Aandacht besteden aan een gezonde maaltijd zorgt niet alleen voor een lekker en smakelijk gerecht, het is ook hartstikke goed voor je lichaam. Het klinkt misschien suf, maar je bent wat je eet. Voed je jezelf met goede en gezonde producten, dan voel je je lekkerder en verklein je de kans op allerlei nare ziektes.

Deze week hoorde ik in een documentaire dat 90% van de gevallen van Alzheimer ontstaan door een ongezond voedingspatroon. Bizar. Op de website van Alzheimer Nederland hebben ze het over 30%, maar als je naar de risicofactoren kijkt, zie je dat ze bijna allemaal te maken hebben met voeding. Maar het was een extra trigger om me weer eens goed te verdiepen in wat gezond is. We houden jullie uiteraard weer op de hoogte van onze bevindingen. Maar voor nu starten we het nieuwe jaar goed met een heerlijke en voedzame salade: kachumbar.

Een salade uit de Indiase keuken

Ik ben gek op andere keukens. De Indiase is er eentje waar ik, gek genoeg, kennis mee maakte in Maleisië. Een hele tijd geleden alweer. Gelukkig kun je ook gewoon vanuit je eigen keuken kennis maken met andere keukens! Onlangs kwam het boek Vega India voorbij. De Indiase keuken barst van de vegetarische recepten dus ik had direct zin om eruit te koken.

Er zijn diverse recepten in het boek die ik heel graag wil maken, maar ondanks mijn best wel indrukwekkende kruidenla, moet ik er wel voor naar een toko of speciaalzaak. Ik stuit op een prachtige salade in het boek: kachumbar. Maar nadat ik heb besloten om dit gerecht te maken, kom ik erachter dat ik dan eerst twee chutneys moet bereiden. Echt wel leuk, voor een uitgebreid diner ofzo. Maar niet voor een doordeweekse avond. Ik heb het kachumbar recept uit het boek daarom versimpeld en er een Voedzaam & Snel versie van gemaakt. Zodat je dit heerlijke Indiase recept met een Voedzaam & Snel touch ook snel zult maken. Het resultaat is mega lekker! Otis (2 jaar oud) was thuis toen ik deze kachumbar maakte en ook hij vond het een succes.

kachumbar Indiase salade

Vega India

Heb je wél zin om lekker uit te pakken en die mooie chutneys ook te maken? Bestel dan dit mooie boek van Paulami Joshi. Er staan 100 verrassende gerechten uit India in. Inclusief recepten voor volkoren platbrood, diverse pickles, chutneys, de lekkerste curry’s, salades, dahl, noedels en nog veel meer.

kachumbar salade

Kachumbar

Indiase salade met parelcouscous, komkommer en granaatappel
20 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr parelcouscous
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 1 komkommer
  • 10 gr koriander
  • 1 groene rawitpeper
  • 150 gr granaatappelpitten
  • 2 el citroensap
  • zout
  • ½ tl Chans massala
  • 60 gr amandelen - ongezouten
  • 100 gr witte kaas
Voor de dressing
  • 3 takjes verse munt
  • 4 el volle yoghurt
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ limoen
  • 1 el honing
  • snuf zeezout

Zo maak je het

  • Bereid de parelcouscous volgens de bereidingswijze op de verpakking. 
  • Snijd de ui fijn en snijd de komkommer in kleine blokjes. 
  • Snijd de tomaat in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees ook in kleine blokjes.
  • Snijd de koriander en de rawitpeper fijn. 
  • Meng de parelcouscous in een ruime kom met de ui, komkommer, tomaat, koriander, rawitpeper, de amandelen en de granaatappelpitten en voeg wat zeezout, het citroensap en de chans massala kruiden toe, schep om.
  • Snijd de munt fijn en meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje.
  • Giet de dressing door de kachumbar, meng alles goed en laat de smaken 10 minuten op elkaar inwerken.
  • Verkruimel de witte kaas over de salade.
Print dit recept
Recept: Bijgerecht, Salade
Keuken: indiaas
Porties: 4 personen
Door: Jennifer