We hebben drie heerlijke recepten bedacht met de Wereldse Melange ‘Scandinavische zalmkruiden’ van Euroma. Een heerlijke kruidenmix die is gebaseerd op gravad lax en het goed doet bij vrijwel iedere vissoort! Met onze lunchwraps van gerookte zalm heb je op drukke dagen een gezonde en heerlijke lunch bij de hand. De glutenvrije viskoekjes van kabeljauw met yoghurtdip doen het perfect als voorgerecht of voedzame snack. En je sluit je dag goed af met een volkoren zalmlasagne met een saus van courgette, ricotta en zalmkruiden. Bon appetit!

Wat zit er allemaal in de Scandinavische zalmkruiden? Bieslook, 15% dille, peterselie, ui, mosterdzaad, zwarte peper, 5% roze peper, sereh, sumac, 4% citroenschil, witte peper, 1,5% citroenpoeder en 0,4% zout. Het fijne van deze kruidenmix? De kruiden zijn 100% puur en er worden geen zout, suiker, kleur- geur- of smaakstoffen aan toegevoegd. De 0,4% zout die in dit potje zit is een bijproduct van de specerij sumac. Zo heb je zelf in de hand hoeveel zout je toevoegt, heel fijn! Zodra je het potje opendoet komen de heerlijke geuren je tegemoet. Tijd om de keuken in te duiken!

In deze video nemen we je mee de keuken in, waar we 3 heerlijke, gezonde en eenvoudige recepten maken waarin de Scandinavische zalmkruiden heerlijk tot hun recht komen. Enjoy!

VIDEO: 3x koken met Scandinavische zalmkruiden

 

Lunchwraps met gerookte zalm

Door: Jennifer | porties: 8 wraps | bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • Scandinavische zalmkruiden – 4 el
  • crème fraîche – 8 el
  • extra vergine olijfolie – 2 el
  • spinazie – 150 gram
  • linzen – 310 gram
  • wortel, julienne gesneden – 150 gram
  • gerookte zalm – 350 gram
  • volkorenwraps – 8

Bereidingswijze

  1. Meng de zalmkruiden met de crème fraîche en de olijfolie.
  2. Snijd de spinazie grof, spoel de linzen af en laat ze uitlekken.
  3. Meng de spinazie, de linzen en de wortel in een kom. Smeer de wraps een voor een in met het kruidenmengsel, leg er vervolgens twee plakjes zalm en ongeveer drie handjes van het groentemengsel op en rol de wraps op.
  4. Wikkel de wraps in folie als je ze later wilt eten.

Volkoren zalmlasagne

Door: Jennifer | porties: 4 | bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten

  • courgette – 2
  • ui – 1
  • knoflook – 2 tenen
  • olijfolie – 2 el
  • tomaat – 1
  • Scandinavische zalmkruiden – 4 el
  • ricotta – 250 gram
  • zeezout – naar smaak
  • zalmmoot – 700 gram, zonder huid
  • volkoren lasagnebladen – 1 pakje
  • geraspte kaas – 125 gram

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de courgette in blokjes, snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  3. Fruit de ui en knoflook in een beetje olijfolie en bak vervolgens de courgetteblokjes zo’n 5 minuten mee.
  4. Snijd ondertussen 4 plakjes van de tomaat.
  5. Pureer het courgettemengsel in een keukenmachine of blender en voeg de zalmkruiden, de ricotta en zout naar smaak toe.
  6. Snijd de zalmmoot in repen en beleg een schaal met 1/5 van het courgettemengsel.
  7. Leg nu 3 lasagnebladen, 1/5 van het courgettemengel en 1/3 van de zalm in de ovenschaal.
  8. Herhaal dit twee keer, eindig met het laatste beetje courgettemengsel.
  9. Strooi hier de geraspte kaas overheen en leg er 4 plakken tomaat op.
  10. Bak de lasagne in 40 minuten gaar in de oven.

Viskoekjes van kabeljauw – glutenvrij

Door: Sven | porties: 16 – 20 koekjes | bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • kabeljauw – 750 gram
  • bosui – 4
  • Scandinavische zalmkruiden – 4 eetlepels
  • knoflook – 1 teen
  • ei – 1
  • verse peterselie – 1 bosje (10 gram)
  • zout – 2 theelepels
  • olie – om in te bakken (rijstolie bij voorkeur)

Bereidingswijze

  1. Snijd de kabeljauw in grove stukken en maal samen met de knoflook fijn in de keukenmachine.
  2. Doe de kabeljauw in een mengkom en voeg de Scandinavische zalmkruiden toe.
  3. Snijd de bosui in ringen, hak de peterselie fijn, voeg beide toe aan de kabeljauw.
  4. Voeg het zout en een ei toe toe en meng door elkaar
  5. Vorm van het kabeljauwgehakt balletjes en druk ze vervolgens plat tot koekjes
  6. Verwarm een flinke scheut olie in een pan en bak hier in de kabeljauwkoekjes om en om totdat ze een goudbruin kleuren (ongeveer 2-3 minuten per kant)
  7. Serveer de kabeljauwkoekjes eventueel met een dip op basis van yoghurt en mierikswortel. (8 eetlepels yoghurt, 2 theelepels mierikswortel)

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Euroma. Bekijk onze disclaimer voor meer informatie.

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen