Dit eenvoudige recept voor het maken van een zoete aardappeltaart heb ik gebaseerd op een foto die ik voorbij zag komen op Pinterest. Ik zag daar een soort quiche waar rechtop plakjes aardappel gestoken zaten. Het zag er smakelijk uit, dus ben ik mijn eigen versie gaan bedenken. Uiteraard op de Voedzaam & Snel manier. Dat betekent, veel groente per persoon en makkelijk om te maken.

Wist je dat je zoete aardappel ook heel goed kan poffen op de barbecue of in de oven? Bekijk hier het recept.

Zoete aardappel versus gewone aardappel

Zoete aardappel heeft onze voorkeur boven de traditionele aardappel. Daarmee zeggen we niet dat de normale aardappel ongezond is, in tegendeel. Maar het kan nog net wat gezonder. Waar gewoon aardappel veel zetmeel bevat, bestaat de zoete aardappel vooral uit inuline. Dit is net als het zetmeel uit de gewone aardappel een koolhydraat maar kan minder eenvoudig afgebroken worden tot losse glucose.

Hoe sneller een koolhydraat afgebroken kan worden tot enkelvoudige glucosemoleculen, des te sneller de bloedsuikerspiegel zal stijgen. Een snel stijgende bloedsuikerspiegel willen we het liefst zo veel mogelijk voorkomen.

Inuline laat de bloedsuikerspiegel dus minder snel stijgen dan zetmeel en dat maakt de zoete aardappel een verantwoordere optie. De inuline wordt, in tegenstelling tot de meeste andere koolhydraten die afgebroken worden in de dunne darm, afgebroken in de dikke darm. Hierbij ontstaan gunstige reacties die de darmflora positief beïnvloeden. Inuline wordt daarom ook wel een prebiotica genoemd.

Waar komt die zoete smaak vandaan?

Zoete aardappel dankt zijn naam aan de zoet smakende stof raffinose. Raffinose kan evenals inuline niet afgebroken worden in de dunne darm maar wordt pas verteerd in de dikke darm door bacteriën. Hierbij wordt waterstofgas en koolstofdioxide gevormd. Dat is niet schadelijk, het gas moet echter wel je lichaam verlaten, en dat kan voor wat ongemak zorgen :-) De hoeveelheid glucose die via de dikke darm de bloedbaan binnenkomt is relatief weinig ten opzichte van glucose uit het zetmeel van een gewone aardappel.

Zoete aardappeltaart met spinazie en ricotta
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Deze zoete aardappeltaart is een kruising tussen een taart en een quiche
Dit heb je nodig
  • spinazie - 400 gram vers
  • ricotta - 250 gram
  • ei - 4
  • zoete aardappel - 300 gram
  • nootmuskaat - mespuntje
  • zout - naar snaak
  • peterselie - 5 gram vers
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Laat in een ruime pan de spinazie slinken op laag vuur onder af en toe roeren
  3. Bekleed een springvorm met natgemaakt bakpapier
  4. Doe de geslonken spinazie in de keukenmachine en voeg hier de ricotta, de eieren, het zout, en de nootmuskaat aan toe
  5. Meng tot een glad geheel en giet in de springvorm
  6. Schil de zoete aardappel, halveer in de lengte en snijd in zo dun mogelijke plakjes
  7. Zet de plakjes rechtop in het spinaziemengsel
  8. Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor 60 minuten
  9. Serveer met wat vers gehakte peterselie
Tips
De taart is voor twee personen net wat veel. Het restant kun je ook koud de volgende dag eten.


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen