Deze spinazie quiche bevat erg weinig koolhydraten en naar verhouding wat meer vet. Daarnaast is deze quiche met spinazie goed voor 250 gram groente per persoon en bevat hij een compleet pakket aan eiwitten. Het recept is eenvoudig om te maken en het grootste gedeelte van de bereiding staat de quiche in de oven.

Veel van onze recepten bevatten weinig koolhydraten. De recepten worden koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt genoemd. We kiezen bewust voor minder koolhydraten omdat we van mening zijn dat een teveel aan koolhydraten negatieve gevolgen heeft voor onze gezondheid. We kiezen juist voor meer vet. Waar koolhydraten het lichaam alleen kunnen voorzien van energie heeft vet vele andere functies in ons lichaam.

Vetten zijn bijvoorbeeld onderdeel van veel verschillende hormonen. Vet is belangrijk om onze huid mooi te houden. Vet beschermt onze organen. De vitaminen K,A,D en E kunnen alleen opgenomen worden in combinatie met vet. Het buitenste laagje van elke cel in ons lichaam is gemaakt van vet. En daarnaast kan vet ook gebruikt worden om energie uit de halen zodat onze spieren kunnen bewegen. Vet bevat 9 calorieën per gram.

Word je dik van vet?

Nee, je wordt niet dik van vet. Je wordt dik ven een overschot aan calorieën. En of die calorieën nu uit vet, koolhydraten of eiwitten komen, maakt niet uit. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, slaat je lichaam de overgebleven calorieën op als vet. Simpel. Andersom werkt dit ook. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, dan moet ons lichaam het tekort aan calorieën halen uit vet dat aan ons lichaam zit. Hierdoor val je af.

Het is het verstandigst om er voor te zorgen dat de calorieën die je binnenkrijgt vergezeld worden door zo veel mogelijk vitaminen, mineralen en eiwitten. Bij vet is dit vrijwel altijd het geval. Denk aan, noten, avocado, eieren, vlees, vis.
Producten die bijna volledig uit vet bestaan zoals: boter, reuzel en olijfolie, eet je niet alleen. Als je trek hebt pak je niet een stuk boter, of een slok olijfolie.

Bij koolhydraten werkt dit precies anders. Hier kun je eenvoudig veel van binnenkrijgen zonder dat ze vergezeld worden van vitaminen en mineralen. Denk aan snoep, koek, frisdrank en gebak. Voedingsmiddelen met enorme hoeveelheden koolhydraten en vrijwel geen vitaminen en mineralen. En dan zit er naast de grote hoeveelheden koolhydraten in producten als koek en gebak, ook nog veel vet. Een hele berg calorieën die naast de calorieën niets goeds meebrengen voor je lichaam. Dat is zonde. Het is loze energie. Het is als een auto waar je benzine in gooit maar geen remolie, of koelvloeistof, of zorgt voor nieuwe banden en ruitenwissers. De auto blijft echt wel even rijden, maar uiteindelijk gaat het fout. (misschien een beetje vreemde metafoor, maar je begrijpt vast m’n punt)

Complexe koolhydraten

Koek, snoep, frisdrank en gebak bevatten veel simpele koolhydraten (suikers). Deze koolhydraten kan ons lichaam snel omzetten in glucose en zo als brandstof gebruiken of opslaan als vet. Maar niet alle koolhydraten zijn slecht. Complexe koolhydraten uit bijvoorbeeld, havermout en volkorenproducten brengen naast de koolhydraten ook de nodige vitaminen, mineralen maar vooral vezels met zich mee. Als we dus voor koolhydraten kiezen, kies dan altijd voor complexe koolhydraten.

Uiteindelijk komt het weer op hetzelfde neer. Varieer met gezonde producten. Groente, peulvruchten, noten, zaden, vis, eieren, volkoren granen, etc. Mijd frisdrank, koek, snoep, gebak, kant- en klaar troep, chips, etc. Zorg goed voor je lichaam!

Koolhydraatbeperkte quiche met spinazie
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Super lekkere quiche met een hele berg groente
Dit heb je nodig
  • spinazie - 400 gram (vers)
  • peterselie - 10 gram
  • ei - 4
  • rode ui - 1
  • mozzarella - 125 gran
  • champignons - 200 gram
  • olie - 2 eetlepels
  • zout en peper - naar smaak
  • crème fraîche - 200 milliliter
  • pijnboompitten - 30 gram
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snijd de ui in ringen, de champignons in plakken en bak op matig vuur voor 3 minuten in een scheutje olie
  3. Snijd ondertussen de spinazie grof
  4. Voeg de spinazie toe aan de champignons en ui en laat slinken
  5. Draai het vuur uit, hak de peterselie fijn, voeg toe en breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout
  6. Doe het mengsel in een taartvorm en verdeel over de bodem (ik gebruik zo'n flexibele van silicone)
  7. Kluts in een kom de eieren fijn met de crème fraîche en schenk over de spinazie
  8. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de quiche
  9. Plaats in de oven voor 30 minuten
  10. bak de pijnboompitjes lichtbruin in een pan zonder olie

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen