Ontbijtkoek wordt vaak gezien als een gezond tussendoortje, maar de standaard ontbijtkoek bevat ongelofelijk veel suiker! Ik las laatst een recept waar een hele pot honing in ging: in één ontbijtkoek! Maar vaak gaat er ook gewoon heel veel bruine suiker en appelstroop in. Ik zag direct een leuke uitdaging: gezonde ontbijtkoek maken zonder kilo’s suiker. Zodat het echt een verantwoord tussendoortje is. Aanschouw ons recept voor gezonde ontbijtkoek. Yes!

Ontbijtkoek wordt al jaren in Nederland gegeten. Ik weet nog dat ik zelf vroeger ook twee plakjes ontbijtkoek meenam als ‘verantwoord’ tussendoortje. Ik had toen nog geen idee hoeveel suiker er eigenlijk in zit. De variatie aan kruiden in ontbijtkoek is in de loop der jaren steeds veranderd. Vooral toen ontdekkingsreizigers allerlei nieuwe kruiden meenamen naar ons kleine landje. Het schijnt dat er sinds de 16e eeuw professioneel ontbijtkoek wordt gebakken in Nederland. Ontbijtkoek wordt ook wel peperkoek genoemd omdat er, meestal dan, peper in zit. Er zijn ook vele variaties ontstaan, naast het geëxperimenteer met de samenstelling van de kruiden: denk aan kandijkoek (nog meer suiker ;-p), gemberkoek (idee!) en oudewijvenkoek, met anijs.

Zelf gezonde ontbijtkoek maken

Ik heb er eens een standaard en eenvoudig ontbijtkoek recept bij gepakt. Dit gaat er allemaal in:

  • 500 gram roggemeel
  • 500 gram honing en/of bruine suiker/stroop
  • 200 ml water (er wordt ook vaak melk gebruikt)
  • 15 gram bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 15 gram koekkruiden

Die halve kilo suiker, honing of stroop, die hebben we aangepakt! We hebben 8 verse dadels gebruikt. Héél wat minder suiker dus, en dan ook nog eens een variant (de dadel dus) die naast zijn fruitsuiker voor heel veel goede stofjes zorgt.

We hebben volkoren roggemeel gemengd met havermeel. We hebben nooit eerder roggemeel gebruikt. Meestal kiezen we voor amandelmeel, omdat dit nog voedzamer is. Maar het geeft ook een andere structuur. Daarom hebben we nu roggemeel gebruikt, wel volkoren.
Om onze gezonde ontbijtkoek nog wat voedzamer te maken, hebben we noten toegevoegd. Die vermalen we goed zodat het opgaat in de ontbijtkoek, maar het toch ook net voor een beetje extra smaak zorgt. Krijg je de dadels niet goed vermalen? Geen probleem, af en toe een klein stukje dadel smaakt helemaal niet verkeerd. Wat vinden jullie van dit gezonde ontbijtkoek recept?

(Hoe je het went of keert, ook in dit recept zit door de dadels nog wat suiker. Vergeleken met de ontbijtkoek die je kant en klaar koopt wel veel minder en daardoor is onze variant een stuk verantwoorder. Verantwoord/gezond betekent niet dat je het ongelimiteerd kunt eten. De ontbijtkoek bevat nog steeds een redelijke hoeveelheid calorieën.)

Jennifer

Gezonde ontbijtkoek

Een gezonde ontbijtkoek, lekker als verantwoord tussendoortje
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties: 8
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands

Ingrediënten
  

  • 125 gr Volkoren roggemeel
  • 75 gr Havermeel
  • 2 tl Bakpoeder
  • 1 snufje Zout
  • 2 el Koekkruiden
  • 30 gr Walnoten
  • 30 gr Amandelen
  • 125 gr Verse dadels
  • 2 Eieren
  • 200 ml Melk volle

Method
 

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Doe het meel, de bakpoeder, het zout en de koekkruiden in een schaal
  3. Vermaal de noten in een keukenmachine en voeg toe, schep door elkaar
  4. Ontpit de dadels en maal ze fijn in de keukenmachine
  5. Voeg het meelmengsel, de eieren en melk toe en vermaal tot een bruine, plakkerige massa
  6. Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag hierop
  7. Verdeel gelijkmatig en bak in 50 minuten gaar in de oven
  8. Leg eventueel na 30 minuten een vel aluminiumfolie over de ontbijtkoek om verbranding van de bovenkant te voorkomen

Notities

Je kunt de melk ook vervangen door amandelmelk

Share This Story, Choose Your Platform!

No Comments

  1. Denise februari 5, 2016 at 7:02 pm - Reply

    Klinkt goed, hoe lang kun je het ongeveer bewaren?

    • Dineke februari 6, 2016 at 5:00 am - Reply

      Omdat ik alleen ben is de koek altijd veel te groot, daarom snijd ik het altijd in plakken en vries het in, bevalt mij heel goed.

  2. Wietske februari 9, 2016 at 1:40 am - Reply

    Ontbijtkoek eet ik niet meer vanwege de enorme hoeveelheid suiker en ben blij met jullie recept. Deze variant ga ik maken en hoop dat manlief ‘m ook lekker vind zodat de ‘gewone’ ontbijtkoek niet meer gekocht hoeft te worden!

  3. La Rubia februari 9, 2016 at 8:09 pm - Reply

    Soortgelijk recept als dat van Jacoline waar ik al langere tijd fan van ben. Heel goed dat jullie nog eens aandacht besteden aan de hoeveelheid suiker in traditionele ontbijtkoek!

  4. ton van den elzen februari 11, 2016 at 10:22 am - Reply

    Hallo . ziet er lekker uit. Waar haal ik de ingredienten?? mvgr Ton

    • Sven februari 11, 2016 at 4:18 pm - Reply

      Hoi Ton, in het vakje onder in het bericht staan de ingrediënten en de bereidingswijze

      • ton van den elzen februari 12, 2016 at 9:51 am - Reply

        Hoi Sven.
        ik bedoel eigenlijk in welke winkel je alles kan halen.
        bvd

        mvgr Ton

  5. Wendy februari 12, 2016 at 4:45 pm - Reply

    Hallo
    Kan in her volkoren roggemeel ook vervangen door amandelmeel ivm glutenallergie?
    Je lijnzaadcrackers Zinn trouwens erg lekker.Heb ze vandaag wer gemaakt

    • Sven februari 15, 2016 at 8:02 am - Reply

      Hoi Wendy,

      Je roggemeel niet 1 op 1 vervangen door amandelmeel. Door het gebrek aan gluten in amandelmeel kun je er geen deeg van maken en valt het uit elkaar. Er zal meer ei doorheen moeten en iets van lijnzaad om het te laten binden.

  6. Helma maart 5, 2016 at 6:45 pm - Reply

    Ik ga straks voor de vierde keer de gezonde ontbijtkoek maken. Heerlijk.
    Ben diabeet type 1 en ik eet alle dagen 1 plak, straks wil ik gaan proberen zonder 6 dadels.
    Ik doe het dubbele beslag in 1 cakevorm bevalt mij erg goed en ik doe de cake in 3en en 2 daarvan in de vriezer.

Leave A Comment

Rating recept