Prei is van oorsprong een echte wintergroente die kou goed kan verdragen en het lekkerst smaakt in de wintermaanden. Het perfecte ingrediënt voor een heerlijke preisoep. We combineren de prei met zoete aardappel. het geeft de soep in combinatie met de verse kruiden een bijzonder lekkere smaak.

Door het gebruik van hybriderassen kan prei inmiddels het hele jaar door gegeten worden. De echte winterprei die nu overal in de winkels ligt is dikker en korter vergeleken met prei uit andere seizoenen. Volgens kenners is winterprij zachter en voller van smaak. Perfect om van deze oogst een flinke pan met goed gevulde soep te maken.

Prei is gezond

Het bijzondere aan prei is dat het eigenlijk van alle, in planten voorkomende vitaminen en mineralen, een beetje bevat. Sommige groenten bevatten bijvoorbeeld heel veel vitamine C. Zoals rode paprika. Maar rode paprika bevat bijna geen calcium. Prei wel. Je kunt prei misschien het beste zien als een plantaardige multivitamine. En als je er zoals in dit recept 250 gram per persoon van eet, dan heb je eigenlijk een heel compleet pakket aan vitaminen en mineralen binnen.

Preisoep met zoete aardappel
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Soep
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Vullende maaltijdsoep met prei
Dit heb je nodig
  • prei - 2 (600 gram)
  • gerookte spekreepjes - 100 gram
  • knoflook - 2 tenen
  • rode peper - 1
  • zoete aardappel - 500 gram
  • laurier - 2 (gedroogd)
  • tijm - 5 gram (vers)
  • groentebouillon - 1 liter
Zo maak je het
  1. Bak de spekblokjes in een ruime soeppan totdat ze mooi lichtbruin zijn
  2. Schep de gebakken spekreepjes uit de pan en leg apart. Laat het vet in de pan zitten
  3. Snijd de prei in ringen, goed wassen en bak de prei 5 minuten
  4. Snijd ondertussen de knoflook en de peper fijn en ris de blaadjes van de tijm
  5. Voeg de tijm, knoflook en peper toe aan de prei en giet de bouillon erbij
  6. Breng aan de kook en schil ondertussen de zoete aardappel, snijd in blokjes en voeg toe aan de soep
  7. Laat 5 tot 7 minuten koken totdat de aardappel zacht is
  8. Verwijder de laurier en pureer de soep met een staafmixer
  9. Serveer met de spekreepjes en nog wat verse tijm
Tips
Zonder brood is dit gerecht voldoende voor twee personen. Serveer hem met volkoren brood om er met drie personen van te eten.

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen