Ik vind vegetarisch koken echt een leuke uitdaging! Het is de kunst om een vullende volwaardige maaltijd te bedenken met zo veel mogelijk groente en uiteraard zonder vlees. Voor deze vegetarische lasagne heb ik een saus gemaakt van vermalen broccoli. Maar liefst 450 gram broccoli heb ik in de saus verwerkt. Het bijzondere is dat door de uitgesproken smaakmakers in de saus zoals, knoflook, pesto, pijnboompitjes en tomatenpuree, je eigenlijk helemaal geen idee hebt dat je broccoli zit te eten. Wat mij betreft het ideale recept voor mensen die niet zo van broccoli houden.

De saus wordt door de grote hoeveelheid broccoli vrij dik en smeuïg, heerlijk! De dikke saus zorgt er ook voor dat je minder lagen kunt maken dan in traditionele lasagne. Je gebruikt hierdoor minder pasta, dat de hoeveelheid koolhydraten in dit gerecht beperkt. Voor de lasagnebladen gebruiken we overigens wel de ‘integrale’, of de volkorenvariant. Deze bevat toch flink meer vezels en andere voedingsstoffen dan de lasagnebladen gemaakt van witte bloem.

Ik heb al eens eerder een lasgane gemaakt met broccoli, alleen heb ik toen courgette gebruikt als lasagebladen. Bekijk hier het recept. Als reactie op dat recept vertelde een lezer mij dat ze pijnboompitjes en pesto door de saus had gedaan. Goede tip! Ik heb het gebruikt in dit recept.

Het maken van dit recept neemt wat meer tijd in beslag omdat de lasagne 50 minuten in de oven moet. Het voorbereiden is redelijk eenvoudig. Je hebt voor het vermalen van de broccoli wel een keukenmachine nodig.

Broccoli lasagne - vegetarisch recept

Heerlijke lasagne met gehakt gemaakt van broccoli
Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 50 minuten
Totaal: 1 hour 15 minuten
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 ui
  • 1 el olie
  • 450 gr broccoli - inclusief onderste gedeelte van de steel
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gr passata
  • 1 el pesto
  • 30 gr pijnboompitten
  • peper en zout - naar smaak
  • 150 gr volkoren lasagnebladen - ongeveer
  • 150 gr geraspte jonge kaas
  • 100 gr kerstomaatjes

Zo maak je het

  • Snipper de ui en fruit aan in een ruime pan met wat olie
  • Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en de stam in stukken, maal in de keukenmachine fijn
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Doe de broccoli bij de ui en bak 5 minuten zodat het wat slinkt
  • Snijd de knoflook fijn
  • Voeg de passata, de knoflook, de pesto en de pijnboompitten toe en schep door elkaar
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Pak een kleine ovenschaal (ongeveer 25x19x3cm)
  • Bedek de bodem met de saus en beleg met pastabladen
  • Herhaal totdat de saus op is, eindig met een laag saus
  • Verdeel de geraspte kaas erover
  • Snijd de kerstomaatjes in plakjes en verdeel over de kaas
  • Plaats in de oven voor 50 minuten
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen