Ik liep laatst in de supermarkt, op zoek naar volkorenpasta toen ik deze pasta van groene erwten tegenkwam. Het had meteen mijn aandacht, dat wilde ik eens proberen. Maar hoe wordt het gemaakt? En is het lekker?

De erwten pasta wordt gemaakt door Pedon. Een Italiaans bedrijf dat meerdere producten op basis van peulvruchten op de markt brengt. Peulvruchten eten vinden we belangrijk, peulvruchten zijn een goede bron van vele vitaminen en mineralen. Hier een pasta van maken klinkt als een goed idee.

Groene erwten pasta

Op de voorkant van de verpakking staat met grote letters ‘more than pasta’ en de termen: glutenvrij, hoog eiwitgehalte en hoog vezelgehalte. Op de achterkant maken ze het vergelijk met gewone pasta. Er zit zoals ze schrijven ’tweemaal zo veel eiwit ‘, ‘1/3 minder koolhydraten’, en twee maal zo veel vezels in. Vooral de hoeveelheid vezels spreekt mij erg aan. Veel mensen komen niet aan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vezels. Producten die meer vezels bevatten hebben daarom mijn voorkeur. Ik heb de hoeveelheid eens vergeleken en wat blijkt: er zitten inderdaad twee maal zo veel vezels in als in gewone witte pasta. Het verschil met volkorenpasta is minder groot maar nog steeds de moeite waard.

(per 100 gram) Kcal Vet (g) waarvan verzadigd (g) Koolhydraten (g) waarvan suikers (g) Vezels (g) Eiwit (g) Zout (g) Ijzer (mg)
Witte pasta 359 1,5 0,2 73 1 3 12 0,002 2
Volkoren pasta 347 2,0 0,1 66 3,5 6,5 13 0,01 3,3
Erwten pasta 339 2,2 0,5 54,5 2,4 7,5 21,6 0,14 4,1

Helaas is het lastig om de overige voedingswaarde met elkaar te vergelijken. Pasta van groene erwtenmeel is niet opgenomen in de NEVO tabellen van het RIVM. We kunnen er wel van uit gaan dat de erwtenpasta meer vitamine A, C en K bevat. Pasta van volkorenmeel bevat meer B vitamines. Deze conclusie trek ik op het vergelijk van rauwe erwten met volkorenmeel.

De verschillen tussen volkorenpasta en groene erwtenpasta vind ik niet bijzonder groot. Omdat er meer eiwit en vezels in zitten is de verzadiging iets groter maar niet noemenswaardig. Per portie van 80 gram scheelt het vezelgehalte slechts 0,8 gram. Je hebt per dag minimaal 30 gram vezels nodig. Je gaat met deze pasta daar het verschil niet mee maken. Het verschil in eiwitten is wat groter. Per portie scheelt het ongeveer 7 gram. Dit is ongeveer 10% van wat ik dagelijks aan eiwit nodig hebben. Dat is leuk meegenomen maar voor mij geen reden om volkorenpasta in te ruilen voor erwtenpasta. Mijn eiwitten krijg ik toch wel binnen via de eieren, yoghurt en noten die ik regelmatig eet.

groene-erwtenpasta-2

Waar wordt het van gemaakt

De pasta wordt gemaakt van erwtenmeel. Verder niets. Erwtenmeel wordt verkregen door het vermalen van rauwe ongekookte groene erwten tot meel. Ze vormen hier vervolgens net zo als bij normale pasta, pasta vormpjes van door er eerst wat water aan toe te voegen en vervolgens te laten drogen.

Hoe smaakt de groene erwtenpasta

Zoals je uiteraard verwacht, smaakt het een beetje naar groene erwten. Niets mis met de smaak. Als je de pasta gebruikt in een gerecht met tomatensaus of andere sterke smaken, is het bijna niet te proeven. De bereiding verloopt net iets anders. Je moet tijdens het koken de pasta wat vaker ‘los’ roeren omdat het anders aan elkaar plakt.

Conclusie

Een leuk product voor de afwisseling. Voor mensen met een gluten intolerantie kan het een uitkomst bieden. De groene erwtenpasta is wel flink duurder. Voor een pakje van 250 gram (3-4 porties) betaalde ik € 2,29. Per kilo komt dat neer op € 9,16. Voor volkorenpasta betaal je per kilo gemiddeld € 2,-. Voor het verschil in voedingswaarde hoef je het niet te kopen. Als je gewoon eens wat anders wil proberen is het absoluut een leuke optie. Ik kocht deze erwtenpasta bij de Albert Heijn.

Wij hebben de groene erwtenpasta in dit recept gebruikt en het smaakte heel erg lekker.

Ben je een product tegengekomen en wil je daar onze mening over horen? Laat het ons weten! Mail naar: info@voedzaamensnel.nl