Je hebt een drukke baan, een gezin, er staat elke dag weer een file voor de badkamer, over de file op de weg nog niet gesproken. Je propt snel een boterham in je mond terwijl je je schoenen aantrekt. Drie koppen koffie later herinner je jezelf eraan dat je nu echt even moet eten. Hoe doe je dat, slim ontbijten?


Mijn naam is Daisy, ik ben 27 jaar oud en ik ben diëtist. Sinds ongeveer 2 jaar run ik mijn eigen diëtistenpraktijk en dat doe ik met ontzettend veel plezier! Al van jongs af aan ben ik regelmatig in de keuken te vinden. Voeding is mijn passie en ik vind het super leuk om deze passie met jullie te kunnen delen! Wil je meer weten over mijn diëtistenpraktijk? Neem een kijkje op By-Dais.nl


Het ontbijt is eigenlijk wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Je hebt uren niks gegeten en er staat een drukke dag op je te wachten. Energie is hetgeen wat jij nodig hebt om die eerste uren een goede start te kunnen maken. Door goed te ontbijten zal je een lekker verzadigd gevoel hebben en zal je later op de dag geen dip krijgen.

Het ontbijt zorgt er bovendien voor dat je de rest van de maaltijden van de dag goed kan verteren omdat het letterlijk de spijsvertering activeert. Het zorgt ervoor dat je productiever bent op school of op je werk. Daarbij hebben ontbijters vaker een gezond gewicht dan niet-ontbijters, just saying..

Neem de tijd voor je ontbijt

Neem dus even de tijd voor het ontbijt. Het hoeft hooguit maar 10 minuten te duren en heel misschien heb je al die koffie dan niet eens nodig! Zet de wekker bijvoorbeeld een kwartiertje eerder. Maak je ontbijt voor de volgende dag in de avond alvast klaar zodat je het alleen nog maar hoeft te pakken. Je kan ook eens proberen om op andere fronten tijd te besparen door bijvoorbeeld je kleding alvast klaar te leggen of door je tas vast klaar te zetten.

Om helemaal een feestje van het ontbijt te maken begin je de dag met een taart. Niet zomaar een taart natuurlijk maar deze lekkere en gezonde breakfast cheesecake! Boordevol vezels, goede koolhydraten, vetten en eiwitten. Hiermee heb je gegarandeerd een goede start van je dag. Maak hem op je vrije zondag en je hebt tot aan donderdag voor twee personen ontbijt klaar staan.

Voedingswaarden per stukje taart:

Breakfast cheesecake   

Traditionele cheesecake

Energie

461 kcal

788 kcal

Eiwit

25,9 g

13,5 g

Koolhydraten

33,4 g

60 g

Waarvan suiker   

9,5 g

16,8 g

Vet

24,8 g*

54 g

Vezels

4,1 g

0 g

Breakfast Cheesecake
Door: 
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Met deze ontbijttaart heb je voor meerdere dagen je ontbijt klaarstaan
Dit heb je nodig
  • springvorm - 24 cm
  • bakpapier
  • keukenmachine of handmixer
  • Voor de bodem:
  • havermeel - 320 gram
  • kokosolie - 40 gram
  • koekkruiden - 1 eetlepel
  • walnoten - 40 gram
  • dadels - 50 gram
  • Voor de vulling:
  • magere kwark - 1000 gram
  • roomkaas (light) - 200 gram
  • eieren - 4
  • amandelmeel - 2 eetlepels
  • limoen - 1
  • vanillepoede - ½ theelepel
Zo maak je het
  1. Warm de oven voor op 180 graden.
  2. Ontpit de dadels en laat ze een half uurtje weken in een klein laagje water tot ze net onder staan.
  3. Maak de kokosolie vloeibaar in de magnetron en bekleed de springvorm met een vel bakpapier. Deze klem je makkelijk tussen de bodem en de rand, de rest mag je weg knippen.
  4. Doe de dadels met het laagje water in een goede blender of keukenmachine en zet hem aan.
  5. Doe daar de kokosolie en de walnoten bij tot het een fijn prutje wordt. Het hoeft niet helemaal fijn te zijn.
  6. Voeg als laatste de havermeel en de koekkruiden toe en laat de keukenmachine draaien tot het deeg korrelig wordt.
  7. Het deeg is goed als er kruimels ontstaan die niet uit elkaar vallen. Als het deeg nog te droog is, kun je nog een beetje water toevoegen.
  8. Doe het mengsel voor de bodem in de springvorm en verdeel het goed met je handen of met een lepel. Druk het daarna goed aan.
  9. Zet de springvorm vervolgens even in de koelkast als je verder gaat met de vulling.
  10. Voor de vulling rasp je de schil van een limoen en deze pers je vervolgens uit.
  11. Doe de kwark, roomkaas, eieren en limoensap in de keukenmachine en laat hem even goed draaien. Voeg dan langzaam de amandelmeel toe. Als laatste voeg je nog de vanillepoeder en de limoenrasp toe.
  12. Doe de vulling in de springvorm en plaats deze in de voorverwarmde oven voor 65 tot 75 minuten.
  13. Dit verschilt per oven. Je kan zien dat de taart klaar is als de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem even afkoelen. Tot slot moet hij minimaal 4 uur in de koelkast staan om goed op te stijven. Je kunt de taart ongeveer 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Nu heb je dus voor 2 personen voor 4 dagen ontbijt klaar staan! Invriezen kan ook.

 

Ingrediënten voor de bodem

Deeg voor de bodem nadat het vermalen is

Vorm van het deeg een bodem in de taartvorm

Ingrediënten voor de vulling

Meng de ingrediënten in een ruime kom

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen