Thee drinken zonder suiker kan lastig zijn. Het is niet alleen de smaakgewenning die je aan de kant moet zetten, het is ook diep geworteld instinctief gedrag dat je moet leren weerstaan. Langzaam afbouwen geeft het beste resultaat.

Feitjes over thee drinken zonder suiker

Thee is in Nederland een van de meest gedronken dranken. 88% van de bevolking drinkt het. Gemiddeld consumeert een Nederlander twee kopjes thee per dag dat goed is voor 90 liter thee per jaar! 52% van de theedrinkers drinkt het met suiker. 21% met kunstmatige zoetstoffen en slechts 27% drinkt de thee zonder suiker. Door de suikerdrinkers wordt gemiddeld 1 klontje suiker per kopje gebruikt dat gelijk staat aan 5 gram losse suiker. De suikerdrinkers krijgen door de thee ruim 3,5 kilo suiker extra binnen per jaar! Wat gelijk staat aan ruim 14.000 calorieën. Om 14.000 calorieën te verbranden moet je 30 uur hardlopen met een snelheid van 11 kilometer per uur of 70 uur wandelen met een snelheid van 6 kilometer per uur …

De drang naar suiker

Het menselijk lichaam wil zo efficiënt mogelijk functioneren. Dit betekent ook dat onze spijsvertering met minimale inspanning de grootst mogelijke energie wil kunnen vrijmaken. Dit komt voort uit de tijd dat we leefden als jager/verzamelaar en veel met voedseltekorten te maken hadden.

Dit mechanisme functioneert bij de huidige mens nog steeds. Het is alleen totaal overbodig. Voedselschaarste is in het westen niet meer aan de orde, sterker nog, er is een voedseloverschot.
Ons lichaam kan energie halen uit: vet, suiker en eiwitten. Van die drie levert suiker het snelste energie. Onze spijsvertering hoeft vrijwel geen moeite te doen om de energie uit suiker in de spieren te krijgen. Je kunt suiker dus zien als de meest efficiënte leverancier van energie.
Bij het binnenkrijgen van suiker wordt hierdoor in de hersenen het beloningscentrum gestimuleerd, wat ons een tevreden en prettig gevoel geeft. We hebben immers met het binnenkrijgen van suiker, het lichaam op een gemakkelijke manier van veel energie voorzien en instinctief gezien is dit goed.

Maar helaas … waar ons lichaam zich voorbereidt op een eventuele voedselschaarste of plotselinge inspanning, zitten we verzadigd op de bank tv te kijken en staan we niet aan de vooravond van een hongerwinter. Met een energie overschot tot gevolg. En wat doet het lichaam daar mee … inderdaad, opslaan als vet.

Door het weigeren van suiker gaan we dus eigenlijk in tegen de instinctieve vraag ernaar. En dat is lastig. Maar we hebben geen keus. We moeten er tegen vechten en er mee leren omgaan. Want suiker is in de hoeveelheid die we tegenwoordig binnenkrijgen een bedreiging voor onze gezondheid.

Thee drinken zonder suiker

Thee biedt ons een mooie gelegenheid om te leren minderen met suiker. Het is een drank waarbij we zelf de hoeveelheid suiker bepalen. Omdat we het zelf in de hand hebben, kunnen we stapsgewijs de hoeveelheid suiker afbouwen. Je laat hiermee je lichaam en je smaak wennen. Doe dit niet te snel. Bouw het langzaam af. Alleen dan ben je er voorgoed vanaf.

Een voorbeeld. Stel je drinkt je beker thee met anderhalf klontje suiker. Bouw dit met een kwart klontje af en drink je thee twee weken lang met 1 1\4 klontje. Vervolgens twee weken met 1 klontje. dan naar 3/4 klontje, 2/4 klontje, 1/4 klontje. En dan geheel suikervrij. Je zal merken dat je het met minder suiker steeds opnieuw gewoon weer lekker gaat vinden.

Thee drinken met kunstmatige zoetstoffen

Dit zou ik absoluut willen afraden. Buiten het feit dat je, mogelijk, schadelijke stoffen als aspartaam en sucralose binnenkrijgt, laat je je lichaam niet wennen aan de minder zoete smaak. Je neemt je lichaam met kunstmatige zoetstoffen in de maling en leert het niet wennen aan minder suiker.

Als we langzaam onze smaak aanpassen zullen we minder snel geneigd zijn zoetigheid te eten. Het gevolg daarvan is dat we minder energie binnenkrijgen omdat we de drang ernaar weten te verslaan.

Succes met het thee drinken zonder suiker!

P.S. Voor koffie drinken zonder suiker gaat hetzelfde op natuurlijk ;-)