Een amuse is een klein hapje dat je voor een maaltijd serveert, of juist tussen de gangen door. Amuse hapjes bestaan meestal uit verschillende smaken, die voor een smaakexplosie in je mond zorgen. Een amuse recept is makkelijk om te maken en staat super snel op tafel. Wil je een gezonde amuse maken? We hebben 3 x een amuse recept voor je op een rijtje gezet. 

Amuse komt van het woord amuser, het betekent in het Frans genieten. En dat is ook precies waar een amuse voor bedoeld is. Om lekker te genieten van een klein hapje! In het Frans wordt de amuse ook wel amuse-geule (keel) en amuse-bouche (mond) genoemd. De amuse is waarschijnlijk ontstaan na de Tweede Wereldoorlog en werd gebruikt door chefs in restaurants om goede restjes op te maken en die als service gratis aan de klant aan te bieden.

Wanneer eet je amuse hapjes?

Amuse hapjes kun je maken als je een dinertje organiseert. Ideaal om je gasten alvast een klein lekker hapje te kunnen voorschotelen dat er ook nog eens bijzonder goed uitziet. Maar voor de feestdagen zijn amuses ook erg leuk, als voorafje bij een kerstdiner kun je kerst amuses maken. Als je het als vervanger van het voorgerecht gebruikt, zorg je er gelijk voor dat iedereen wat minder eet tijdens de feestdagen, waarin eten meestal in overvloed aanwezig is, en meer eetlust overhoudt voor het hoofdgerecht, het toetje en voor de snacks die je waarschijnlijk ook in je gedachten hebt. Maar amusehapjes staan ook erg leuk op tafel, gebruik ze bijvoorbeeld als onderdeel van een snack avondje met fingerfood en tapas.

Gezond amuse recept

Het is helemaal niet moeilijk om een gezond amuse recept op tafel te zetten. Er zijn niet echt regels voor wat er in een amuse moet zitten om het tot een amuse te maken. Zo lang er maar verschillende smaken worden gecombineerd die goed bij elkaar passen, maar ook de smaakpapillen stimuleren. Specifieke smaken met een extra dimensie. Hihi!

Zelf een amuse maken

Iemand moet de amuse klaarmaken. Maar dat is absoluut geen straf. Binnen tien minuten staan onze gezonde amuse receptjes op tafel, of op een dienblad of op een plateau. Of in je hand of … in je mond!

Amuse hapjes van Voedzaam en Snel

De amuse met garnalen is een veelvoorkomende. Wij konden niet achterblijven. We hebben een amuse met garnalen, mango, Spaanse peper, een likje mayoniase en koriander gemaakt. Ook hebben we een amuse met zalm bedacht, met gerookte MCS zalm, roomkaas, pijnboompitjes en tuinkers om precies te zijn. Ons derde recept is een vlees amuse: met rosbief, Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaat, knapperige appelstukjes en een beetje extra vergine olijfolie. Snel de keuken in!

Gezonde amuse met garnalen en mango

Het zoete van de mango en het pitje van de Spaanse peper maken deze amuse bijzonder en erg lekker. Klik hier voor dit recept.

Gezonde amuse met garnalen

Gezonde amuse met gerookte zalm

Deze amuse heeft bij ons gewonnen! Zálig. Klik hier voor dit recept.

Gezonde amuse met zalm

Gezonde amuse van rosbief en frisse appel

Een vlees amuse met een heerlijke combinatie, zowel in smaken als structuur. Klik hier voor dit recept.

Gezonde amuse met rosbief en frisse appel

Welke amuse vind jij het lekkerst?