Super lekker zijn deze makkelijke ontbijt pannenkoeken van banaan, havermout en ei. Je bakt ze bijna hetzelfde als normale pannenkoeken. In het recept leg uit hoe je dit het beste kunt doen, succes gegarandeerd. Serveer de ontbijt pannenkoeken met een schep Griekse yoghurt of wat vers fruit. Leuk voor in het weekend!

Op zoek naar een simpel basisrecept voor bananen pannenkoeken? Bekijk dan dit heerlijke recept.

Pannenkoeken van banaan, havermout en ei

Havermout bevat van zichzelf geen gluten*. En dat is eigenlijk best wel jammer. Door de afwezigheid van gluten kun je van havermout geen elastisch en sterk beslag of deeg maken. Als je normale pannenkoeken bakt dan zorgen de gluten uit het graan (en het ei) voor een stevige pannenkoek.

*De meeste havermout bevat een heel klein beetje gluten omdat het graan verwerkt wordt in fabrieken waar ook tarwe verwerkt wordt. Kies voor glutenvrije havermout als je een gluten-intolerantie hebt. Glutenvrije havermout wordt gescheiden van glutenhoudendegranen verwerkt.

Omdat we voor dit recept geen tarwe gebruiken maar havermout, moeten de pannenkoeken op een net wat andere manier gebakken worden. Alleen de eieren houden in dit ontbijt pannenkoeken recept de pannenkoeken bij elkaar. En die hebben veel minder bindkracht dan de gluten uit tarwemeel.

Maar, als je je aan de volgende tips houdt, dan komt het allemaal goed.

Tips voor het bakken van bananenpannenkoeken

  1. Gebruik een kleine pan met anti-aanbak laag. Een bodemdiameter van ongeveer 15 centimeter
  2. Bak de pannenkoeken van banaan en havermout net wat dikker dan een pannenkoek van tarwe
  3. Bak ze in een klontje roomboter of ghee. Dit werkt beter dan kokosolie of rijstolie
  4. Plaats de pan op het kleinste pitje zodat de warmte zich in het midden van de pan concentreerd. Zo voorkom je dat de randjes te donker worden (zie foto, de achterste drie heb ik op een te grote pit gebakken, de voorste twee op het kleinste pitje)
  5. Bak ze op laag vuur, zo wordt de wat dikkere pannenkoek van binnen mooi gaar
  6. Haal de pan even van het vuur voordat je nieuw boter en beslag in de pan doet. De pan koelt hierdoor wat af waardoor je voldoende tijd hebt om het beslag gelijkmatig over de bodem te verdelen.

Met deze tips gaat het gegarandeerd lukken! Succes met bakken, en met het opeten uiteraard ;-)

Ontbijt pannenkoeken recept

Super lekkere pannenkoeken van havermout en banaan
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 35 minuten
Dit recept is voor: 6 porties

Dit heb je nodig

  • 50 gr havermout
  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 2 tl kaneel
  • 100 ml melk
  • 1 snufje zout
  • roomboter - om in te bakken

Zo maak je het

  • Doe de havermout in een ruime kom en voeg de eieren, de melk, het zout, de kaneel en de banaan toe.
  • Pureer met een staafmixer tot een glad beslag of mix in een blender
  • Verwarm een pan op het vuur en smelt hierin een klontje roomboter
  • Schep hierin een een deel van het beslag
  • Bak op laag vuur ongeveer 4 minuten per kant
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 6
Door: Sven

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen