Ik ben ziek geweest en daar baal ik van. Het is jaren gelden dat ik door koorts aan bed gekluisterd was en me zo rot voelde. Ik weet niet zeker of het de griep was. Het was in ieder geval een stevige keelontsteking en bijholteontsteking met koorts tot gevolg. blegh.. ik heb daar zo’n hekel aan en kan me er moeilijk aan overgeven. Het bracht me wel op het idee om een aantal recepten te bedenken die de weerstand ondersteunen.

Weerstand of immuunsysteem is het mechanisme dat ons helpt ziekteverwekkers te bestrijden en buiten ons lichaam te houden. Een sterk immuunsysteem betekent dat je minder snel ziek wordt. En mocht je toch ziek worden dan helpt een sterk immuunsysteem je bij een vlot herstel.

Er zijn verschillende factoren die het immuunsysteem positief beïnvloeden:

 1. Gezonde voeding rijk aan anti-oxidanten en bioactieve stoffen. Veel groente eten en zorgen voor variatie zodat je lichaam alle vitaminen en mineralen binnen krijgt. Een uitzondering moet gemaakt worden voor vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor een goede weerstand. We maken vitamine D aan via onze huid onder invloed van direct zonlicht. Omdat we in de wintermaanden niet buiten komen met ontblote huid en vitamine D in te lage concentraties voorkomt in voeding is het verstandig om van september tot en met april een vitamine D supplement te gebruiken.
 2. Voldoende slaap. Een volwassene heeft ongeveer 7-8 uur slaap per dag nodig.
 3. Minimaliseer stress.
 4. Elke dag bewegen en drie keer per week sporten.
 5. Niet roken en matig alcoholgebruik

Gezonde voeding is belangrijk voor een goede weerstand

Minimaal 250 gram groente per dag, twee stuks fruit, ongezouten noten, peulvruchten, olijfolie, etc. Het zijn de basisregels voor een goede weerstand. Maar er zijn bepaalde voedingsmiddelen met eigenschappen die ons immuunsysteem extra ondersteunen. Een aantal hiervan heb ik gebruikt in deze smoothie:

 1. Gember – heeft ontstekingsremmende- en pijnverlichtende eigenschappen, het stimuleert de bloedcirculatie en heeft een verwarmend effect. (bron)
 2. Kurkuma – heeft antibacteriële- en antivirale eigenschappen, werkt ontstekingsremmend en bevat antioxidanten. (bron)
 3. Sinaasappel – Bevat veel vitamine C. Een krachtige antioxidant
 4. Wortel – Is rijk aan beta caroteen (pro vitamine A) dat het immuunsysteem ondersteunt.

Met name gember en kurkuma beschikken over bijzondere eigenschappen. Deze twee wortels worden in de traditionele geneeskunde al duizenden jaren gebruikt vanwege hun helende eigenschappen. De hedendaagse medische wetenschap komt steeds meer te weten over de werking ervan.

Boost je immuunsysteem met deze heerlijke smoothie

Pittige smoothie die je immuunsysteem ondersteunt
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

 • 10 gr Gember - geschild
 • 1 Sinaasappel
 • 2 tl Kurkuma - gedroogd poeder
 • 150 gr Wortel - geschild
 • 100 ml Water

Zo maak je het

 • Schil de gember, de wortel en de sinaasappel en stop in de blender
 • Voeg de kurkuma toe en het water
 • Blend tot een gladde smoothie

Tip

Om wortel fijn te blenden heb je een krachtige blender nodig.
Print dit recept
Recept: Smoothie
Keuken: Hollands
Porties: 1
Door: Sven