Deze pittige fruitsalade is verrassend lekker! Het is een Indonesische fruitsalade met rujak saus. Die saus maak je van pinda’s en zoete en pittige sojasaus. Mega lekker en perfect voor bij de BBQ of op de camping!

Rujak is een geliefd gerecht in de Indonesische keuken en heeft zijn wortels diep in de culturele tradities van het land. Deze unieke fruitsalade combineert een verscheidenheid aan tropisch fruit, zoals mango, ananas, en papaja, met een kenmerkende saus die zowel zoet als pittig is. Het gerecht varieert van regio tot regio, maar het hart blijft hetzelfde: fris fruit gecombineerd met rijke, complexe smaken. Rujak wordt vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden en als een verfrissende snack tijdens de warme, tropische dagen.

Het unieke aan rujak is de combinatie van zoet fruit met een pittige en zoete saus. Oorspronkelijk wordt de saus gemaakt met palmsuiker, maar het fruit en de sojasaus zijn al zoet van smaak, daar hoeft echt niet nog meer suiker bij. Wij hebben onze eigen variant gecreëerd.

Rujak is licht, verfrissend en voedzaam. Een fantastisch gerecht voor bij de BBQ of op de camping. Het is ook fijn dat je de salade van tevoren kunt maken. Sterker nog, als je de salade een nachtje in de koelkast in een afgesloten bakje bewaart, trekken de smaken nog beter in.

rujak saus

Wij gebruiken voor dit rujak recept komkommer, ananas, galia meloen, mango en banaan. Maar je kunt perfect experimenteren met andere fruitsoorten zoals papaja, appel en watermeloen. Kijk wat er beschikbaar is en geniet ervan.

rujak indonesische fruitsalade

Rujak | Indonesische fruitsalade

15 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • ½ komkommer
  • ½ ananas - +/- 400 g
  • ½ galia meloen
  • ½ mango - +/- 200 g
  • 1 banaan
Voor de rujak saus
  • 50 g pinda's - ongezouten
  • 3 tl tamarinde
  • ½ el honing
  • 1 el hot sweet soy sauce (pedas)
  • 2 el sweet soy sauce (ketjap manis)
  • 2 tl garnalenpasta

Zo maak je het

  • Snijd de komkommer in reepjes, snijd het vruchtvlees van de ananas, de meloen en de mango in blokjes, pel de banaan en snijd in plakjes.
  • Hak de pinda's fijn en rooster ze in een pan zonder olie.
  • Meng de ingrediënten voor de saus en schep de pinda's erdoorheen.
  • Schep de saus door het fruit en laat de smaken op elkaar inwerken.

Tip

Maak de fruitsalade een dag van tevoren klaar en bewaar hem in een afgesloten bakje in de koelkast, zodat de smaken wat langer op elkaar in kunnen werken. 
Print dit recept
Recept: BBQ salade, Salade
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: fruitsalade
Porties: 3 personen
Door: Jennifer