de woonkamer. Het is iets wat tijdelijk bij je leven hoort. Iedere dag dat je niet bij je baby bent ben je ermee bezig: waar kan ik kolven? Dat klinkt als een opgave en dat is het soms ook, maar je wordt er al snel handig in en als je bedenkt dat je je kleintje van zoveel goede stofjes, vitamines en mineralen voorziet, dan voelt dat goed!

Is borstvoeding al iets wat je niet vaak in het openbaar ziet, kolven zie je al helemaal niemand en public doen. Maar goed ook, want het is niet echt een charmant tafereel. Met twee trechters op je borsten die je tepels ritmisch naar binnen zuigen, vergezeld van een pompende disco beat, voel je je alles behalve sexy. Maar het is voor het goede doel. En als je volle borsten hebt is het toch wel fijn als je ze kunt legen. In deze blog geef ik (toekomstige) borstvoedende moeders graag wat tips en ervaring mee die ik inmiddels heb opgedaan.

Regels voor kolfruimte op het werk

Als je hebt besloten dat je borstvoeding wilt gaan geven en je hebt een baan, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk op je werk aangeven. Het liefst voordat je met verlof gaat. Zo heeft je werkgever de tijd om voor een geschikte kolfruimte te zorgen. Misschien vind je het lastig om te zeggen dat je wilt kolven op je werk, maar je hebt hier wettelijk recht op. Tot je baby 9 maanden oud is, mag je onder werktijd kolven of je kind borstvoeding geven. Je mag hiervoor maximaal 1/4 van je werktijd voor gebruiken en je werkgever moet je loon doorbetalen.

Als je een werkdag hebt van 8 uur betekent dit dus dat je 2 uur per dag aan kolven mag besteden. Ja, daar schrok ik ook van! In de praktijk heb ik gelukkig niet zoveel tijd nodig. Ik kolfde direct 2 keer per dag en had daar ongeveer 35-40 minuten per keer voor nodig. 20 minuten voor het kolven zelf, plus wat tijd om naar de kolfruimte te gaan, kolfspullen om te spoelen, de melk op te bergen en om te kleden. Ik begon met werken toen mijn dochter 12 weken oud was. Ze dronk toen 3 voedingen als ik weg was, waarvan ik 2 keer ging kolven. Meestal heb ik net iets minder gekolfd op een dag dan dat zij heeft gedronken. Dit compenseer ik door op werkdagen thuis nog een extra keer te kolven.

kolven op het werk

Soms voel ik me net een koe. Holy …. , ik maak gewoon melk! Waar een baby op kan groeien!

Je werkgever moet een geschikte afgesloten ruimte beschikbaar stellen en als dit niet mogelijk is, mag je zelf een plek regelen of naar je baby gaan. Ook mag je andere afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld gedeeltelijk thuis werken of werktijden aanpassen.

Het is fijn om te weten dat je recht hebt om te kolven en dat dit in de wet is vastgelegd. Maar in de praktijk is het de uitdaging om te kijken hoe je dit voor jou en je werk goed aanpakt. Je hebt misschien al het gevoel dat je een hele tijd bent weggeweest door je zwangerschapsverlof en je wilt niet te veeleisend zijn. Toch is het het waard om samen met je werkgever te kijken hoe je een kolfruimte kunt creëren.

Wat heb je nodig om te kolven op je werk?

Wat heb je allemaal nodig om te kolven? Het kolfapparaat is best een prijzige aanschaf. Maar als je een langere tijd borstvoeding geeft (en misschien wel aan meer kinderen) haal je dat er zeker uit. Bovendien kun je hem als je er helemaal klaar mee bent altijd nog verkopen.

De volgende dingen heb je nodig om te kolven op je werk als je borstvoeding geeft aan je baby:

 • Een kolfapparaat. Als je minimaal 3 dagen per week moet kolven, raad ik een dubbele automatische kolfset aan
 • Een doosje (ik gebruik een lunchblik) om je kolfspullen in te vervoeren en in de koelkast te bewaren
 • Een koeltasje met vrieselement, om je melk onderweg koel te bewaren en te vervoeren
 • 4 babyflesjes met goed afsluitbare dop
 • Een ruimte die je kunt afsluiten. Het liefst met een slot, maar je kunt ook een kaartje met niet storen op de deur hangen. In het begin voel je je vast wat ongemakkelijk, maar het went snel
 • Een kraan met stromend water, om je kolfspullen om te spoelen
 • Een koelkast om je afgekolfde melk in te bewaren

Tips voor tijdens het kolven

Naast de essentials van hierboven, zijn er nog wat dingen die je kolfmomentjes wat relaxter maken:

 • Een kolf BH is aan te raden: dan hoef je de flesjes onder je borsten niet de hele tijd vast te houden
 • Een hydrofielluier, die je op je broek legt voor het geval je een beetje melk morst en om je afgespoelde kolfspullen mee af te drogen. Je kunt hem ook over je borsten leggen als je onderweg in de auto op de bijrijdersstoel kolft. Het voorkomt ongelukken ;-p
 • Een kolftas waarin je je spullen discreet vervoert. Als je bijvoorbeeld naar een theatervoorstelling gaat is het net of je je handtas bij je hebt ;-)
 • Een warm vest, voor als het een beetje fris is in de kolfruimte en je niet in je blootje wilt zitten
 • Draag altijd een elastisch topje onder je kleding, dan zit je niet in je blote buik
 • Zet een glas water neer: ik krijg altijd ongelofelijke dorst zodra de melk begint te stromen
 • Een smartphone: als je op je gemak bent en de melk stroomt, kun je tijdens het kolven mailtjes beantwoorden of online artikelen lezen. Ben je toch aan het werk
 • Bh pads: je meeting loopt uit en je begint te lekken: dank aan de witte pads die een nat truitje voorkomen
 • Foto’s van je baby om naar te kijken (alsof je er niet al duizenden op je telefoon hebt staan)

Soms als ik zit te kolven, heb ik er een ongelofelijke schurfthekel aan en dan mis ik mijn meisje. Maar vaker is het een gewoonte geworden en bereid ik tegelijkertijd een meeting voor, of beantwoord ik mailtjes. En nog vaker voel ik me heel trots. Het is me gewoon gelukt! En weet je wat ook zo chill is? Afvallen is makkelijker. Je verbrandt per dag zo’n 600 calorieën met het geven van borstvoeding. En als je gezond eet, voldoende beweegt en nauwelijks snackt, val je in een rustig tempo vrij eenvoudig af. Over mijn afval status vertel ik je hieronder meer.

Wil je iets anders weten of jouw ervaringen delen? Graag! Reageer dan onder deze blog.


Mijn huidige status?

In mijn vorige blog: Waarom borstvoeding geven vertel ik meer over borstvoeding geven en waarom ik dat wil doen. Ik deel mijn ervaringen, struggles en overwinningen. En onderaan dat blog deelde ik mijn afvalstatus. Het was toen 14 oktober 2017 en ik had net mijn eerste ingestelde mijlpaal behaald: 73 kilo wegen. Ik heb met mezelf afgesproken om bij iedere volgende behaalde mijlpaal een blog over het moederschap te schrijven. Mijn tweede mijlpaal: 69,5 kilo wegen, heb ik nu dus gehaald! Ik heb er een stuk langer over gedaan dan dat de app me voorspeld had.

In november gingen we een weekje op vakantie met zijn drietjes. En toen had ik helemaal geen zin om met gewicht bezig te zijn. Ik kwam ietsje aan en heb daarna een aantal weken rond de 71 kilo gewogen. Na de vakantie deed ik gewoon normaal en ik bleef een stabiel gewicht houden. Dat vond ik fijn: zonder moeite kwam ik in ieder geval niet aan. Ik wilde wel weer verder met mijn afvalplan, maar deed er ook niet te panisch over. De feestdagen kwamen eraan en ik genoot gewoon, maar deed niet bijzonder gek wat eten betreft. Het resultaat: niet aangekomen. In het nieuwe jaar heb ik de draad weer opgepakt en al snel begon de weegschaal minder aan te geven. Dat gaf me de goede spirit om weer door te zetten. Maar ik mag niet te snel afvallen, want mijn melkproductie moet goed blijven. Mijn volgende mijlpaal is 66 kilo. Volgens mijn app weeg ik dit op 21 februari 2018. Ik ben benieuwd ;-p

Ik ben overigens nu al lichter dan ik was toen ik zwanger werd van Ella. Ik woog toen 72 kilo, na mijn eerste zwangerschap van 23 weken.

Lees ook: Waarom borstvoeding geven