Overnight oats, het is de nieuwe hippe naam voor een eeuwenoud recept dat eigenlijk havermoutpap heet. Alleen is de bereiding van overnight oats iets anders. De ingrediënten blijven hetzelfde. 

Overnight oats zijn gezond

Het hoofdingrediënt van de overnight oats is havermout. Havermout is een geweldige graansoort dat geen gluten bevat*. Het is goedkoop, vult goed, bevat weinig calorieën en helpt het cholesterol verlagen. Daarnaast bevat het de vitamines K, E, B1, B2, B6 en B11 en is havermout rijk aan de mineralen: natrium, calcium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Een prachtig product om de dag goed mee van start te gaan. Helemaal als je het combineert met de super gezonde walnoten en de vitamine C rijke peer. Havermout bevat ook veel koolhydraten. Per 100 gram ongeveer 60 gram koolhydraten. De koolhydraten in havermout zijn zeer complex en hebben daardoor een lage glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten door het lichaam langzaam afgebroken worden tot suiker en aan ons bloed worden afgegeven. Hierdoor piekt de bloedsuikerspiegel niet, maar wordt deze voor een langere periode iets verhoogd wat er voor zorgt dat je veel energie krijgt. Een ontbijt met havermout past dan ook het best als je een actieve dag voor de boeg hebt.

Overnight oats bereiden

Het bereiden van de overnight oats is simpel en snel. Plaats de havermoutvlokken in de koelkast met dezelfde hoeveelheid melk. Ongeveer een koffiekopje per persoon. Laat het minimaal 10 uur staan. De havervlokken zuigen zich langzaam vol met de melk en worden heerlijk zacht van smaak. Als je ’s ochtends je bed uit komt hoef je er alleen maar de peer en walnoten bij te doen, en klaar is je heerlijke overnight oats ontbijt.

Overnight oats vs. havermoutpap

Voor de overnight oats gebruiken we hele havervlokken. Deze vlokken worden na het oogsten gepeld. Omdat de haver vlokken vrijwel los in de schil zitten, worden deze door een soort grote centrifuge uit de schil geschoten. Na het pellen worden de vlokken geplet. Vervolgens zijn de havervlokken klaar voor gebruik. Havermout krijgt een extra bewerking. De gepelde en geplette havervlokken worden geknipt in kleinere stukjes. Hiermee wordt de kooktijd verkort en kunnen ze naar verhouding meer vocht vasthouden. Hierdoor is havermout het meest geschikt om te gebruiken in havermoutpap. Havervlokken zijn het beste te gebruiken voor overnight oats. Voor de voedingswaarde is er geen verschil.

*Heb je last van een glutenintolerantie, let dan goed op de verpakkingen. Haver wordt vaak verwerkt op plekken waar ook granen met gluten verwerkt worden. Alleen als er achter op de verpakking staat ‘gluten vrij’, is dat het ook echt.

Overnight oats met peer en walnoten

5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 kopjes Havervlokken
  • 2 kopjes melk - halfvol
  • 1 Peer
  • 40 gr Walnoten

Zo maak je het

  • Giet de melk in een kom
  • Giet dezelfde hoeveelheid havervlokken erbij
  • Plaats in de koelkast voor ongeveer 10 uur
  • Schep de havervlokken de volgende ochtend in twee schaaltjes
  • Snijd de peer in stukjes en verdeel deze samen met de walnoten over de twee schaaltjes
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven