Knapperige friet van pompoen maken is mogelijk met dit recept! Ze zijn heel erg lekker en als je ze serveert met een zelf gemaakte mayonaise, dan heb je een ontzettend lekker (bij) gerecht voor je neus staan. Om de pompoenfriet krokant te krijgen frituren we ze in rijstolie. Maar is rijstolie wel gezond? Nou.. misschien niet voor iedereen. Lees snel verder.

Dit is zo’n recept waarbij je consessies moet doen. Friet moet knapperig en krokant zijn. Dat staat vast. Geen slappe hap. De eerste keer dat ik friet probeerde te maken van pompoen, heb ik ze in de oven gebakken. De smaak is goed. Maar het mogen geen frietjes genoemd worden vind ik. Ze zijn zacht en slap en totaal niet krokant. Het bereiden in de oven vind ik de meest verantwoorde bereiding. Maar het werkt niet. Althans niet als je er friet van wilt maken. Pompoenfriet uit de oven is gewoon pompoen uit de oven in de vorm van een frietje. Maar niet te eten als een krokant frietje die je in een dikke klodder mayo kunt dippen.

Pompoenfriet maken in de oven of frituren?

Dan toch maar frituren misschien? Dat is een optie maar dan moet ik wel een meel toevoegen om het krokant te laten worden. Patat van aardappel bevat zetmeel. Dit bakt de friet krokant. Pompoen bevat geen zetmeel dus moet het toegevoegd worden.

Ik ben geen fan van frituren. Dit wordt meestal gedaan in zonnebloemolie welke niet geschikt is voor deze hoge temperaturen. Hierdoor gaat de olie oxideren en ontstaan vervelende bijstoffen die slecht zijn voor onze gezondheid. Dus ik dacht, wat als ik nou eens gewoon in een pan een olie ga verhitten die wel hogere temperaturen aan kan. Dan kan ik daar met een simpele schuimspaan in een klein laagje de frietjes van pompoen bakken.

We halen de pompoenfrietjes voordat ze de pan in gaan door wat ei en vervolgens door bloem. Zo krijgen we een dun laagje om het frietje heen wat krokant wordt. Benadert het echte verse friet van aardappel? Nee, absoluut niet. De pompoenfrietjes zijn een stuk knapperiger dan uit de oven maar zo knapperig en krokant als echte verse friet wordt het niet. Maar erg lekker zijn ze wel!

Rijstolie om pompoenfriet in te bakken

Het is rijstolie geworden om in te bakken. Rijstolie heeft een hoog rookpunt en kan verhit worden tot ongeveer 250 graden. Ik heb de frietjes gebakken op 180 graden en dat werkte prima. De keerzijde van rijstolie is dat het erg veel linolzuur bevat (omega-6). Linolzuur heeft ons lichaam nodig, maar wel in een juiste balans met alfa-linoleen zuur (omega-3). Een goede balans is naar ons idee ongeveer 1:1. Als je eet zoals wij dat doen, dus heel veel groente, weinig bewerkte producten, veel noten, regelmatig vette vis, niet te veel granen, lunchen met een salade, etc. Dan is de balans tussen omega 3 en omega 6 optimaal en kan af en toe frituren in rijstolie geen kwaad.

Maar, een groot deel van de bevolking krijgt door het eten van bewerkte voedingsmiddelen, brood, pasta, koek, chips, margarine, en andere producten waar plantaardige olies voor gebruikt worden te veel omega 6 binnen en te weinig omega 3. Voor deze groep mensen is het minder verstandig om te frituren in rijstolie.

Dus, eet je zoals wij dat doen? Bak die pompoenfriet dan in een laagje rijstolie. Weet je van jezelf dat je niet altijd even gezond en verantwoord eet, bak de pompoenfriet dan toch maar tot slappe hap in de oven :-)

Getipt via Instagram. Heb jij ook een goed recept idee?

Via Instagram vroeg iemand ons om een recept te bedenken voor het maken van pompoenfriet. Dat vonden wij natuurlijk een super goed idee en we zijn er direct mee aan de slag gegaan. Heb jij nou ook een product waarmee je iets zou willen maken, of heb je een compleet recept dat je graag zou willen delen met de lezers van Voedzaam & Snel? Mail je recept, idee of voorzetje naar: info@voedzaamensnel.nl of stuur ons een berichtje via Instagram of Facebook.

Nog een klein stukje over rijstolie

Rijstolie wordt gewonnen uit het vlies dat om de rijstkorrel zit. Dus niet uit de rijstkorrel zelf. Eigenlijk is het dus rijstkorrelvliesolie. Dat zo’n mooie olie in het vliesje van de rijstkorrel zit geeft meteen aan dat het verstandiger is om te kiezen voor zilvervliesrijst in plaats van ontvliesde witte rijst. Het vlies bevat daarbij ook veel vezels en een variatie aan b-vitaminen.

Rijstolie is met name rijk aan vitamine E. Een krachtig anti-oxidant dat ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Het bevat daarbij veel plantensterolen, welke op natuurlijke wijze het slechte LDL cholesterol helpen verlagen.

De samenstelling van rijstolie ziet er als volgt uit:

  • Palmitinezuur – 15,0%
  • Stearinezuur – 1,9%
  • Oliezuur – 42,5%
  • Linolzuur – 39,1%
  • Alfa-linoleenzuur – 1,1%
  • Arachidezuur – 0,5%
  • Beheenzuur – 0,2%

Rijstolie heeft een neutrale iets nootachtige smaak en past daardoor erg goed bij pompoen. De kleur is wit doorzichtig en een klein beetje geel.

Pompoenfriet maken? Met dit recept maak je de lekkerste patat van pompoen

Pompoenfrietjes!
10 min
20 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 2 el bloem
  • 2 eieren
  • 500 ml rijstolie
  • 1 flespompoen - ongeveer 2 kilo

Zo maak je het

  • Zet twee afsluitbare trommeltjes klaar. Doe in de een de bloem en in de ander een geklutst ei
  • Plaats een pan op het vuur met een dikke bodem, doe hier de rijstolie in en zet het vuur aan
  • Check regelmatig met een kernthermometer de temperatuur van de olie. Deze moet tussen de 170 en 190 graden zitten.
  • Was terwijl de olie opwarmt de flespompoen onder stromend water, halveer hem en hol hem uit
  • Snijd hem nu in de breedte doormidden zodat je vier stukken krijgt waar je vier porties friet uit kunt halen
  • Snijd frietjes van de stukken pompoen. (Ik heb eerst plakken gesneden en deze vervolgens gehalveerd en nogmaals gehalveerd totdat ik ongeveer de gewenste dikte had)
  • Doe ongeveer 25 frietjes, ¼ van de hele pompoen of ongeveer 250 gram in het trommeltje met ei, doe de deksel erop en schud ermee zodat overal ei zit. (aan de frietjes dan)
  • Hevel de frietjes nu over naar het bakje met de bloem, doe de deksel erop en schud hiermee zodat alle frietjes een laagje bloem hebben.
  • Haal de frietjes uit de bloem en doe ze direct in de pan met rijstolie als deze op de juiste temperatuur is
  • Bak de frietjes in ongeveer 5-8 minuten goudbruin
  • Schep de frietjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier
  • Serveer met grof zeezout
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Sven