Onze kruidenkast puilt uit van de potjes met kruidenmixen, gedroogde kruiden en een voorraadje grove peper en zeezout voor in de molen. Kruiden en specerijen geven je gerecht smaak en karakter. Kruidencombinaties roepen herinneringen op en brengen je naar verre oorden als je je ogen sluit. Maar wist je dat veel kruiden en specerijen ook heel gezond zijn? 

Vroeger waren specerijen een echt luxe product dat alleen was weggelegd voor de elite. Tegenwoordig zijn de meest bijzondere kruiden en specerijen voor iedereen toegankelijk. Het heeft onze keuken diverser en spannender gemaakt. We gebruiken heel vaak kruiden en specerijen in onze gerechten. We maken geen gebruik van kant-en-klare zakjes of pakjes, dus verse kruiden, gedroogde kruiden of een pure kruidenmix zonder toevoegingen geven onze recepten hun heerlijke smaak. In deze blog vertellen we je alles over onze 5 favoriete kruiden & specerijen.

Wil je weten wat je nog meer allemaal met kruiden kunt doen? Neem een kijkje op de inspiratiepagina van Euroma.

Peterselie

Met peterselie zit je eigenlijk altijd goed: de smaak is vrij neutraal waardoor je niet snel een misser zult begaan. En het oog wil ook wat: wat plukjes groene peterselie zijn altijd goed voor de looks van je gerecht. In de supermarkt kom je vaak twee soorten peterselie tegen: de krulvariant en de platte peterselie. Deze laatste heeft net wat meer smaak.

Je zult versteld staan over het scala aan vitamines en mineralen dat dit plantje bevat. In het bijzonder bevat peterselie erg veel vitamine K en folaat (bron: NEVO-online). Vitamine K is belangrijk voor het stollen van ons bloed en voor het behoud van sterke botten. Wist je dat peterselie op nummer 8! staat in de lijst met de meest gezonde voedingsmiddelen. In het onderzoek waaruit dit is gebleken hebben ze alle groente en fruit getest op nutriëntdichtheid.

Lekker vaak peterselie gebruiken dus! Het past overal bij en is super gezond.

Rozemarijn

Qua geur onze all time favorite en standaard begroeider van onze tuin. Wat ruikt dit kruid verrukkelijk. Geroosterde cashewnoten met rozemarijn, peper en zout. Krielaardappeltjes uit de oven met rozemarijn en knoflook. Welk Italiaans getint gerecht je ook maakt, rozemarijn mag niet ontbreken.

Het plantje staat nog naast me van het fotograferen van zojuist en de hele ruimte geurt ernaar. Ik ga er hoe dan ook vanavond wat mee maken. Ik denkt iets van lamskotoletten met een kruidenkorstje van mosterd, rozemarijn en zout. Ik kan haast niet wachten om te beginnen met koken. Oke, ik kan niet wachten, dit artikel maak ik morgen wel af, doei ;-)

Geen ruimte om zelf je kruiden te groeien? Gevriesdroogde rozemarijn is net zo lekker!

Naast zijn geweldige geur en smaak bevatten de kleine sprietjes redelijk veel olie welke veel gebruikt worden in badkamerproducten. De olie laat het product lekker ruiken en heeft een verzorgende werking voor de huid. Zelf gooi ik dikke rozemarijntakjes die ik gesnoeid heb regelmatig op de gloeiende kolen van de barbecue als ik er vlees op aan het garen ben. Met het deksel dicht komt er een heerlijk geurende rook vanaf die in het vlees trekt. Op naar de zomer!

Knoflook

We zijn dol op knoflook. Toen we onze 100 populairste recepten verzamelden voor het boek, kwamen we erachter dat we wel heel vaak knoflook gebruikten. Het is ook zo’n makkelijk ingrediënt om je maaltijd mee op smaak te brengen! En als je dit subtiel doet, hoef je ook niet bang te zijn dat je anderen tot last bent vanwege een ‘luchtje’. Knoflook is ook nog eens supergezond.

Als je verse knoflook aan het snijden bent dan ruiken je vingers hier nog uren naar. Je kunt wassen met zeep wat je wilt maar niets helpt. Wat wel helpt is een roestvaststaalzeep. Dit is een blokje roestvast staal wat je door je handen moet wrijven tijdens het wassen met wat gewone zeep. De geur is direct van je vingers af. Wat natuurlijk ook kan is gevriesdroogde knoflook gebruiken. Deze kleine stukjes knoflook hoef je niet te snijden waardoor het ook niet aan je vingers komt, de smaak is hetzelfde.

Knoflook vinden wij in elk hartig gerecht passen. Het versterkt andere smaken en combineert met vrijwel alles. Knoflook is rauw erg pittig en sterk van smaak, maar als je een hele bol knoflook in de oven zacht laat worden, dan kun je de tenen zo opeten. Wat wij wel eens doen is een soort alioli maken. We poffen dan een hele knoflook in de oven. Zodra hij zacht is snijden we de bovenkant eraf en knijpen we het zachtgeworden vruchtvlees eruit. Beetje zout, peper en olijfolie erdoor en je hebt een geweldige saus voor bij gestoomde groente.

Ras el Hanout – exotische topper

Ik ben deze kruidenmix op het spoor gekomen toen ik jaren geleden (lees ongeveer 8 jaar) een gerecht met couscous wilde maken. Een collega ven Jennifer tipte deze kruiden en sindsdien ben ik verliefd. Ras el Hanout in een couscoussalade met zoete dadel, zoute feta, frisse komkommer en pittige verse rode peper. Het water loopt me in de mond. Wat is dat een heerlijk gerecht. De kruiden die voor deze mix gecombineerd zijn passen schitterend bij een zoet/zout combinatie.

Ras el Hanout is een van oorsprong Marrokaanse kruidenmix die vooral in stoofschotels en met een tajine gebruikt wordt. Ras el Hanout betekent letterlijk: Het hoofd van de winkel. Wat neerkomt op: het beste wat de winkel/handelaar te bieden heeft. De kruidenmix is deze eer meer dan waard en voor wie het nog nooit gebruikt heeft; echt eens proberen!

Gember – pittig, fris en ontstekingsremmend

Gember doet me denken aan onze roadtrip in Australië. Toen we gingen snorkelen in het Great Barrier Reef serveerden ze gemberkoekjes tegen zeeziekte. Gember is een bijzondere specerij: het is fris, pittig en scherp tegelijk en zelfs een beetje zoet. Verse gember is heerlijk om thee van te zetten, de gevriesdroogde variant is ideaal voor in een avondmaaltijd of in je dressing voor door een salade. Zodra de gevriesdroogde gemberstukjes in aanraking komen met vocht, veranderen ze terug in hun oorspronkelijke staat.

Verse gember gebruiken we vaak in groene smoothies. Ons meest bekeken groene smoothierecept is een combinatie van sinaasappel, banaan, spinazie en verse gember. Zelf houd ik ervan om er flink wat gember in te doen waardoor hij pittig van smaak wordt.

Gember werkt niet alleen tegen misselijkheid. Sinds mensenheugenis staat dit specerij bekend om de vele medicinale eigenschappen. Zo zou gember een verwarmend effect hebben en schijnt het de bloedcirculatie te stimuleren. Wetenschappelijk is bewezen dat gember ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Er zijn medicijnen op de markt die gebaseerd zijn op stoffen uit gember om ontstekingen te onderdrukken. Onderzoek heeft ook aangetoond dat gember de ernst van pijn kan verlagen.

Dille

Vis vis en nog eens vis. Omdat wij erg van vis houden mag dille niet ontbreken in ons lijstje van favoriete kruiden. Dille is de absolute topper bij zalm maar gaat toch ook erg goed samen met zout vlees zoals uitgebakken spekreepjes en ui in combinatie met bijvoorbeeld jonge veldertjes. Dille heeft een frisse citroenachtige smaak en komt het best tot zijn recht als je hem niet met andere kruiden combineert. De uitgesproken smaak behoeft buiten wat peper en zout om ook weinig andere smaken.

Dille komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Zuid-Europa maar wordt vooral veel gebruikt in de Scandinavische keuken. In deze landen wordt naar verhouding veel vis gegeten. Wellicht dat hierdoor de dille-vis combinatie is ontstaan.

Onze favoriete kruiden

Zo! Dat waren ze, onze favoriete en meest gebruikte kruiden. Wil je recepten van ons maken waar we de kruiden in gebruiken? Klik dan op de onderstaande links om al onze recepten te bekijken met het betreffende kruid of specerij:

  1. Peterselie
  2. Rozemarijn
  3. Knoflook
  4. Ras el Hanout
  5. Dille

Veel kookplezier!

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Euroma. Bekijk onze disclaimer voor meer informatie.