Yoghurt appel cake recept
Met regenachtig weer krijg ik altijd zin om te bakken! Ik weet nog goed dat mijn moeder vroeger een cake bakte van bloem, eieren en suiker en dat ik dan na het mixen de deeghaken mocht afsnoepen. En dan de geur van die cake die het huis vulde. Het eten van de uiteindelijke cake was eigenlijk minder, hij was nooit extreem lekker en ik houd niet zo van slagroom en die werd er rijkelijk overheen gespoten. Hoe anders is dat nu: ik ben altijd op zoek naar bakrecepten die voedzaam zijn. Ik wil baksels maken die minder zoet zijn, maar toch lekker. Ik wil geen suiker toevoegen, maar fruit als zoetmaker gebruiken. Dat is dan ook precies wat ik heb gedaan in dit cake recept.
Vandaag regende het dus en daarom ben ik de keuken ingedoken om een yoghurt cake te maken. Ik wilde geen amandelmeel gebruiken, dus voor een koolhydraat-beperkte cake kun je beter naar deze amandelmeel cake met rood fruit en pure chocola kijken. Ik had nog volkoren speltmeel in de kast staan, gekocht bij een molen. Naast volkoren speltmeel kun je ook volkoren tarwemeel gebruiken voor deze yoghurt appel cake.
Yoghurt in een cake
Waarom zou je yoghurt in een cake gebruiken? Volgens mij is het ooit verzonnen om geen boter in een cake te hoeven gebruiken. Het stamt misschien nog uit het tijdperk dat men een beetje bang was voor boter = vet. Beste grappig, want de volle yoghurt die er voor in de plaats komt bevat ook vet. En dan wordt dat vaak nog wordt aangevuld met olijfolie. Ook vet. Maar wel plantaardig vet in plaats van dierlijk vet.
De yoghurt maakt de cake wat frisser maar tegelijkertijd is ie ook compact. Hij voelt zelf een beetje ‘gummy’ in je vingers. Ik heb 2 rijpe bananen aan het beslag toegevoegd voor het nodige zoetje. Het mooie is dat je niet echt banaan proeft, maar de cake is wel zoet genoeg. Bovenop het beslag heb ik een flinke Jonagold appel in plakjes gelegd. Die is natuurlijk ook zoet van zichzelf en maakt ieder plakje cake een beetje sappig. Deze yoghurt appel cake is een traktatie en hij bevat veel minder suiker dan de standaard yoghurt cake, waar doorgaans zo’n 200 gram suiker aan wordt toegevoegd. Maar ik vond ook een recept met 385 gram suiker voor in de cake en nog eens 100 gram suiker voor het glazuur! Bizar.
Yoghurt appel cake
Dit heb je nodig
- 200 gr volkoren speltmeel
- 1 el bakpoeder
- 1 snuf zeezout
- 2 banaan
- 3 ei
- 250 gr Griekse yoghurt
- 80 ml olijfolie
- 1 appel - bijvoorbeeld Jonagold
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng speltmeel, bakpoeder en zeezout in een kom
- Prak het vruchtvlees van de bananen tot moes en voeg de eieren, olijfolie, Griekse yoghurt en olijfolie toe
- Giet dit in de grote kom en mix met een mixer tot een beslag
- Vet een flexibele cakevorm in met boter of olie en giet het beslag in de vorm
- Schil de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis
- Snijd de appelparten in plakjes en leg deze op het beslag
- Bak de oven in 60-70 minuten gaar in de oven, leg eventueel de laatste 10 minuten aluminiumfolie op de cake zodat de bovenkant niet te donker wordt
- Laat de cake even afkoelen en vervolgens voorzichtig uit de bakvorm glijden
Hij is prima gelukt bij mij, en hij is heerlijk! Ik houd van spelt, lekker stevig.
Cake ziet er prachtig uit is alleen niet gaar. 2e keer op hogere temp. gezet en nog een x in de oven maar wordt niet gaar. Ik heb volkoren tarwemeel gebruikt. Heb je tips hoe ik de cake wel gaar kan krijgen?
Hi Hettie,
De cake moet van binnen een beetje zacht/smeuïg blijven. Het wordt niet zo ‘droog’ als een normale cake.
De cake kwam prachtig uit de oven maar zakte daarna in. Onder de appel ook vast en wat nat. De rest was luchtiger. Nog tips hiervoor?
De yoghurt appel cake zit in de oven as we speak. :-)
Hoe lang kun je de cake bewaren? Ik las dat het 10 porties zijn. Als ik elke dag 2 plakjes neeneem naar mijn werk, is de cake vrijdag dan nog goed?
Hoi Helena, sorry voor mijn late reactie. Inmiddels heb je al antwoord op je vraag denk ik? De cake kun je een dag of 5 goed houden. Omdat hij niet zo droog bakt als een normale cake zal hij naarmate hij langer staat een beetje klef worden misschien.
Die gaat dit weekend hier de oven in, bedankt!
Echt een inspiratie bron. Hier ga ik snel op terug komen.