Wie heeft er wel eens van teff gehoord? Dit oergraan is rijk aan vezels en geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Het graan smaakt een beetje nootachtig en kan verwerkt worden tot brood en pap. Wij hebben er een ontbijtpap van gemaakt en brengen de pap op smaak met peer en walnoten. Best lekker eigenlijk dat teff.

Wil je dit recept maken met havermout? Bekijk dan dit havermoutpap met peer en walnoot recept.

Teff komt waarschijnlijk uit Ethiopië waar de eerste restanten gevonden zijn in oude piramides van ongeveer 5500 jaar oud. Teff wordt nog steeds veel gebruikt in Ethiopië en is het equivalent van ons tarwe. Traditioneel laten ze de graankorrels een aantal dagen fermenteren onder de grond en maken er dan broden van.

Teff groeit goed in warm weer, maar kan ook groeien in een zeeklimaat zoals wij dat in Nederland kennen. Teff wordt sinds 2001 in Nederland verbouwd op een totale oppervlakte van ongeveer 600 hectare. De opbrengst van Nederlands teff ligt door het koudere klimaat lager. Een hectare is goed voor ongeveer 700 kilo teff.

Teff, een oergraan?

De term ‘oergraan’ hoor je waarschijnlijk vaker voorbij komen. Spelt, emmer en kamut krijgen ook deze noemer. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Het tarwe waar onze boterham van gemaakt wordt is door de jaren heen, vanaf het begin dat we het zijn gaan verbouwen, enorm veranderd. Door genetische modificatie en veredeling kunnen eigenschappen beïnvloed worden waardoor bijvoorbeeld de opbrengst groter is of de plant beter bestand is tegen ziektes.

Het proces is simpel: Stel je hebt een land vol met tarwe. Een aantal graanstengels op het veld zijn opmerkelijk groter dan de rest. De boer oogst deze stengels en zaait het zaad van de lange stengels opnieuw in op een apart stukje land. De boer herhaalt dit proces totdat hij zijn hele land kan inzaaien met de langere graanstengels.

Dit proces werkt ook zo voor de resistentie tegen ziektes, plagen, schimmels etc. De tarwe van tegenwoordig groeit harder, geeft een grotere opbrengst, is beter bestand tegen ziektes, kan beter tegen vocht en kan eerder in het jaar gezaaid worden. Eigenschappen die er voor zorgen dat de boer meer kan verdienen aan zijn gewas.

Granen als teff, spelt, emmer en kamut zijn (vrijwel)niet onderhevig geweest aan modificatie en veredeling. Ze lijken hierdoor nog erg veel op de granen die duizenden jaren geleden verbouwd werden. Om deze reden worden ze oergranen genoemd.

Zijn oergranen zoals teff gezonder?

Er wordt op internet veel geschreven over oergranen. Ze zouden gezonder zijn dan ‘normale’ granen. Door modificatie en veredeling verander je niet alleen de eigenschappen van een gewas, maar ook de samenstelling van de stoffen waaruit hij is opgebouwd. Dit zijn de stoffen die wij binnenkrijgen als we het graan eten. Beweerd wordt, dat de eiwitstructuur van veredelde gewassen minder goed door ons lichaam verwerkt kan worden. Dit zou ongezonder zijn.

Zelf kan ik erg weinig met deze beweringen en op de sites waar ze geschreven worden is de onderbouwing ver te zoeken. Veredeling en genetische modificatie zie ik zelf als een versneld evolutionair proces. Ik zou oergranen dan ook niet gezonder willen noemen dan ‘normaal’ graan. Gebruik oergranen voor de afwisseling, gewoon omdat je ze lekkerder vindt of omdat je je er beter bij voelt.

P.S. ik heb in verschillende databanken gezocht naar onderzoek dat aantoont dat oergranen gezonder zijn. Zonder resultaat. Heb jij ergens een onderzoek gezien dat dit wel aantoont? Laat het mij weten via een mailtje of als reactie onder dit bericht.

Ontbijt met teff granen, peer en walnoten

Ontbijtje met Teff walnoten en peer
1 minuut
5 min
6 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 40 gr teff
  • 200 ml sojamelk - ongezoet
  • 1 peer
  • 20 gr walnoten

Zo maak je het

  • Doe de sojamelk en de teff in een steelpan en zet op laag vuur
  • Schil ondertussen de peer, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes
  • Voeg de peer toe aan de pap, verwarm totdat het indikt
  • Serveer met de walnoten

Tip

Voeg als extra wat chiazaad toe
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 1
Door: Sven