Een Griekse couscoussalade, eigenlijk kan het helemaal niet. Couscous is een traditioneel Noord-Afrikaans gerecht en de Griekse salade komt uit Griekenland. Toch combineren de twee bijzonder goed en passen de smaken mooi bij elkaar.

Wil je een koolhydraatarme couscous maken? Bekijk dan eens deze lekkere couscous van bloemkool.

Als twee gerechten met elkaar gecombineerd worden heet het ‘fusion koken’ volgens mij. Ik ben er eigenlijk niet zo in thuis en houd mij niet vast aan stromingen wat koken betreft. Ik doe gewoon wat mij lekker lijkt. De ene keer is het niet te eten, de andere keer ontstaat er een heerlijk pareltje waar ik bijzonder trots op ben. Zo ook deze Griekse couscoussalade. Ik ben trouwens niet de eerste die deze combinatie bedenkt, kwam ik later achter. Mijn recept is natuurlijk wel de lekkerste ;-)

Volkoren couscous

De standaard couscous die gebruikt wordt, wordt gemaakt van durum tarwegries. Tarwegries, ook wel griesmeel genoemd, is grof gemalen tarwe. Als je het verder zou vermalen, krijg je tarwebloem. Voor couscous wordt er van tarwegries eerst een deeg gemaakt waar vervolgens in een grote trommel kleine balletjes van gedraaid worden.

Voordat er een deeg van gemaakt wordt, wordt de tarwegries schoongeblazen om de zemelen te verwijderen. Ik heb het niet kunnen vinden, maar ik verwacht dat dit schoonblazen bij volkoren couscous niet gebeurd. De zemel die dan ook in het deeg terecht komt, zou de extra vezels dat volkoren couscous bevat verklaren.

Normale couscous bevat per 100 gram 3,9 gram vezels. Volkoren couscous bevat per 100 gram 8,5 gram vezels. Ruim het dubbele. Als de extra vezels inderdaad van het kaf en de zemelen komen dan zorgen ze er ook voor dat volkoren couscous meer vitaminen en mineralen bevat. Zemelen zijn rijk aan B-vitaminen, magnesium en ijzer.

Een goede reden om voor volkoren couscous te kiezen. Het is gezonder en smaakt hetzelfde.

Maaltijdsalade met couscous

Deze Griekse couscoussalade vormt een volwaardige avondmaaltijd. Als je de salade maakt en over twee borden verdeeld heb je een flinke berg met eten voor je liggen. Maar vooral veel groente, een beetje kaas, heerlijke verse en gedroogde kruiden. Zoete dadels en zachte aubergine die we eerst even bakken. Het maken van deze salade neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Voor het maken van een salade is dat vrij lang. Maar de investering meer dan waard. Deze Griekse couscoussalade is een absolute topper!

Griekse couscoussalade met gebakken aubergine

Vullende maaltijdsalade van volkoren couscous en gebakken aubergine
10 min
10 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr volkoren couscous
  • 220 ml water
  • 1 aubergine
  • peper en zout - naar smaak
  • 4 el rijstolie
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl ras el hanout
  • 1/2 komkommer
  • 100 gr kerstomaatjes
  • 1/2 rode ui
  • 100 gr feta kaas
  • 75 gr dadels
  • 5 gr koriander

Zo maak je het

  • Breng 220 ml water aan de kook in de waterkoker
  • Doe de couscous in een ruime kom, giet het kokende water erbij en zet an de kant
  • Verwijder de steel van de aubergine en snijd het vruchtvlees in blokjes
  • Bak de aubergine in een pan op matig vuur goudbruin in de rijstolie, voeg tijdens het bakken wat peper en zout toe
  • Schenk de olijfolie bij de couscous en voeg ook de ras el hanout toe, schep door elkaar
  • Voeg de aubergine toe
  • Snijd de komkommer in blokjes en snijd de kerstomaten in vieren, voeg toe aan de couscous
  • Snijd de rode ui in ringen en de dadels in plakjes, voeg toe
  • Brokkel de feta boven de salade
  • schep alles door elkaar
  • Hak de koriander grof en garneer hier de salade mee
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Salade
Porties: 2
Door: Sven