Kikkererwtenpasta wordt het ook wel genoemd en er zijn online veel recepten te vinden. Gek genoeg hadden wij nog geen hummus recept online staan. Wel allemaal varianten zoals hummus met rode biet of deze heerlijke hummus van avocado en bonen. Hoogtijd om ook het basisrecept voor hummus online te plaatsen.

Het is zo makkelijk om een bakje hummus in de supermarkt te kopen. Deze zijn best lekker en bevatten geen vreemde ingrediënten. Waarom zou je het dan toch zelf maken?

Vanwege de olie die gebruikt wordt. Hummus uit de supermarkt wordt gemaakt met raapolie. Deze olie wordt sterk geraffineerd om een zo stabiel mogelijk product te krijgen wat van belang is voor het maken van grote hoeveelheden hummus. Door het raffineren van de olie gaan echter ook alle lekkere (en gezonde) smaakstoffen verloren.

Wij maken hummus met een goede extra vergine olijfolie. Wat een verschil in smaak is dat! Ik heb hier voor me: mijn zelfgemaakte hummus en hummus uit de supermarkt. Met alleen de olie als afwijkend ingrediënt is het verschil in smaak gigantisch.

Een fles goede olijfolie is trouwens echt de investering waard. Niets mis met huismerken olijfolie natuurlijk, maar een fles van pak ‘m beet € 15,- per liter kan aangenaam verrassend zijn. Wij hebben er een aantal in de kast staan en daar doen we erg lang mee. Zolang je ze koel en donker bewaard kun je een fles een goede vier maanden bewaren.

Soms maken we er op een vrijdagavond een olijfolieproeverij van. Met een lekker brood dippen we in de verschillende olijfolies. Zo proef je heel goed de verschillende smaken. Erg leuk om te doen. Daarbij serveer ik wat reepjes wortel en stukjes paprika om toch ook nog wat groente binnen te krijgen.

Zelf hummus maken | recept
Door: 
Recept: Smeersel
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 10
 
Heerlijke spread op basis van kikkererwten
Dit heb je nodig
  • kikkererwten - 250 gram (voorgekookte)
  • knoflook - 2 tenen
  • tahin - 1 eetlepel (sesampasta)
  • citroensap - ½ citroen
  • komijn - 1 theelepel gemalen
  • zout - ½ theelepel
  • olijfolie - 10 eetlepels extra vergine
Zo maak je het
  1. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en doe ze in de keukenmachine
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en draai tot een gladde pasta
  3. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de pasta de dik blijft

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen