Ik had dus het idee om een volkoren plaatpizza te maken met lekkere groenten. De groenten lagen al in mijn winkelwagentje en toen moest ik op zoek naar volkoren pizzadeeg. Ik had het volgens mij wel eens zien liggen in de supermarkt. Maar helaas vandaag dus niet. Dan maar zelf het deeg maken. Blijkt nog super eenvoudig te zijn ook.

Onderaan deze post vind je een stap-voor-stap van de bereidingswijze met foto’s!

Ik ben te rade gegaan bij een Italiaans restaurant bij ons om de hoek. Hun bodems zijn altijd super dun en krokant. Heerlijk vind ik dat. Ik houd niet van die zompige pizzabodems.

De chef vertelde mij dat het niet mogelijk is om van volkorenmeel een net zo’n dunne bodem te maken als van enkel bloem. Helaas. Ik wil toch echt volkorenmeel gebruiken voor de pizzabodem, dus dan maar iets dikker. Zijn volgende tip was het toevoegen van een klein beetje suiker zodat de gist goed te eten heeft en voldoende luchtigheid in het deeg kan brengen. Daarbij vertelde hij me dat hij minder water gebruikt en wat meer olijfolie.

Hoppa, met deze tips op zak ben ik aan de slag gegaan en het lukte vrijwel direct. De bodem wordt inderdaad niet zo dun en krokant als van de pizzeria maar ik ben er wel heel erg tevreden over en het resultaat is boven verwachting.

Van het pizzadeeg ga ik een volkoren plaatpizza maken. Het recept daarvoor volgt snel. In deze post laat ik je zien hoe we het pizzadeeg maken. Stroop je mouwen op en laat je spierballen zien want we gebruiken geen kneedmachine of mixer voor het maken van dit heerlijke volkorendeeg. En die mini workout is mooi meegenomen toch :-)

Zelf volkoren pizzadeeg maken

Maak heemaal zelf je verantwoorde pizzabodem
20 min
15 min
35 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr volkoren meel
  • 4 gr droge gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 175 gr water - lauw/kamertemperatuur

Zo maak je het

  • Maak op je aanrecht een berg van het volkorenmeel
  • Maak een kuiltje in het midden door een draaiende beweging te maken in het midden
  • Voeg in het kuiltje het zout, de gist en de suiker toe
  • Voeg de olijfolie toe
  • Roer met je ene hand in het kuiltje van het meel terwijl je met je andere hand langzaam het water toevoegt
  • Kneed het deeg stevig door voor 5 tot 7 minuten of totdat het mooi en elastisch aanvoelt
  • Vorm een bal van het deeg en bestrooi met wat meel zodat het niet gaat plakken
  • Doe het deeg in een ruime kom en dek af met keukenfolie
  • Zet het deeg op een warme plek (in de buurt van de kachel bijvoorbeeld) en laat 45 minuten rijzen
  • Leg een vel bakpapier (ter grootte van je bakplaat) op het aanrecht, leg het pizzadeeg hier in het midden op strooi wat meel over het deeg en over de deegroller
  • Rol het pizzadeeg dun uit in de vorm van het bakpapier, bestrooi tussendoor met wat extra meel als hij blijft plakken
  • Je pizza is nu klaar om belegd te worden
Print dit recept
Recept: Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Pizza, Volkoren
Porties: 4
Door: Sven
1. Maak op je aanrecht een berg van het volkorenmeel
2. Maak een kuiltje in het midden door een draaiende beweging te maken in het midden
3. Voeg in het kuiltje het zout, de gist en de suiker toe
4. Voeg de olijfolie toe
5. Roer met je ene hand in het kuiltje van het meel terwijl je met je andere hand langzaam het water toevoegt
6. Kneed het deeg stevig door voor 5 tot 7 minuten of totdat het mooi en elastisch aanvoelt
7. Zet het deeg op een warme plek (in de buurt van de kachel bijvoorbeeld) en laat 45 minuten rijzen
8. Leg een vel bakpapier (ter grootte van je bakplaat) op het aanrecht, leg het pizzadeeg hier in het midden op strooi wat meel over het deeg en over de deegroller
9. Rol het pizzadeeg dun uit in de vorm van het bakpapier, bestrooi tussendoor met wat extra meel als hij blijft plakken