Stroganoff is eigenlijk altijd vegetarisch omdat het een enkel een saus is die geserveerd kan worden bij vlees. Wij maken op basis van de stroganoff een heerlijk gerecht met veel groente en serveren het met zilvervliesrijst in plaats van vlees. Lekker hoor!

Stroganoff is vernoemd naar de Russische leider Aleksandr Grigorevitsj Stroganov die machtig leider was van het vroege Russische keizerrijk. Hij en zijn familie hebben een groot deel van de verovering van Siberië voor hun rekening genomen. Het was Elena Ivanovna Molochovets die in 1861 in haar kookboek de stroganoffsaus als recept opnam. In 1890 werd in Sint-Pietersburg een kookwedstrijd gewonnen waarbij de winnaar stroganoff gemaakt had. Hierna kreeg het gerecht meer landelijke bekendheid. Russische vluchtelingen tijdens de Russische revolutie introduceerden stroganoff in de rest van de wereld.

Stroganoff maken

De klassieke stroganoff bestaat uit champignons, ui, paprika, tomatenpuree, slagroom en vodka. De vodka laten we voor onze versie van stroganoff achterwege en de slagroom vervangen we door crème fraîche. Maakt er net een wat frisser en minder machtig gerecht van. Verder vullen we het recept  aan met spinazie en verse rode peper. We serveren het met zilvervliesrijst in plaats van vlees. Onze vegetarische stroganoff staan snel op tafel en is leuk om te maken. Eet smakelijk alvast!

Vegetarische stroganoff met zilvervliesrijst
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Heerlijk gerecht dat snel op tafel staat met veel vitaminen en mineralen
Dit heb je nodig
  • Zilvervliesrijst - 160 gram
  • Ui - 1
  • Olie - 1 eetlepel
  • Champignons - 200 gram
  • Paprika - 1 rode
  • Rode peper - 1
  • Knoflook - 1 teen
  • Tomatenpuree - 140 gram (groot blikje)
  • Crème fraîche - 200 gram
  • Gerookte paprikapoeder - 1 eetlepel
  • Spinazie - 200 gram
  • Peterselie - 15 gram
Zo maak je het
  1. Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking
  2. Snijd de ui klein en fruit deze aan in een ruime pan in een beetje olie (ongeveer 3 minuten)
  3. Snijd ondertussen de champignons en de paprika in stukjes, voeg toe zodra de ui zacht is (laat 5 minuten met het deksel op de pan zachtjes bakken)
  4. Snijd de rode peper fijn (wel even de zaadjes verwijderen) en snipper de knoflook
  5. Voeg toe en roer door elkaar
  6. Voeg de tomatenpuree, de crème fraîche en de gerookte paprikapoeder toe. Roer door elkaar
  7. Hak de spinazie grof, voeg toe en roer door de stroganoff
  8. Verwarm 2 minuten mee zodat de spinazie wat slinkt
  9. Serveer met de gekookte rijst en wat fijn gesneden peterselie

 

Fruit de ui in een beetje olie

Voeg de gesneden paprika en champignons toe

Voeg de tomatenpuree, crème fraîche en gerookte paprikapoeder toe

Hak de spinazie grof en roer er doorheen


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen