Dat groente en fruit gezond zijn wisten we al. Maar welke precies het gezondste zijn is niet altijd duidelijk. Er bestaat geen schaal waar we de gezondheidswaarde van groente en fruit in kunnen weergeven. Professor Jennifer Di Noia is een onderzoek gestart en heeft op basis van verschillende voedingswaarden de 41 gezondste groente- en fruitsoorten in kaart gebracht. 

Op basis van de volgende voedingsstoffen heeft ze haar onderzoek gebaseerd:

Vitaminen: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K.
Mineralen: kalium, calcium, foliumzuur, zink, ijzer.
En de stoffen: eiwitten en vezels.

In het onderzoek zijn voedingsmiddelen meegenomen waarvan reeds bewezen is door voorgaande onderzoeken dat ze een hoge nutriëntendichtheid hebben en een rol spelen in het verlagen van chronische ziekten.

Van hoog naar laag

  1. Waterkers
  2. Chinese kool
  3. Snijbiet
  4. Bieten loof
  5. Spinazie
  6. Witlof
  7. Blad sla
  8. Peterselie
  9. Romeinse sla
  10. Mergkool
  11. Knolraap loof
  12. Mosterdplant loof
  13. Andijvie
  14. Bieslook
  15. Boerenkool
  16. Paardenbloem blad
  17. Rode peper
  18. Ruccola
  19. Broccoli
  20. Kalebas pompoen
  21. Spruiten
  22. Ui
  23. Koolrabi
  24. Bloemkool
  25. Witte kool
  26. Wortel
  27. Tomaat
  28. Citroen
  29. IJsberg sla
  30. Aardbeien
  31. Radijs
  32. Winter pompoen
  33. Sinaasappel
  34. Limoen
  35. Grapefruit (roze en rode)
  36. Koolraap
  37. Knolraap
  38. Bramen
  39. Prei
  40. Zoete aardappel
  41. Grapefruit (wit)

Veel Nederlandse groente

Een bijzondere lijst van gezonde producten. Bijzonder vind ik om te zien dat een hoop producten uit de lijst gewoon op Nederlandse bodem groeien. Al naar gelang het seizoen zijn ze verkrijgbaar. Het eten en variëren met bovenstaande voedingsmiddelen helpt je bij het voorkomen van chronische ziektes. Daar waren we het eigenlijk al over eens. Maar wel leuk om te zien welke nu het aller gezondste is. Binnenkort maar eens wat gerechten met waterkers gaan maken ;-)