Chimi wat …? Chimichurri! Deze tongbreker van een kruidenmix is alles behalve eenvoudig om uit te spreken. Maar wat maakt het uit. Het draait om de smaak, en die is geweldig. Deze kruidenmix, met zijn roots in Argentinië, combineert fantastisch bij een mooi stuk vlees. Verrassend genoeg zijn de kruiden ook heel erg lekker bij vegetarische gerechten. Wij maakten met de chimichurri kruiden van Euroma twee inspiratierecepten. Heb je onze video al gezien?

Kruiden maken een gerecht af. Door te variëren met verschillende kruiden kun je een recept jouw eigen draai geven. Chimichurri is oorspronkelijk een saus die veelal geserveerd wordt bij vleesgerechten. Superlekker natuurlijk, maar je kunt er zoveel meer mee. Met de gevriesdroogde pure kruiden: chimichurri tover je supersnel een chimichurri marinade of saus in elkaar. Dat laten we in ons filmpje aan je zien. Maar we maken er ook iets heel anders mee: een chimichurri salsa. Deze salsa is heerlijk op een bruschetta. Wij maken bruschetta van volkorenbroodjes met daarop avocado, een klein beetje ricotta en daarbovenop de salsa. Dit chimichurri salsa recept is ook lekker voor over een salade of als smaakmaker bij een avondgerecht.

Video: koken met chimichurri kruiden

We hebben een bomvolle kruidenkast. Als je het deurtje opendoet en er een potje uitpakt, vallen er vaak een paar andere potjes uit. Niet echt handig, maar het geeft wel aan dat we dol zijn op kruiden en we experimenteren er dan ook op los. Een foto van onze kruidenkast hebben we laatste gedeeld op Instagram Stories. We konden hem in het filmpje niet laten zien want psst, dat is niet onze eigen keuken! Betrapt: we mogen regelmatig de keuken van ons (schoon)zusje Kim lenen voor het maken van leuke filmpjes. :-) Onze keuken is nogal klein, maar hoe klein je keuken ook is: je kunt er altijd lekker koken. Zoals met deze twee recepten waarin de chimichurri kruiden de show stelen.

Chimichurri marinade

ribeye met chimichurri marinade

Door: Jennifer | porties: 4 | bereidingstijd: 5 minuten | glutenvrij

Ingrediënten

  • Euroma chimichurri kruiden – 4 el
  • olijfolie – 6 el
  • limoensap – van 1 limoen
  • peper en zout naar smaak
    (de chimichurri kruiden bevatten geen zout, je kunt dus zelf bepalen hoeveel zout je toevoegt)

Serveer bijvoorbeeld met:

  • ribeye – 4 stuks
  • broccoli – 2 stronken

Bereidingswijze

Meng de chimichurri kruiden, de olijfolie, het limoensap en peper en zout naar smaak in een schaaltje. Smeer je vlees of vis ermee in en laat even marineren voordat je de stukjes vlees of vis bereidt. Je kunt de marinade ook naderhand als saus bij vlees, vis of vegetarische recepten serveren. Denk aan een gepofte zoete aardappel of gebakken paddenstoelen.

Chimichurri salsa

bruschetta met chimichurri salsa

Door: Jennifer | porties: 10 | bereidingstijd: 10 minuten | vegetarisch

Ingrediënten

  • rode ui – 1
  • knoflook – 1 teen
  • Euroma chimichurri kruiden – 2 el
  • extra vergine olijfolie – 4 el
  • rodewijnazijn – 1 el
  • zeezout
  • 2 trostomaten

Serveer bijvoorbeeld met:

  • volkoren stokbrood – 10 plakjes
  • avocado – 2 rijpe
  • ricotta –  10 el

Bereidingswijze

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Meng de ui en knoflook met de chimichurri kruiden, de olijfolie, rodewijnazijn en een flinke snuf zeezout. Snijd de tomaten in vieren, snijd de zaadlijsten eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en voeg ze toe aan de rest van de ingrediënten. Even omscheppen en klaar is je chimichurri salsa.

Tip: beleg 10 volkoren stokbroodjes met ieder twee plakjes avocado, een eetlepel ricotta en een eetlepel van de chimichurri salsa. Serveer de bruschetta’s op een leuke houten plank.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Euroma. Bekijk onze disclaimer voor meer informatie.