Deze zoete aardappelsoep is heerlijk romig en licht pittig. Bovendien staat dit soeprecept in 20 minuten op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond. Wil je nog relaxer zijn, maak dan een extra grote portie van deze zoete aardappelsoep in het weekend, zodat je hem op je megadrukke avond alleen nog maar hoeft op te warmen. Serveer met een plakje naanbrood, of een sneetje volkoren zuurdesem.

De zoete aardappel, je zou denken dat het een andere soort aardappel is, maar de gewone en de zoete aardappel zijn geen familie van elkaar. De zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Het is een groente, een verdikking van de wortel van de bloem. In tegenstelling tot de gewone aardappel, die behoort tot de nachtschadefamilie.

Wat is het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel

Qua koolhydraten, zitten de zoete en de gewone aardappel ongeveer op dezelfde hoeveelheid. De zoete aardappel bevat zelfs ietsje meer koolhydraten. Maar de zoete aardappel bevat meer vezels, calcium, magnesium en vitamine C. Bovendien bestaan de koolhydraten van de zoete aardappel voor een groot gedeelte uit inuline en bevat het geen zetmeel. Zetmeel laat de de bloedsuikerspiegel erg snel stijgen. Inuline heft een tegenovergesteld effect. Moet je dan vanaf nu altijd gewone aardappel vervangen door zoete aardappel? Nee hoor.

Ons advies: wissel zoveel mogelijk af met verschillende voedingsmiddelen. De gewone aardappel en de zoete aardappel passen in een gezond voedingspatroon, maar in bepaalde mate. Eet ze niet iedere dag, maar bijvoorbeeld om de week.

Soep met gele currypasta

We maken deze zoete aardappelsoep op smaak met gele currypasta, en dat kun je ook heel goed zelf maken en in de vriezer bewaren! Klik hier om het recept voor gele currypasta te bekijken.

Zoete aardappelsoep met kokosmelk

Deze zoete aardappelsoep met kokosmelk en gele curry is heerlijk romig en licht pittig
Je kunt de gele currypasta ook zelf maken
10 min
13 min
23 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr zoete aardappel
  • 1 ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml bouillon
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 el gele currypasta
  • 3 takjes koriander
  • 10 gr pijnboompitten
  • 2 el crème fraîche

Zo maak je het

  • schil de zoete aardappel en snijd het vruchtvlees in blokjes, snipper de ui en snijd de koriander fijn
  • fruit de ui in een soeppan in een beetje olijfolie
  • voeg de zoete aardappelblokjes toe en bak even mee
  • haal de knoflook door een knoflookpers en voeg samen met de currypasta toe, schep om
  • voeg de bouillon en de koriander toe en laat de aardappelen in 10 minuten gaarkoken
  • bak intussen de pijnboompitten goudbruin in droge pan
  • pureer de soep met een staafmixer, roer de kokosmelk erdoor en verwarm de soep nog even
  • serveer de zoete aardappelsoep met crème fraîche en de gebakken pijnboompitten, en eventueel naanbrood
Print dit recept
Recept: Avondeten, Avondmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Porties: 2 personen
Door: Jennifer