Ik drink veel water en regelmatig thee. Op een gezellige avond wel eens een wijntje of speciaal biertje. Maar als ik geen alcohol wil drinken en ook geen zin heb in water of thee, dan zijn er niet veel opties. De standaard frisdranken vind ik veel te zoet en bevatten veel te veel suiker. Net als vruchtensappen. Maar ik heb nu een lekker en suikervrij alternatief gevonden: zelf gemaakte ice tea!

Nu had ik al eens eerder ijsthee gemaakt, maar dat is vooral een heel zomers recept, met ook stukjes sinaasappel en citroen en verse munt erdoor. Ik wilde nu iets simpelers: een verfrissend koud drankje met een smaakje, zonder tientallen suikerklontjes naar binnen te werken. Bij mijn eerste probeersels voegde ik een beetje honing toe en later agave siroop, maar ik vond dat helemaal niet lekker en ging op zoek naar een alternatief.

Soms wil je ook wel eens iets kouds met een smaakje drinken, zonder alcohol of tientallen suikerklontjes.

En nu heb ik de oplossing gevonden: kies je voor een thee die zelf al heel zoet smaakt, dan is alleen de getrokken thee voldoende en is de ice tea zoet genoeg! Oké, als je het type 1/3 siroop en 2/3 water bent, dan vind je dit niet lekker. Maar aangezien je op Voedzaam & Snel zit, of omdat je gezocht hebt op ice tea zonder suiker, ben je hoogstwaarschijnlijk niet dat type en ook op zoek naar een lekker verfrissend drankje zonder al te veel suiker.

In hippe steden zie je steeds vaker bijzondere alcoholvrije drankjes in de horeca waar minder suiker in zit en die ook gewoon minder zoet smaken. Een ‘suikervrij’ drankje dat net zo zoet smaakt door stevia, vind ik echt niet te doen. Maar in de wat kleinere en niet hippe plaatsen kun je vrijwel alleen maar kiezen uit sinas, cola, 7-up, chocomel, fristi, ice tea (dus niet deze versie!) tonic en nou vooruit, een ginger ale misschien. En als je dan geen wijntje of biertje wilt drinken, kom je al snel bij bruisend water uit … Daar zouden ze toch iets aan moeten veranderen! Hopelijk komen die hippe en minder zoete drankjes straks naar meer terrasjes in het land …

Ik ben trouwens geïnspireerd geraakt op een terrasje waar we pauzeerden tijdens een mountainbike tocht deze nazomer. Ze verkochten daar home made ice tea. Je kreeg een glas met een flinke bodem siroop en daarnaast een klein flesje met de getrokken thee, gekoeld, zonder suiker. De eerste paar slokken vond ik veel te zoet, maar toen de siroop vrijwel op was en ik kon bijschenken met pure ice tea, begon ie echt lekker te worden.

Zelf ice tea maken

Maargoed, welke theesoort doet het dan goed? Het zijn vooral de fruitige smaken. Ik heb aardbei rabarber melange thee en Tropical Kiss thee (gekocht bij Holland & Barret, ofwel de Tuinen) geprobeerd en die zijn erg goed te doen! In de Tropical Kiss zitten appelstukjes, papajastukjes en bananenchips (mét een beetje suiker, dat dan weer wel), kokoschips, appelreepjes, hibiscus, kiwistukjes, aardbeistukjes, aroma en citroenzuur. De aardbei rabarber melange bevat naast aardbei en rabarber ook appelstukjes, hibiscus, zoete zwarte bes bladeren, roze peper, citroenverbena, rozenblaadjes, pioenbloemblaadjes, korenbloemblaadjes en aroma. De kerst thee van Simon Lévelt (stond al eeuwen in de kast, want als warme thee echt wel heftig) is ook een succes en extra leuk als je tijdens de feestdagen gezellig wil proosten met een smaakje in je glas. Deze thee bevat kaneel, gember, kardemom, kruidnagel, zwarte peper, zwarte thee, rooibos, rozenbottel en natuurlijke aroma’s. Dit is een wat meer kruidige ice tea geworden.

Zelf ice tea maken is echt supersimpel. Je kan niet eens zeggen dat het je echt tijd kost. Je moet alleen wachten tot de ice tea koud is. Maak hem ’s ochtends als je ’s avonds een glaasje wilt kunnen drinken.

Ice tea zonder suiker

Een zelf gemaakte ice tea, een verkoelend drankje zonder suiker
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: porties

Dit heb je nodig

  • 2 tl vruchtenthee
  • 1 l water

Zo maak je het

  • Kook het water in een waterkoker
  • Schep de losse thee in een theezakje of thee ei en laat de thee een half uur trekken in een theepot
  • Verwijder het zakje en laat de thee even afkoelen (haal de deksel van de pot)
  • Schenk de thee in een afsluitbare fles en laat de thee verder afkoelen in de koelkast
  • Serveer eventueel met ijsklontjes
Print dit recept
Recept: Drinken
Keuken: Hollands
Door: Jennifer