Stoofpotten zijn niet eenvoudig om op de foto te zetten. Het wordt altijd een beetje een ondefinieerbaar prutje met weinig contrast omdat alles bij elkaar gestoofd en gemengd wordt. De smaak daarentegen is absoluut om over naar huis te schrijven. De heerlijke wintergroenten combineren prachtig bij de kruiden die ik hiervoor gebruikt heb. En in tegenstelling tot een stoofschotel met vlees, zet je deze vegetarische stoof binnen 30 minuten op tafel.

Zin in een traditionele stoofpot met vis? Maak eens dit heerlijke bouillabaisse recept van Jennifer

Stoofpot

Een stoofpot wordt oorspronkelijk gemaakt met de goedkope en taaie stukken vlees. Het is een restjes gerecht. Door de lange bereiding op lage temperatuur wordt het vlees zo zacht dat zelfs de taaie stukken te eten zijn. Tegenwoordig vind je elk soort vlees terug in een stoofpot en er zijn zelfs stoofpotrecepten te vinden waar helemaal geen vlees in zit ;-)

Vegetarische stoofpot

Omdat we in 2018 structureel minder vlees gaan eten heb ik besloten om gerechten die standaard vlees behoeven, om te toveren tot vegetarisch recept. En dat is eigenlijk best eenvoudig. In deze vegetarische stoofpot mis je het vlees totaal niet. De kruiden maken het allemaal goed en de structuur van de groente geven precies de juiste bite.

Voor deze stoofpot gebruik ik een combinatie van echte wintergroenten: knolselderij, pastinaak, flespompoen en paddestoelen. De pompoen wordt wat zachter en pastinaak blijft wat steviger. Gebruik voor het bereiden van dit gerecht een braadpan met dikke bodem.

Vegetarische stoofpot van wintergroenten

Heerlijke vegetarische stoofpot met verse groenten en heerlijke kruiden
10 min
20 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Flespompoen
  • 400 gr Knolselderij
  • 300 gr Pastinaak
  • 250 gr Kastanjechampignons
  • 1 Ui
  • 2 tenen Knoflook
  • 20 gr Roomboter
  • 2 el Bloem
  • 200 ml Water
  • 1/2 tl Zout
  • 1/2 tl Peper
  • 1 mespuntje Gemalen anijszaad
  • 1 mespuntje Gemalen kruidnagel
  • 1 mespunje Gemalen komijnzaad
  • 1 tl Kaneel
  • 1 takje Verse tijm - voor garnering

Zo maak je het

  • Schil de flespompoen, de pastinaak en de knolselderij en snijd ze in grove stukken van maximaal 2x2cm
  • Snijd de champignons in dikke plakken
  • Pel de ui en snijd in ringen
  • Pel en hak de knoflooktenen fijn
  • Smelt de roomboter in een ruime pan en voeg alle hiervoorgenoemde ingrediënten toe
  • Plaatst de deksel op de pan en laat 12 minuten stoven op matig vuur. Schep regelmatig om
  • Voeg de kruiden bij elkaar in een bakje, voeg de bloem aan de kruiden toe en schep door elkaar
  • Breng 200 ml water aan de kook in de waterkoker
  • Voeg de bloem met kruiden toe als de groenten gaar zijn en schep door elkaar
  • Voeg het water toe en schep nogmaals door elkaar
  • Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen en serveer met de verse tijm
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Vegetarisch
Porties: 2
Door: Sven