Ik vind vegetarisch koken echt een leuke uitdaging! Het is de kunst om een vullende volwaardige maaltijd te bedenken met zo veel mogelijk groente en uiteraard zonder vlees. Voor deze vegetarische lasagne heb ik een saus gemaakt van vermalen broccoli. Maar liefst 450 gram broccoli heb ik in de saus verwerkt. Het bijzondere is dat door de uitgesproken smaakmakers in de saus zoals, knoflook, pesto, pijnboompitjes en tomatenpuree, je eigenlijk helemaal geen idee hebt dat je broccoli zit te eten. Wat mij betreft het ideale recept voor mensen die niet zo van broccoli houden.

De saus wordt door de grote hoeveelheid broccoli vrij dik en smeuïg, heerlijk! De dikke saus zorgt er ook voor dat je minder lagen kunt maken dan in traditionele lasagne. Je gebruikt hierdoor minder pasta, dat de hoeveelheid koolhydraten in dit gerecht beperkt. Voor de lasagnebladen gebruiken we overigens wel de ‘integrale’, of de volkorenvariant. Deze bevat toch flink meer vezels en andere voedingsstoffen dan de lasagnebladen gemaakt van witte bloem.

Ik heb al eens eerder een lasgane gemaakt met broccoli, alleen heb ik toen courgette gebruikt als lasagebladen. Bekijk hier het recept. Als reactie op dat recept vertelde een lezer mij dat ze pijnboompitjes en pesto door de saus had gedaan. Goede tip! Ik heb het gebruikt in dit recept.

Het maken van dit recept neemt wat meer tijd in beslag omdat de lasagne 50 minuten in de oven moet. Het voorbereiden is redelijk eenvoudig. Je hebt voor het vermalen van de broccoli wel een keukenmachine nodig.

Broccoli lasagne - vegetarisch recept
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Heerlijke lasagne met gehakt gemaakt van broccoli
Dit heb je nodig
  • ui - 1
  • olie - 1 eetlepel
  • broccoli - 450 gram (inclusief onderste gedeelte van de steel 500 gram)
  • knoflook - 3 tenen
  • passata - 500 gram
  • pesto - 1 eetlepel
  • pijnboompitten - 30 gram
  • peper en zout - naar smaak
  • volkoren lasagnebladen - 150 gram (ongeveer)
  • geraspte jonge kaas - 150 gram
  • kerstomaatjes - 100 gram
Zo maak je het
  1. Snipper de ui en fruit aan in een ruime pan met wat olie
  2. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en de stam in stukken, maal in de keukenmachine fijn
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden
  4. Doe de broccoli bij de ui en bak 5 minuten zodat het wat slinkt
  5. Snijd de knoflook fijn
  6. Voeg de passata, de knoflook, de pesto en de pijnboompitten toe en schep door elkaar
  7. Breng op smaak met peper en zout
  8. Pak een kleine ovenschaal (ongeveer 25x19x3cm)
  9. Bedek de bodem met de saus en beleg met pastabladen
  10. Herhaal totdat de saus op is, eindig met een laag saus
  11. Verdeel de geraspte kaas erover
  12. Snijd de kerstomaatjes in plakjes en verdeel over de kaas
  13. Plaats in de oven voor 50 minuten

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen