En dan moet het toch echt gaan gebeuren. Alles begint met het opkweken van de plantjes. De kweekbakjes heb ik uit het stof gehaald en klaar gemaakt voor de zaadjes. Inmiddels hebben we behoorlijk wat zaden verzamelt. Deze kopen we gewoon bij de Lidl, ik heb er ook wat gekregen en natuurlijk de moestuinbakjes van de AH. Er zijn ook verschillende websites waar je zaden kunt bestellen.

Op de zakjes staat aangegeven welke groente of kruiden er vanaf maart gekweekt kunnen worden. We hebben ons hier aan gehouden omdat we anders in de problemen komen zodra het de moestuin in moet. We hebben nu de volgende groenten en kruiden gezaaid:

  • Dille
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Peterselie
  • Basilicum
  • Courgette
  • Aubergine
  • Tomaat
  • Mais

Omdat we nu iets meer ervaring hebben in vergelijking tot vorig jaar hebben we gekozen voor minder plantjes maar wel meer verschillende. Vorig jaar zaten we bijvoorbeeld opgescheept met tien tomatenplanten. Ze waren ongeveer 50 cmĀ groot toen ik ze (veel te dicht bij elkaar) in de tuin plantte. Vervolgens werden het allemaal planten van 2 meter hoog en kon ik ze onmogelijk goed verzorgen omdat het allemaal veel te dicht op elkaar stond. Ook oogsten was lastig, waardoor veel tomaten verloren gingen. Vandaar dat we nu dus minder plantjes per soort gebruiken. Ik wil nu proberen om twee tomatenplanten te kweken voor in de moestuin. Er zullen uit de kweekbakjes meer plantjes gaan groeien. Die geef ik weg als iemand ze wil hebben.

Ze verkochten afgelopen week bij de Lidl trouwens ook hulpmiddelen voor het beschermen van de moestuin. Vorig jaar had ik in het begin erg veel last van katten die graag hun behoefte doen in de gladgestreken aarde. Ik heb daar nu een net voor gekocht die ik over de aarde kan spannen zodat ze er niet op gaan lopen. Ik hoop dat het gaat werken.

Zaaien-moestuin-kruidenzaaien moestuin groentezaaien moestuin potjes
De zaden hebben we geplant in zaai en stekgrond (van Pokon – verkrijgbaar bij tuincentra). Ook de potjes en kweekbakjes hebben we daar gekocht. Wat ik dit jaar ook anders heb gedaan, is gebruik maken van turfbakjes, die ik in de kasjes heb gezet. Dit leek me handiger dan de hele bak vullen met aarde, zoals ik dat vorig jaar deed. De worteltjes raakten snel in elkaar verstrikt waardoor bij het verpotten de helft het niet overleefde.

De kweekbakjes staan op een warme en zonnige plek in het raamkozijn. Naar verwachting gaan de courgettes als eerste opkomen. Hier heb ik er ook twee van gezaaid. Deze zouden volgens de beschrijving binnen 5 tot 10 dagen moeten opkomen. We wachten het af. Spannend ;-)