Het weekend is perfect voor een zelf gemaakte cake. Je kijkt op de klok en denkt: wow, wat is het nog vroeg! Alle tijd voor een zondags baksel nu de wintertijd vannacht is ingegaan. De mandarijnen zijn er volop en ze zijn lekker, dus die gaan in deze mandarijnen cakes. En koekkruiden, lekker herfstig en het doet me alvast denken aan Sinterklaas … 

Het is niet moeilijk om een verantwoorde snack te maken. Zo gebruiken we in dit recept havermout, amandelmeel, gebroken lijnzaad, sinaasappelsap en een ei voor het deeg. We vullen de cakes met stukjes mandarijn en zoeten het nog wat met een rijpe banaan. En deze mandarijnen cakes worden nog lekkerder met wat chunks pure chocolade en walnoten. Natuurlijk zit er wel suiker in, afkomstig van het fruit en de pure chocolade, maar het moet wel lekker zijn. Alle ingredienten zijn stuk voor stuk voedzaam en de hoeveelheid suiker valt reuze mee. Staat je oven al aan?

Mandarijnen cakes

Oja, mocht je nog aardbeien hebben gekocht, dan kun je ook deze verrukkelijke aardbei cakes maken. De recepten lijken erg op elkaar, alleen gebruiken we bij de aardbei cakes amandelmelk in plaats van sinaasappelsap. Oja en kokosolie. Nu heb ik voor roomboter gekozen, omdat ik niet te veel kokosolie wil gebruiken. Eerlijk gezegd gebruik ik het de laatste tijd helemaal niet meer en ben ik teruggegaan naar de oude vertrouwde roomboter. Het zit me te veel dwars dat het leefgebied van Orang Oetans steeds kleiner wordt door het kappen van regenwoud, zodat daar palm plantages kunnen komen. We hebben deze prachtige beesten vorig jaar in het regenwoud mogen bewonderen. Een ongelofelijk magisch moment en wat zou het zonde zijn als zij verdwijnen omdat wij zo graag ‘gezond’ willen doen. Niet schuldig voelen nu op deze mooie zondag, hup, lekker bakken en de volgende keer kopen we weer roomboter :-)

Mandarijnen cakes

Een voedzame snack voor in de herfst: met mandarijnen en chocola :-)
15 min
35 min
50 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

  • 125 gr Havermout
  • 75 gr Amandelmeel
  • 1 tl Koekkruiden
  • 25 gr Gebroken lijnzaad
  • 1 snuf Zeezout
  • 40 gr Walnoten - ongezouten
  • 50 gr Pure chocolade - 70%
  • 3 Mandarijnen
  • 150 ml Sinaasappelsap
  • 1 Ei
  • 1 Banaan
  • 50 gr Roomboter

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng de havermout, het amandelmeel, de koekkruiden, het gebroken lijnzaad en zout in een kom
  • Snijd de walnoten en pure chocolade in grove stukjes
  • Snijd de schil van de mandarijnen en snijd ze vervolgens in stukjes, verwijder pitten
  • Pers de sinaasappels uit en smelt de roomboter
  • Prak de banaan tot moes en meng deze met de roomboter, het ei en de sinaasappelsap
  • Giet dit mengsel in de kom en meng alles door elkaar
  • Voeg de mandarijnenstukjes, walnoten en chocolade toe en verdeel goed
  • Schep het beslag in een ovenschaal en bak in 35-40 minuten gaar in de oven
Print dit recept
Recept: Snack
Keuken: Nederlands
Porties: 8
Door: Jennifer