Zeebaars uit de oven met asperges en kikkererwten
Dit zeebaars uit de oven recept is een heerlijk lichte maaltijd en supergezond. Ideaal voor als je nog wilt sporten ’s avonds en je niet veel tijd hebt. Want dit recept staat heel snel op tafel: slechts 5 minuutjes snijden en dan hoeven de zeebaars, asperges, kikkererwten, paprika en tomaatjes nog maar 12-15 minuten in de oven op 220 graden. Dat is culinair genieten na een drukke dag zonder veel moeite!
De smaak van zeebaars is zoetig en mild, het vlees heeft een fijne structuur en is lekker sappig. Het is daardoor een populaire vis in restaurants. Maar let op: kies niet te vaak voor deze mooie vis, want de populatie is kritiek. Wij eten dit soort vis dan ook maar zelden, maar als we het doen, dan doen we het natuurlijk goed. In dit recept komt de zeebaars heel goed tot zijn recht. Hij heeft ook niet veel nodig: slechts wat peper en zout en een mengsel van olijfolie, citroen en fijngesneden bosui. Smullen!
Zeebaars uit de oven met gegrilde groenten in 15 minuten gaar
We vullen deze lichte avondmaaltijd aan met groene asperges. Van begin februari tot eind juni is de groene asperge uit Nederland verkrijgbaar, en dat is altijd weer genieten. Je hoeft alleen 5 cm van de onderkant weg te snijden, na 12-15 minuten komen ze gaar, sappig en toch nog knapperig uit de oven. Het geheim van de gegrilde groenten: 1 eetlepel sojasaus. Dit voegt net genoeg zout toe voor 350 gram groene asperges, 250 gram tomaatjes, 1 rode paprika en 150 gram kikkererwten. Al deze groenten zijn snel gaar, daarom combineren ze perfect met de visfilets die ook snel gaar zijn.
Populatie van de zeebaars is kritiek
Terwijl ik online begin te lezen over zeebaars, ontdek ik dat het helemaal niet zo goed gaat met de populatie van de zeebaars. Gelukkig worden er maatregelen genomen: er mag dit jaar 60% minder zeebaars gevangen worden dan in 2017. Waarom maak je dan een recept met zeebaars, denk je misschien? Wij hebben duurzaam gekweekte zeebaars gekocht bij de visboer, in plaats van wilde zeebaars. Zeebaarzen zijn carnivoren: ze eten andere vissen zoals garnalen, krabben, andere vissen en inktvis. Kweekvis wordt vaak gevoerd met wilde vis. En dat is de kanttekening die je kunt plaatsen bij kweekvis: er komt nog steeds wilde vis aan te pas. Aan de andere kant is vis ook weer heel voedzaam. wij zeggen daarom: kijk goed welke vis je koopt, eet niet te vaak vis en varieer.
Bij dit recept kun je de zeebaars ook heel goed vervangen door iedere andere witvis. Om je een idee te geven: kalbeljauw, tarbot, griet, tong en schol bijvoorbeeld. Met de populatie van deze vissen gaat het weer de goede kant op. (bron) Als je een platvis gebruikt, is deze wel eerder gaar in de oven. Je kunt de vis dan het beste iets later toevoegen aan de groente.
Zeebaars uit de oven met asperges en kikkererwten
Dit heb je nodig
- 2 zeebaarsfilets met huid - je kunt ook een andere witvis gebruiken
- 1 rode paprika
- 250 gr kerstomaatjes
- 350 gr groene asperges
- 150 gr kikkererwten
- 2 bosui
- 2 el olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 el sojasaus
- zeezout - naar smaak
- peper - naar smaak
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Haal de vis uit de koelkast
- Snijd de rode paprika in smalle reepjes, snijd 5 cm van de onderkant van de asperges, laat de kikkererwten uitlekken en snijd een bosui in ringen
- Snijd de andere bosui fijn en meng in een schaaltje met 2 el olijfolie, 1 el citroensap en peper en zout
- Vet een bakplaat of grote ovenschaal in met olijfolie
- Bestrooi de zeebaars met peper en zout, leg met de huid naar boven op de bakplaat of in een ovenschaal en giet het bosui mengsel erop
- Leg de groenten ernaast, strooi de bosui over de kikkererwten en verdeel 1 eetlepel sojasaus over de groenten
- Voeg nu royaal olijfolie toe over de groenten en laat alles in 12-15 minuten gaar worden in de oven
Binnenkort wil ik dit recept gaan maken. Maar is er ook een vervanger voor kikkererwten? Daar houd ik echt niet van.
Dit vind ik een heerlijk recept. Heel verrassend! Omdat ik niet van asperges houd, heb ik die vervangen door broccoli ( eerst even 3 minuten in kokend water gedaan en toen laten uitlekken). Ik kan me voorstellen dat het ook lekker is om er knoflook boven uit te knijpen en misschien wat mediterrane of Provençaalse kruiden over de groenten te doen. Al met al een mooie schotel, echt een aanrader.
Het ging fout bij het aanklikken van de sterren; ik vind het zeker 4 sterren waard.