Het is weer tijd voor een stevige maaltijdsoep! Een prei-tomatensoep dit keer afgemaakt met Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitjes. Wat verse peterselie erbij en je hebt een kom soep voor je staan om van te genieten. Serveer de soep eventueel met een sneetje volkorenbrood met hummus.

Bekijk ook eens deze heerlijke preisoep met zoete aardappel van een aantal weken geleden.

Oersoep

Wist je dat soep een van de oudste gerechten is die we als mens maken? Er zijn restanten van kleipotten gevonden die dateren uit de vroege prehistorie. In de kleipotten zijn restanten van groenten en vlees gevonden en onder de kleipot heeft vermoedelijk vuur gebrand. Soep is een van de weinige gerechten die overal ter wereld gegeten wordt.

Op de wikipediapagina over soep kwam ik nog een opmerkelijk punt tegen. Het TVS (totaal aan vaste stof) van het water bepaalt de manier van garing van de groenten en daardoor de smaak van de soep. Bronwater bevat naar verhouding minder TVS dan kraanwater. De Ph waarde van bronwater is hierdoor gunstiger voor het koken van groenten. Ze zouden gelijkmatiger gaar worden. Ik ga de volgende keer mijn soep maken met bronwater, ik ben benieuwd of ik verschil proef.

Prei-tomatensoep met Parmezaanse kaas en pijnboompitjes
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: soep
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Stevige maaltijdsoep met veel groente
Dit heb je nodig
  • prei - 2
  • knoflook - 1 teen
  • olijfolie
  • Pomodori tomaten in blik - 1 blik, 400 g
  • bouillon - 600 ml
  • pijnboompitten - 30 gram
  • room - 100 ml
  • Parmezaanse kaas - 70 gram
  • cannellinibonen - 1 blikje, 310 g
  • grove peper
  • verse peterselie - 7 gram
Zo maak je het
  1. Snijd de preien in ringen en de knoflook fijn.
  2. Schenk de olijfolie in een soeppan en bak hierin de knoflook en de prei 3 minuten.
  3. Voeg de tomaten en de bouillon toe en kook alles 10 minuten op laag vuur.
  4. Bak intussen de pijnboompitten lichtbruin in een droge pan.
  5. Pureer de soep met een staafmixer en kook vervolgens nog een paar minuten op laag vuur.
  6. Rasp intussen de Parmezaanse kaas en snijd de peterselie.
  7. Serveer de soep met peper naar smaak, een scheutje room, de pijnboompitten en de geraspte Parmezaanse kaas.

 

 

 

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen