Laten we voorop stellen dat gesuikerde ontbijtgranen nooit onze voorkeur hebben. Het beste alternatief is muesli of havervlokken met yoghurt en een stukje vers fruit met wat noten en zaden. Maar, een verantwoord alternatief bieden, kan voor iemand die normaal gesproken cruesli eet, een hele stap in de goede richting zijn. En daarom dit recept.

Ben je een muesli-eter die zijn yoghurtje voor het ontbijt combineert met vers fruit, noten en zaden? Goed bezig! Laat dit recept dan lekker links liggen. Dit cruesli recept kun je zien als een soort tussenfase om je smaak te laten wennen aan minder zoet. Speciaal voor mensen die ’s ochtends cruesli uit pak op tafel hebben staan en graag wat minder suiker zouden willen binnenkrijgen.

Verantwoorde cruesli

Wanneer noem je nu iets verantwoord? Naar mijn idee als het tussen twee uitersten in valt. Met aan de ongezonde kant de cruesli uit pak. En aan de gezonde kant, muesli met yoghurt en vers fruit. Dat gebied daar tussenin zou ik het verantwoorde gebied willen noemen. Dus niet de allerbeste optie, maar zeker niet de slechtste. Afijn, ben je een cruesli uit pak fan, probeer dan eens dit recept. Het is een enorme verbetering.

Cruesli uit pak versus zelf gemaakte cruesli

Nu wordt het leuk! We gaan vergelijken. Ik kan natuurlijk wel roepen dat het beter voor je is, maar dan wil ik je dat ook graag laten zien. Ik ben de supermarkt ingelopen en heb een aantal cuesli’s en krokante muesli’s bekeken. Het is soms echt schokkend hoeveel suiker er in ontbijtgranen zit. En dan vooral op verpakkingen die doen geloven dat het een gezond en verantwoord product is. De biologische krokante muesli van AH huismerk spant de kroon. Met een gezond ogende verpakking bevatten deze ontbijtgranen per 100 gram 22 gram suiker! Met een portie van 40 gram zit je op 9 gram suiker. Dat zijn ongeveer 3 suikerklontjes. Naar mijn idee totaal overbodig zoet. Om de ontbijtgranen uit pak te vergelijken met onze zelf gemaakte muesli, heb ik ze onder elkaar geplaatst.

Per 100 gram bevatten de volgende producten:

  • 30 gram suiker – Krokante volkoren muesli – AH huismerk
  • 22 gram suiker – Biologische krokante muesli – AH huismerk
  • 21 gram suiker – Granola Bessen & Noten – AH huismerk
  • 17 gram suiker – Cruesli pure chocolade – Cruesli
  •  8 gram suiker – De verantwoorde cruesli uit dit recept

Onze zelf gemaakte cruesli bevat per 100 gram 8 gram suiker. Per portie van 40 gram kom je dan op 3,2 gram suiker. Ik vind het zelf lekker om er nog een halve appel of een paar aardbeien door te doen. Dit fruit brengt uiteraard ook wat extra suiker met zich mee. Maar ook vitamines, mineralen en vezels. In totaal kom je met het fruit erbij rond de 12 gram suiker uit. Nog steeds een stuk minder dan de varianten uit pak. En met een hele lading meer vitamines en mineralen.

Verantwoorde cruesli maken

Cruesli recept met minder suiker dan verpakte ontbijtgranen
5 min
30 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 20 porties

Dit heb je nodig

  • 100 gr Havermout
  • 100 gr Havervlokken
  • 50 gr Amandelen
  • 50 gr Walnoten
  • 50 gr Hazelnoten
  • 60 gr Pompoenpitten
  • 60 gr Zonnebloempitten
  • 80 gr Honing
  • 50 gr Kokosolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Smelt de kokosolie in de magnetron
  • Hak de noten grof
  • Voeg alle ingrediënten samen in een ruime kom en schep door elkaar
  • Giet het mengsel op de bakplaat van de oven en verdeel gelijkmatig
  • Plaats in de oven voor 30 minuten totdat het mooi goudgeel kleurt
  • Schep regelmatig om

Tip

Bewaar de cruesli nadat deze is afgekoeld in een afgesloten pot of bak. Je kunt hem erg lang bewaren. Minimaal een maand.
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 20
Door: Sven