Een salade als lunch, voorgerecht of bijgerecht; wij zijn er dol op. We hebben niet voor niks een heel boek geschreven met saladerecepten! Met een salade kun je eindeloos variëren en je voorziet je lichaam van een scala aan gezonde stofjes. Maar je maakt je salade pas echt af met een lekkere dressing. Dit is de kers op de taart, of eigenlijk: De smaakmaker van je salade.

We hebben drie dressings voor je bedacht waarbij de basis steeds hetzelfde is, maar we een andere kruidenmelange gebruiken. Dat resulteert in drie verrukkelijke azijndressings met een totaal andere smaakbeleving. Voor de basisdressing maken we een simpele vinaigrette van wijnazijn met een mooie extra vergine olijfolie en een beetje zeezout. Als je dit recept kent, kun je vervolgens je eigen variaties bedenken met een van de Original Spices van Euroma die 3-sterren chef Jonnie Boer (Librije) heeft ontwikkeld in samenwerking met Euroma.

Geen zout toegevoegd

Wat wij erg fijn vinden aan de kruidenmixen is dat er geen zout is toegevoegd. Je kunt hierdoor zo veel kruiden toevoegen als je wilt zonder dat je gerecht te zout wordt. Het is verstandig om je bewust te zijn van de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt. Een gerecht waar bijvoorbeeld feta kaas gebruikt wordt behoeft minder/geen extra zout omdat feta van zichzelf al erg zout is. In dat geval heb je alleen kruiden nodig om je gerecht af te maken. De kruidenmixen bevatten geen toegevoegd zout en daarbij worden er geen kleur-, geur-, en smaakstoffen gebruikt. Zoals op de voorkant van het potje te lezen valt, zijn ze 100% puur. Daar houden wij van.

3 azijndressings voor 3 salades

Om de dressings direct te kunnen gebruiken, hebben we drie saladerecepten bedacht. De saladerecepten zijn in de basis hetzelfde, net als de dressings. Per salade hebben we drie ingrediënten toegevoegd die perfect samengaan met een van de drie kruidenmelanges. Drie keer een perfecte match dus! Welke salade ga jij proberen?


Salade van kip, brie en cashewnoten | Chinese 5 spice dressing

Ken jij 5 spices? Wat vinden we dit een verrukkelijke specerijenmelange! Chinese 5 spice is erg populair in de Aziatische keuken, de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami komen hierin bij elkaar. Een ware smaakexplosie van szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel.

Door: Jennifer | porties: 4 | bereidingstijd: 15 minuten | glutenvrij

Ingrediënten

  • veldsla – 120 gram
  • kerstomaatjes – 1300 gram
  • avocado – 2
  • kipfilet – 600 gram
  • brie – 200 gram
  • cashewnoten – 120 gram

Voor de dressing:

  • extra vergine olijfolie –  4 el
  • witte wijnazijn – 2 el
  • Euroma Chinese 5 spice – 2 tl
  • zeezout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de kipfilet in een steelpan met water in 10 minuten gaar
  2. Meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje
  3. Snijd de kerstomaatjes doormidden en de brie in stukjes
  4. Snijd de avocado’s doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar af, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes
  5. Haal de kipfilet uit het water en trek uit elkaar
  6. Verdeel de ingrediënten over 4 borden en druppel de dressing over de salade

Salade van linzen, feta en waterkers | Lemon Pepper dressing

Lemon Pepper is een pittige, frisse melange die bestaat uit aromatische grof gebroken zwarte peper en gedroogde stukjes citroenschil. Het wordt in de Scandinavische keuken veel gebruikt bij visgerechten, maar smaakt ook heerlijk in een saladedressing. De stukjes citroenschil geven je salade een frisse touch.

Door: Jennifer | porties: 4 | bereidingstijd: 15 minuten | glutenvrij | vegetarisch

Ingrediënten

  • veldsla – 80 gram
  • kerstomaatjes – 500 gram
  • avocado – 2
  • linzen – 600 gram
  • feta – 160 gram
  • waterkers – 40 gram

Voor de dressing:

  • extra vergine olijfolie –  4 el
  • witte wijnazijn – 2 el
  • Euroma Lemon Pepper – 2 tl
  • zeezout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje
  2. Snijd de kerstomaatjes doormidden
  3. Spoel de linzen af en laat even uitlekken
  4. Snijd de avocado’s doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar af, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes
  5. Snijd de feta in blokjes
  6. Verdeel de ingrediënten over 4 borden en druppel de dressing over de salade

Salade van kikkererwten, feta en pompoenpitten | Picadillo dressing

Deze salade met kikkererwten en feta is een van onze favorieten en de combinatie met een pittige dressing is perfect. De Mexicaanse kruidenmelange Picadillo zorgt voor die pittigheid, want er zit chili, jalapeño, zwarte peper en piment in! De andere smaakmakers in deze kruidenmelange van Euroma zijn paprika, knoflook, oregano, komijnzaad, peterselie, korianderblad, gerookte paprika, lavaswortel en kaneel.  

Door: Jennifer | porties: 4 | bereidingstijd: 10 minuten | glutenvrij | vegetarisch

Ingrediënten

  • veldsla – 120 gram
  • kerstomaatjes – 300 gram
  • avocado – 2
  • kikkererwten – 600 gram
  • feta – 160 gram
  • pompoenpitten – 40 gram

Voor de dressing:

  • extra vergine olijfolie –  4 el
  • witte wijnazijn – 2 el
  • Euroma Picadillo – 2 tl
  • zeezout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje
  2. Snijd de kerstomaatjes doormidden
  3. Spoel de kikkererwten af en laat even uitlekken
  4. Snijd de avocado’s doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar af, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes
  5. Snijd de feta in blokjes
  6. Verdeel de ingrediënten over 4 borden en druppel de dressing over de salade

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Euroma. Bekijk onze disclaimer voor meer informatie.