Het is vandaag 4 oktober en dat betekent dierendag! Een mooie aanleiding voor Stichting Wakker Dier om deze dag om te dopen tot ‘eet geen dieren dag’. Ze vragen consumenten voor een dag vegetarisch te eten. Dat idee spreekt ons enorm aan. Zo kunnen we het direct eens over vegetarisch, veganistisch en de flexitariër te hebben.

Aardappelen, Vlees & Groente

Mijn oma vertelde mij laatst dat zij tijdens de tweede wereldoorlog weinig vlees aten. Winters waren streng, transport was moeilijk en in de boeren schuren hielden de Duisters bivak. Soms verse maar vooral ingeblikte groenten en knollen stonden op het menu. In slechte weken was het ook wel eens waterige bouillon met brood, vertelde ze. Vlees stond nauwelijks op het menu.

Tegen het einde van 1945 veranderde er veel. De oorlog was voorbij en de wederopbouw van Nederland was begonnen. Vlees was weer verkrijgbaar maar kostbaar. Je at vlees alleen op zondag of als je wat te vieren had. Hoe meer geld je had, hoe vaker je je vlees kon veroorloven. Vlees veranderde in een soort statussymbool van wederopbouwend Nederland. Een luxe product.

Sinds het begin van de 20ste eeuw is er, door gebrek aan kennis en infrastructuur, in Nederland weinig vlees gegeten. Een aantal jaar na het einde van de tweede wereldoorlog veranderde, met dank aan toenmalig minister van landbouw Sicco Mansholt, de Nederlandse veehouderindustrie. Naar Amerikaans voorbeeld werd de productie van veehouderijen enorm opgeschroefd. Waar boeren vroeger melkkoeien, varkens, kippen en geiten hielden, specialiseerden ze zich in een specifiek product. Tegelijkertijd mobiliseerde Nederland zich met de komst van betaalbaar gemotoriseerd vervoer en de aanleg van goede wegen. De vooruitgang betekende een daling van de vleesprijzen. Vlees is in deze periode veranderd van luxeproduct naar gemeengoed. Het chique vlees was betaalbaar geworden. Iedereen kon het zich elke dag veroorloven. Iedereen ging het elke dag eten.

Ik denk dat ergens in die periode de gedachtengang is ontstaan dat een maaltijd zonder vlees niet compleet is. Als ik mijn oma vertel dat we maar twee of drie keer per week vlees eten, dan zegt ze: ‘jongen, het lijkt verdorie de hongerwinter wel bij jullie thuis’.

Carnivoor, herbivoor of omnivoor

Ik ben van mening dat mensen omnivoren zijn. Alleseters. Onze darmen zijn in vergelijking tot andere primaten die alleen plantaardig eten een stuk korter. Vlees is makkelijker te verteren, langere darmen zijn daarvoor niet nodig. We kunnen echter wel delen van planten verteren. Beide voedingsgroepen leveren verschillende unieke vitamines en mineralen die essentieel zijn om ons lichaam gezond te houden. Genetisch gezien is ons DNA identiek aan die van de vroegere jager-verzamelaar. Dit dieet bestond uit dierlijk- en plantaardig voedsel.

Omdat we beide producten kunnen eten betekent het niet dat we het beide elke dag moeten eten. Recente studies hebben laten zien dat een te hoge vleesconsumptie verband houdt met een verhoogde kans op verschillende soorten kanker. Ook worden aan specifieke in vlees voorkomende eiwitten, degeneratieve eigenschappen toegekend.

Veganistisch, vegetarisch of flexitariër

Veganistisch betekent, dat je niets eet waar dieren bij betrokken zijn. Geen gelatine, geen eieren, geen melk, geen kaas, geen honing, etc. Vegetarisch betekent, dat je geen producten eet waar dieren voor omgebracht zijn. Eieren en zuivel zijn wel toegestaan. Maar vlees en vis wordt niet gegeten. Flexitariër is een relatief nieuw begrip, waar ik mijzelf het beste mee kan vergelijken. Ik eet gemiddeld genomen, twee keer per week vlees en twee keer per week vis. Drie dagen in de week eet ik vegetarisch. Als ik kies voor vlees, dan kies ik voor goed, biologisch en traceerbaar vlees. Ik betaal er graag wat meer voor en koop het bij de slager die mij er alles over kan vertellen. Omdat ik het maar twee keer per week eet ben ik per saldo nog steeds goedkoper uit dan dat ik elke dag euroknaller vlees op tafel zou zetten.

Biologisch vlees komt van dieren die een goed leven hebben gehad. Dit is ook waar Stichting Wakker Dier zich hard voor maakt. De dieren zitten niet opgepropt in een hokje. Goed vlees heeft buiten gelopen, gescharreld, krijgt goed voer en wordt met toewijding verzorgt door de boeren.

Eet geen dieren dag

Stichting Wakker Dier heeft dierendag uitgeroepen tot ‘Eet geen dieren dag’ En dat vind ik een fantastisch initiatief. Elke dag vlees op tafel is niet nodig. Kies liever voor minder vlees per week maar goed vlees. Zo dragen we bij aan het dierenwelzijn.

Doe je mee?

Wij eten vandaag vegetarisch. Een heerlijke maaltijd zonder vlees. Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan onze vele vegetarische recepten.