Verantwoorde spinazie pannenkoeken die we maken met verse spinazie, volkoren haver- en tarwemeel, eieren en melk. Als je deze heerlijke groene pannenkoeken belegt met zalm, geitenkaas en walnoten of met appel en kaas, dan maak je er een heerlijke verantwoorde pannenkoek van.

Groen is goed of juist niet?

‘Een beetje vreemd maar wel lekker’ gaat zeker op voor deze spinazie pannenkoeken. Ze zijn groen en zien er daardoor misschien wat minder aantrekkelijk uit. Wist je dat we een voorkeur hebben voor rood/oranje/geel voedsel? Deze ingebakken voorkeur stamt af van de periode dat we als mens leefde als jager/verzamelaar. Omdat we in deze periode veel te maken hadden met voedselschaarste was het nodig om, als er wel voedsel beschikbaar was, te kiezen voor voedingsmiddelen die zo veel mogelijk calorieën bevatten. De meeste calorierijke voedingsmiddelen waren in die tijd altijd rood/oranje/geel. Denk maar aan vlees, zoet vers fruit, en noten.

Veel fastfoodketens hebben jarenlang dankbaar gebruik gemaakt van onze ‘genetische’ voorkeur voor kleuren. De logo’s van bijvoorbeeld MacDonald’s, Wendy’s, Burgerking, KFC etc. zijn allemaal rood/geel.

De complementaire kleur van rood is groen. Het is enigszins logisch te verklaren dat we juist daarom een mindere voorkeur hebben voor groene voedingsmiddelen. Ze bevatten namelijk altijd veel minder calorieën. Denk maar aan groene groentes. Zou dit de aangeboren afkeur zijn voor groene groentes die we vaak waarnemen bij kinderen?

Bijzonder om over na te denken vind ik, is het feit dat de kleur groen in onze huidige maatschappij juist ‘vooruitgang’ en ‘goed’ betekent. Logo’s van vrijwel alle biologische keurmerken of producten die biologisch zijn, zijn groen. Groen betekent dat je mag gaan rijden als je voor het verkeerslicht staat. Vinkjes zijn altijd groen. Van groene groentes wordt ons verteld dat ze gezond zijn, en ga zo maar door. Groen is in dat opzicht juist het tegenovergestelde van rood.

Onze mindere voorkeur voor groen als het om eten gaat is genetisch bepaalt. Het groen is goed principe dat we hanteren in onze samenleving is aangeleerd gedrag. Interessant om over na te denken vind ik.

Groene pannenkoeken

Afijn, we hebben onze pannenkoeken dus groen gemaakt. Of de kleur van de pannenkoeken je nu aanspreekt of niet, gezond zijn ze wel. Of in ieder geval een stuk verantwoorder dan normale pannenkoeken. Door het toevoegen van spinazie zorgen we voor een grotere variatie aan verschillende voedingsmiddelen. Extra vezels, vitaminen en mineralen. Het beslag maken we met een pak Koopmans volkoren pannenkoeken beslag dat bestaat uit volkoren havermeel en volkoren tarwemeel. Ik wilde het eerst zelf samenstellen maar dit leek me handiger.

Spinazie pannenkoeken recept

Groene spinazie pannenkoeken met extra vitaminen en mineralen
2 min
30 min
32 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr Verse spinazie
  • 200 gr Volkoren pannenkoekenmix - ik heb Koopmans gebruikt
  • 3 Eieren
  • 500 ml melk - volle
  • Roomboter - om in te bakken

Zo maak je het

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix tot een glad beslag (staafmixer kan je ook gebruiken)
  • Bak de pannenkoeken in een beetje roomboter om en om totdat ze gaar zijn
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven