Witlof is van oktober tot en met april in het seizoen. Het is een frisse groente die je perfect rauw kunt eten. Deze simpele witlofsalade voor 4 personen als bijgerecht is heerlijk licht en knapperig. Tip: een beetje blauwaderkaas geeft dit witlof recept een pittig karakter.

Witlof uit de oven is een populair recept, maar rauw vind ik de witlof eigenlijk lekkerder. Mijn moeder maakte vroeger al witlofsalade met vers fruit en een romige dressing op basis van yoghurt en mayonaise, met kerrie. Superlekker natuurlijk. Maar wil je heel snel een simpele witlofsalade op tafel zetten? Dan is dit witlofrecept een topper. En er gaat niet veel in: een rijpe peer (is de peer nog niet zo rijp en wil je deze salade toch maken, dan kun je de gesneden peer ook kort aanbakken in een pan), een bosuitje en een paar walnoten. De simpele dressing van extra vergine olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout maakt het af.

simpele witlofsalade

Waarom is witlof wit?

Witlof, door onze zuiderburen witloof genoemd, wordt in het donker gekweekt. Het gebrek aan zonlicht zorg ervoor dat de bladeren wit zijn. Witlof bevat heel weinig calorieën, het bestaat voor een groot gedeelte uit water, maar wel met flink wat vitamines en mineralen. Het is daarom een gezonde groente die dus heel lekker smaakt in een salade. Zoals in deze simpele witlofsalade.

simpele witlofsalade

 

Deze saladerecepten met witlof zijn ook lekker:

 

Simpele witlofsalade
Door: 
Recept: Salade
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2-4
 
Deze simpele witlofsalade zet je binnen 10 minuten op tafel
Dit heb je nodig
  • witlof - 2 stronken
  • bosui - 2
  • peer - 1 rijpe
  • walnoten, ongezouten - 50 gram
  • Voor de dressing
  • extra vergine olijfolie - 2 el
  • balsamicoazijn - 1 el
  • grove peper - naar smaak
  • zeezout - naar smaak
Zo maak je het
  1. Snijd de onderkant van de witlofstronken en haal de bladeren los
  2. Snijd het groene gedeelte van de bosuitjes in kleine ringen
  3. Schil de peer, snijd het klokhuis eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes
  4. Meng de olijfolie en balsamicoazijn in een schaaltje en voeg peper en zout toe
  5. Meng de witlof met de bosui en peer, breek de walnoten in stukken en voeg toe
  6. Druppel de dressing over de salade

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen