In onze drukke levensstijl is het soms een uitdaging om een gezonde, smakelijke maaltijd op tafel te zetten waar iedereen in het gezin blij van wordt. Maar geen zorgen. Dit recept voor geroosterde bloemkool en broccoli uit de oven met krieltjes heeft het allemaal. Het is niet alleen erg lekker, toegankelijk qua smaak en gezond, maar ook simpel om te maken. Perfect voor een doordeweekse maaltijd.

Bloemkool en broccoli zijn supergezond. Ze zijn rijk aan vitamines (zoals vitamine C en K), mineralen, vezels en antioxidanten, die allemaal bijdragen aan een gezonde levensstijl. Ze lijken op kleine bomen, wat de kinderen wel weer grappig vinden. Zo heb je een bos met twee soorten bomen op je bord!

geroosterde bloemkool broccoli en krieltjes uit de oven

Dit recept is ideaal voor drukke dagen. Het vereist minimale voorbereiding en de oven doet het grootste deel van het werk. De stappen zijn eenvoudig, wat het perfect maakt voor zowel beginnende als ervaren koks. Met slechts één bakplaat blijft de afwas beperkt. Top!

Familie-vriendelijk

Iedereen zal genieten van de zachte, geroosterde smaak van de groenten en de hartige krieltjes. Dit gerecht is dan ook perfect om kinderen kennis te laten maken met groenten op een leuke en smakelijke manier. Laat de kleinsten helpen: ze kunnen de krieltjes op de bakplaat leggen en met een lepeltje de kruiden toevoegen. Grotere kinderen kunnen helpen met het snijden van de krieltjes.

geroosterde bloemkool broccoli en krieltjes uit de oven

Ik gebruik de kruidenmix Za’atar best vaak. Een heerlijke kruidenmix van sesamzaad, sumac, tijm, majoraan, oregano en basilicum. Maar je kunt gerust iets anders gebruiken dat je in de kruidenla hebt, of houd het basic met alleen een beetje grove peper en zeezout. Je kunt ook verse rozemarijn, tijm of kurkuma gebruiken voor een andere smaak.

Heb je nu speciaal voor dit recept een potje za’atar kruidenmix gekocht en weet je niet wat je er nog meer mee kunt maken? Dan heb ik nog wel een paar suggesties. Wat dacht je van een heerlijke rode bietenspread, een salade met geroosterde peen of een simpele couscoussalade met dadels en amandelen?

Jennifer in de keuken

Voor een niet-vegetarische variant van dit recept met geroosterde bloemkool en broccoli, kun je ook witvis toevoegen aan de bakplaat. Bijvoorbeeld zeebaars, zoals in dit recept.

geroosterde bloemkool broccoli en krieltjes uit de oven

Geroosterde bloemkool, broccoli en krieltjes uit de oven

Heerlijke vega maaltijd voor een doordeweekse dag
10 min
50 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • 1 bloemkool
  • 1 stronk broccoli
  • 1 witte ui
  • 5 tenen knoflook
  • 500 gr krieltjes
  • snuf zeezout
  • 1/2 el za'atar
  • 4 el olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, heteluchtstand.
  • Was de krieltjes en snijd ze in stukjes.
  • Pel de tenen knoflook en leg ze samen met de krieltjes aan een kant van een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie
  • Gaar de krieltjes en de knoflook 20 minuten in de oven.
  • Breek intussen de broccoli en de bloemkool in kleine roosjes, snijd grote roosjes doormidden.
  • Snijd de ui in vieren en pel uit elkaar
  • Haal de ovenschaal uit de oven leg aan de andere kant de bloemkool, de broccoli en de ui, voeg za'atar, zeezout en olijfolie toe en gaar alles nog 20 minuten in de oven, totdat de groenten en de krieltjes gaar zijn.

Tip

De grootte van de krieltjes beinvloedt de gaartijd van het gerecht. Je kunt er ook voor kiezen om de krieltjes kleiner te snijden, de broccoli en de bloemkool roosjes 5 minuten voor te koken of te blancheren en vervolgens alles in 20-30 minuten in de oven te roosteren. 
Print dit recept
Porties: 3 personen
Door: Jennifer