Er worden serieuze maatregelen getroffen om de pandemie die veroorzaakt wordt door het coronavirus in goede banen te leiden. Ik vind dat we dat in Nederland op een goede en adequate manier doen. Bij gebrek aan een vaccin gaan we groepsimmuniteit opbouwen om zodoende kwetsbare personen te beschermen.

Het gevolg hiervan is dat een deel van de Nederlandse bevolking het virus gaat krijgen. Maar door contact met anderen zo veel mogelijk te beperken, kunnen we de besmettingen spreiden en mensen die extra medische zorg nodig hebben deze zorg ook bieden. Ik wil dan ook hier nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om de opgestelde leefregels in acht te nemen.

Er ontbreekt een belangrijk advies

Zorg er voor dat je lichaam zo weerbaar mogelijk is.

Als je besmet raakt met het virus dan gaat je lichaam direct de strijd aan. Ondersteun dit mechanisme waar je maar kunt. Mensen met een sterk afweersysteem hebben waarschijnlijk minder klachten en bouwen snel immuniteit op. Mocht je er toch flink ziek van worden dan helpt een fit lichaam je dit virus te verslaan.

Het leek mij daarom handig om de meest belangrijke en toepasbare leefregels onder elkaar te zetten.

Hoe ondersteun je je afweersysteem:

  1. Eet gevarieerd en zorg dat je elke dag minimaal 250 gram groente binnenkrijgt.
  2. Kies voor verschillende groenten: bladgroenten, koolsoorten, wortel- en knolgewassen, vruchtgroenten, stengelgewassen, kiemgroenten en overige groenten zoals paddenstoelen, uien, verse knoflook en witlof.
  3. Zorg ervoor dat in je dagelijkse dieet naast de groenten ook noten, peulvruchten, volkoren granen, fruit en goede vetten voorkomen.
  4. Eet elke week vette vis en wissel regelmatig een vleesmaaltijd in voor een vegetarische maaltijd om makkelijker 250 gram groente binnen te krijgen.
  5. Supplementeer vitamine-D. Een groot deel van de bevolking heeft aan het einde van de winter/ begin van de lente, door gebrek aan zonlicht een te laag vitamine-D gehalte. Vitamine-D speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een sterk afweersysteem. Een te laag vitamine-D gehalte betekent dat je minder weerbaar bent tegen virussen.
  6. Slaap voldoende. Voor de een is dit 8 uur, voor de ander 5 uur. Maar zorg dat je je uitgerust voelt. Een moe lichaam is minder weerbaar en kan zich minder goed verdedigen tegen virussen.
  7. Zorg voor een fit lichaam. Blijf bewegen. Ook in huis kun je genoeg manieren bedenken om jezelf een uurtje in het zweet te werken. Een goede conditie help in de strijd tegen virussen. Sport niet té hard. Een erg zware of lange training zorgt voor een tijdelijke dip in je weerstand. Dit wil je juist voorkomen.
  8. Reduceer stress. Het is voor sommigen misschien lastig om je juist in deze periode niet druk te maken, maar het is het beste voor je immuunsysteem. Door stress maakt je lichaam cortisol aan. Dit hormoon onderdrukt de werking van het immuunsysteem.
  9. En als laatste: Koop zo veel mogelijk toiletpapier! Geintje natuurlijk en ga ook zeker niet hamsteren, nergens voor nodig. Ik hoop dat je er om kon lachen. Lachen zorgt namelijk voor de aanmaak van endorfines. Deze stofjes laten je een beetje ontspannen en zo breng je je cortisolniveau weer wat omlaag :-)

We wensen je alle gezondheid toe en we hopen dat je wat hebt aan onze tips. Zorg goed voor jezelf en voor de mensen om je heen.