Hoi allemaal! Het leek me leuk om eens een lasagne te maken zonder dierlijke producten. We eten al een tijdje, beetje bij beetje, minder vlees. En dat bevalt ons erg goed.

Maar vegan, dat vond ik altijd een stapje te ver. Te extreem. Onlangs keken we de documentaire Game Changers op Netflix. Dit gaat over topsporters met een vegan lifestyle. Sven raakte geïnspireerd om weer eens goed in onderzoeken te duiken. Alles wat er beweerd wordt, willen we natuurlijk eerst goed uitzoeken. In de tussentijd vond ik het leuk om eens vegan te koken. De basis: lekker veel groente, past sowieso erg goed bij ons.

Iedere verandering die we aanbrengen in ons eetpatroon, gaat geleidelijk. Dit is wat ons betreft ook de beste manier. Eet je elke dag vlees? Begin dan met één vleesvrije dag in de week. Het afgelopen jaar hebben we onze vleesconsumptie flink naar beneden gebracht. En dat voelt erg goed. Minderen is wat mij betreft altijd beter dan cold turkey stoppen. Zo wordt het een nieuwe gewoonte. Daarnaast ben ik geen voorstander van een verbod op een voedingsmiddel. Ik word daar chagrijnig van.

Dit is dus een lasagne zonder vlees of kaas. Huh, denk je misschien als je naar de foto kijkt. Ik zie daar toch mozzarella? Nee, dat is een mengsel van cashewnoten, water en kruiden. Het is een vegan variant op bechamelsaus.

vegan lasagne

Of je er nu bewust voor kiest om vegan te eten, of gewoon gevarieerd en gezond wil eten: deze lasagne is voor iedereen een aanrader!

De basis van deze lasagne is gelijk aan een super simpele lasagne die ik al een tijdje maak. Aubergine, courgette, ui, passata en een paar volkoren lasagne bladen. Het is makkelijk, voedzaam en super smaakvol. Ella smult er ook van! Je kunt er dus ook altijd voor kiezen om de cashewpasta te skippen en er geraspte kaas overheen te strooien.

Ik vond het een leuke uitdaging om een vegan lasagne recept te bedenken en ik moet zeggen: missie geslaagd! Sven komt binnenkort terug met een blog over dit onderwerp. Zou het beter zijn om niet alleen vlees, maar ook zuivel en eieren een minder grote rol te laten spelen in ons eetpatroon?

Vegan lasagne

met bechamelsaus van cashewnoten
20 min
40 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 5 porties

Dit heb je nodig

  • 1 rode ui
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 500 gr passata
  • 100 gr linzen
  • 9 lasagnebladenvolkoren
  • 12 kleine tomaatjes
  • 3 gr basilicumvers
vegan bechamelsaus
  • 160 gr cashewnoten
  • 250 ml water
  • zeezout
  • peper
  • 1 el chimichurri kruidenmix

Zo maak je het

  • verwarm de oven voor op 180ºC
  • snipper de ui en snijd de aubergine en de courgette in kleine blokjes
  • bak de aubergine 10 minuten in een hapjespan met de olijfolie
  • vermaal intussen de cashewnoten, het water en de kruiden in een keukenmachine
  • voeg de courgette toe aan de aubergine en bak nog 5 minuten, snijd intussen de basilicum fijn (bewaar een paar blaadjes als garnering)
  • voeg nu de knoflook, basilicum, passata en de linzen toe en laat nog eens 5 minuten zachtjes garen
  • neem een ovenschaal en beleg die met een laagje groente-tomaat, dan 3 lasagnebladen, dan bijna alle bechamelsaus, dan weer 3 lasagnebladen, dan een laagje groente-tomaat, 3 lasagnebladen en weer groente-tomaat
  • snijd de tomaatjes in plakjes en leg op de lasagne, voeg her en der een lepel bechamelsaus toe en gaar de vegan lasagne 40 minuten in de oven
  • beleg de lasagne met een paar blaadjes basilicum
Print dit recept
Recept: Avondeten, Avondmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: lasagne, vegan
Porties: 5 personen
Door: Jennifer