Zo op de valreep naar het mooie weer nog een echte stamppot. En wat voor eentje. Bedacht door mijn schoonmoeder die alle credits krijgt voor dit geweldige recept. Deze vegetarische stamppot van zoete aardappel met venkel en shiitake is een allemansvriend en staat bol van de mooie voedingsstoffen.

Venkel gebruiken we niet vaak in onze gerechten. Vreemd eigenlijk, ik vind de smaak heerlijk. Een beetje anijs. De smaak doet me denken aan die witte anijsblokjes die je moet oplossen in een beker warme melk. Dat kreeg ik vroeger wel eens als ik buikpijn had. Werkt perfect.

Venkel en de gezondheid

Venkel is afkomstig uit het gebied rond de Middellandse zee en Azië en wordt sinds lange tijd ingezet om tal van hormoongerelateerde klachten te verhelpen. Vooral de olie uit het zaad van de venkel bevat een grote hoeveelheid anethol. Anethol is een fyto-oestrogeen (plantaardig oestrogeen) dat zich in het lichaam, net als lichaamseigen oestrogeen, kan binden aan oestrogeenreceptoren. Alternatieve geneeskunde zegt dat venkel de productie van moedermelk kan stimuleren en menstuatieklachten kan verminderen. Venkel zou honger onderdrukken en ondersteuning bieden bij spijsverteringsklachten.  Studies die dit mechanisme aantonen zijn er niet of zijn omstreden. Dat betekent niet dat het niet waar is. De werking van venkel wordt alom erkend, slechts de manier waarop het werkt is nog niet aangetoond.

Buiten de mogelijk bijzondere werkingen van venkel is het gewoon een gezonde groente die rijk is aan vitaminen en mineralen en vezels. En dat is op zichzelf al reden genoeg om venkel af en toe op tafel te zetten. Bovendien is de smaak heerlijk en kun je het op veel verschillende manieren bereiden.

 

Venkel stamppot met zoete aardappel en shiitake
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Verrassend lekker stamppot recept
Dit heb je nodig
  • Zoete aardappel - 700 gr
  • Venkel - 1
  • Ui - 1
  • Knoflook - 1 teen
  • Creme fraiche - ⅔ eetlepels
  • paddestoelen/champignons - 100 gram (shiitake)
  • Roomboter om in te bakken
Zo maak je het
  1. Schil de zoete aardappel en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  2. Kook de zoete aardappel in 6 minuten gaar.
  3. Snipper ondertussen de ui en haal de knoflook door een knoflookpers.
  4. Snijd het loof en de stelen van de venkel. Bewaar het loof voor de garnering en snijd de venkel in blokjes.
  5. Snijd de champignons grof (heb je shiitake, dan kun je ze ook heel laten).
  6. Zet twee pannen op het vuur met een klontje roomboter.
  7. Fruit in de een de ui en knoflook aan en bak de venkel 5 minuten.
  8. Bak in de andere pan de champignons in ongeveer 7 minuten gaar.
  9. Giet terwijl de venkel en champignons bakken, de aardappel af. Stamp het vruchtvlees en voeg de creme fraiche en peper en zout naar smaak toe.
  10. Schep de venkel door de stamppot. Serveer de gebakken shiitake erbij.


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen