Zoete aardappeltaart met spinazie en ricotta
Kijk dan hoe leuk deze zoete aardappeltaart eruit ziet! Het is eigenlijk een soort quiche met spinazie waarin je plakjes zoete aardappel steekt. Het is een heerlijk en simpel recept met lekker veel groente. Deze zoete aardappeltaart met spinazie en ricotta is goed voor 2-3 personen. Heb je een beetje over, dan kun je dat ook perfect koud eten. Als lunch bijvoorbeeld.
Zoete aardappel versus gewone aardappel
Zoete aardappel heeft onze voorkeur boven de traditionele aardappel. Daarmee zeggen we niet dat de normale aardappel ongezond is, in tegendeel. Maar het kan nog net wat gezonder. Waar een gewone aardappel veel zetmeel bevat, bestaat de zoete aardappel vooral uit inuline. Dit is net als het zetmeel uit de gewone aardappel een koolhydraat maar kan minder eenvoudig afgebroken worden tot losse glucose.
Hoe sneller een koolhydraat afgebroken kan worden tot enkelvoudige glucosemoleculen, des te sneller de bloedsuikerspiegel zal stijgen. Een snel stijgende bloedsuikerspiegel willen we het liefst zo veel mogelijk voorkomen.
Inuline laat de bloedsuikerspiegel dus minder snel stijgen dan zetmeel en dat maakt de zoete aardappel een verantwoordere optie. De inuline wordt, in tegenstelling tot de meeste andere koolhydraten die afgebroken worden in de dunne darm, afgebroken in de dikke darm. Hierbij ontstaan gunstige reacties die de darmflora positief beïnvloeden. Inuline wordt daarom ook wel een prebiotica genoemd.
Waar komt die zoete smaak vandaan?
Zoete aardappel dankt zijn naam aan de zoet smakende stof raffinose. Raffinose kan evenals inuline niet afgebroken worden in de dunne darm maar wordt pas verteerd in de dikke darm door bacteriën. Hierbij wordt waterstofgas en koolstofdioxide gevormd. Dat is niet schadelijk, het gas moet echter wel je lichaam verlaten, en dat kan voor wat ongemak zorgen :-) De hoeveelheid glucose die via de dikke darm de bloedbaan binnenkomt is relatief weinig ten opzichte van glucose uit het zetmeel van een gewone aardappel.
Wist je dat je zoete aardappel ook heel goed kan poffen op de barbecue of in de oven? Bekijk hier het recept.
Zoete aardappeltaart met spinazie en ricotta
Dit heb je nodig
- 400 gr spinazie
- 250 gr ricotta
- 4 eieren
- 300 gr zoete aardappel
- 1 mespuntje nootmuskaat
- zout - naar smaak
- 5 gr peterselie - vers
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Laat in een ruime pan de spinazie slinken op laag vuur onder af en toe roeren
- Bekleed een springvorm met natgemaakt bakpapier
- Doe de geslonken spinazie in de keukenmachine en voeg hier de ricotta, de eieren, het zout, en de nootmuskaat aan toe
- Meng tot een glad geheel en giet in de springvorm
- Schil de zoete aardappel, halveer in de lengte en snijd in zo dun mogelijke plakjes
- Zet de plakjes rechtop in het spinaziemengsel
- Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor 60 minuten
- Serveer met wat vers gehakte peterselie
Deze avond het recept gemaak van de zoete aardappeltaart, heerlijk!
De mijne had ik in een vierkant blik gedaan, met een quiche deeg erin.
Ik heb er van gesmuld! Morgen de andere helft.
Dat klinkt goed!
Heerlijk recept!!
Zou die ook met pompoen te make zijn ipv zoete aardappel? Om op die manier de koolhydraten nog omlaag te brengen?
Op hoeveel graden moet de taart in de oven?
Hi Kim,
Op 180 graden in een oven met boven- en onderwarmte. Geen circulatie.
Hoi,
Dit ziet er echt super lekker uit!
Ik had een vraagje. Heb een etentje en zou deze graag in een muffinvorm bakken.
Moeten ze dan ook een uur in de oven? Of hoe lang zouden ze dan moeten?
Hij was heerlijk! Net een gebakje vonden mijn man en ik. Onze zoon van 8 had er een andere mening over, maar dat is wennen aan nieuwe gerechten zullen we maar zeggen ;-). Mengsel fijn gemaakt met de staafmixer bij gebrek aan een keukenmachine.
We denken dat het ook lekker zal zijn met gerookte zalm erin.
Oooh wat is deze lekker!!!
Ik ben sinds kort de vegetarische kant op gegaan, wilde dit al een tijdje maar ik vond het moeilijk om lekkere recepten te vinden totdat ik jullie site tegen kwam..
Mijn 3 jonge kinderen en man vinden het heerlijk (werd zelfs gevraagd om meer) en ik heb er enorm van gesmuld.
Het smaakte onverwachts zoet met de combi van spinazie…zacht maar vol van smaak, dit is mijn favoriet!
Thank you!!
Ziet er heerlijk uit. Welke maat springvorm heeft u gebruikt?
IK heb een springvorm gebruikt met een diameter van 22 centimeter.
Hoi Sven, super recept maar mag ik een tip geven dat je in de het recept zet dst je springvorm 22 cm gebruikt hebt. De foto oogt groot, ik twijfelde heb dus een grote gebruikt maar dan blijven de schijfjes niet staan.
Hij was wel weg lekker maar lang niet zo mooi als die van jou…
Groejtes Martine
Wauw! Die ziet er prachtig uit ! En de combi zoete aardappel en spinazie is sowieso heerlijk. Leuk als je gasten hebt, daar maak je wel indruk mee ;)
Ja he! Echt een heerlijke combinatie, en helemaal als het er leuk uit ziet :-)
Vanmiddag meteen de hartige taart gemaakt. Met nog minder werk.
Spinazie grofgehakt uit de diepvries en zoete aardappelblokjes uit de koel.
Verder alles hetzelfde.
Hoe kan ik nu een foto plaatsen?
Hoi Géke, Leuk dat je hem direct gemaakt hebt! Vond je hem ook zo lekker? Slim om diepvriesspinazie te gebruiken. Heb je dat laten uitlekken toevallig? Een foto plaatsen kan/mag helaas niet meer met de nieuwe wetgeving. Je kunt wel een foto op Facebook of Instagram plaatsen en ons daarin taggen. En anders ons de foto mailen, dan kunnen we hem zien. En als het van je mag plaats ik hem in het bericht onder het recept :-)
Wat een prachtige taart. Fijn recept ook. Ik ga hem binnenkort maken. Hartelijk dank.
Leuk! Eet smakelijk alvast ;-)